Το
4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε στο χώρο του σχολείου το δικό του μετεωρολογικό σταθμό. Ο σταθμός προστέθηκε στο εκτεταμένο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.meteo.gr/Gmap.asp), το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικές παρατηρήσεις 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο και προβάλλεται στην διεύθυνση  http://penteli.meteo.gr/stations/keratea/ .

Ο εξοπλισμός του σταθμού αποκτήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Αθ. Μαρτίνος), στα πλαίσια της δημιουργίας ενός σύγχρονου εργαστηρίου φυσικής στη σχολική μονάδα, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί σε δασκάλους και μαθητές προς χρήση.

Από επιστημονικής άποψης, οι μακροχρόνιες καταγραφές των δεδομένων ενός μετεωρολογικού σταθμού βοηθούν στην αποτύπωση του κλίματος μιας περιοχής, δηλαδή την εκτίμηση των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή, συμβάλλοντας στον κλιματολογικό χαρακτηρισμό της (το πότε καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ποιοι μήνες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, η καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου, κ.α.). Επίσης, τα δεδομένα ενός σταθμού μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της πρόγνωσης καιρού σε μια περιοχή, αφού επιτρέπουν στο μετεωρολόγο-προγνώστη τη σύγκριση των πραγματικών τιμών των μετεωρολογικών παραμέτρων που καταγράφονται από το σταθμό, με αυτές των τιμών που υπολογίζουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Η δυνατότητα της 24ωρης παρουσίασης των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή της Κερατέας, θα επιτρέπει στον κάτοικο της περιοχής ή σε κάποιον επισκέπτη να ενημερώνεται για τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής. Τέλος, τα δεδομένα του σταθμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδήλωση κάποιου έντονου μετεωρολογικού φαινομένου όπως παγετός, πλημμυρικά φαινόμενα, θυελλώδεις άνεμοι κ.α., καθώς επίσης και για την εξέλιξη μιας κακοκαιρίας ή τον επιχειρησιακό προγραμματισμό αντιμετώπισης μια πυρκαγιάς.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

4ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Σπύρου Μύριλα 2, 19001 Κερατέα – Τηλ. 2299066186-Fax:2299042021
Αφήστε ένα σχόλιο: