• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δεκεμβρίου 12, 2010

    Αρχαίο Λαύριο - Ancient Theater of Thorikos


    Αρχαίο Θορικό- Dodwell 1801-1806

    Ο Θορικός σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες που διενήργησε στη περιοχή η Βελγική αρχαιολογική αποστολή, κατά την περίοδο 1963-1976, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούριά της. Φέρεται να κατοικείται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Κατά τους κλασικούς χρόνους αποτελούσε την πρωτεύουσα του δήμου Θορικίων που βρισκόταν στον σημερινό λόφο Βελατούρι προς την βόρεια και νότια σχηματιζόμενες μικρές πεδιάδες. Ο δε λιμένας του Θορικού, στον ομώνυμο σήμερα όρμο, εμφάνιζε μεγάλη κίνηση διαμετακομιστικού εμπορίου, ιδίως ξυλείας και μετάλλων.

    Το θέατρο όπως είναι τον Νοέμβριο του 2010

    Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η εξόρυξη μολύβδου στην περιοχή ξεκίνησε κατά την διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ. ενώ του αργύρου από το 1500 π.Χ. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί ίχνη μυκηναϊκής εγκατάστασης στα οποία περιλαμβάνεται πέντε θολωτοί τάφοι που ανήκουν στην περίοδο 1600 - 1100 π.Χ.. Η εγκατάσταση πιθανόν συνδεόταν με την εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη του Θορικού ιδρύθηκε από τον Κέκροπα και ήταν ένας από τους 12 δήμους της Αττικής που συνένωσε ο Θησέας σε ένα κράτος. Η πόλη συνέχισε να κατοικείται και τα μετέπειτα χρόνια. 
    Κάλυπτε κυρίως τον λόφο και την μικρή χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ του όρμου του Θορικού και του Φραγκολίμανου. Η πόλη οχυρώθηκε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου από τους Αθηναίους για να προστατευτούν τα μεταλλεία. Παρήκμασε μετά την εξάντληση των μεταλλείων και εγκαταλείφθηκε μετά την επιδρομή του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. Κατοικήθηκε πάλι τα επόμενα χρόνια και ερήμωσε οριστικά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μετά τις επιδρομές των Σλάβων στον ελλαδικό χώρο.
    Το σημαντικότερο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού, είναι το αρχαίο θέατρο το οποίο πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο σήμερα στην Ελλάδα. Χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ. και αποτελείται από ορθογώνια ορχήστρα και 21 σειρές καθισμάτων. Στην ανατολική πλευρά του λόφου βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου και κοντά στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια των υπόλοιπων τάφων.
    Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά στη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. η ορχήστρα επεκτάθηκε και στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. κατασκευάστηκε το άνω διάζωμα με ένα μνημειώδη αναλημματικό τοίχο. Δίπλα στη δυτική πάροδο ιδρύθηκε ο μικρός ναός του Διονύσου. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με θρανίο λαξευμένο στο βράχο, που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης. Δίπλα στο δυτικό διάζωμα του θεάτρου υπήρχε ένα σπίτι με πεντάκλινο ανδρώνα (δωμάτιο συμποσίων) και αυλή. Το χωρίζει από το θέατρο ένα στενό μονοπάτι που ανηφορίζει στην πλαγιά.

     Πανοραμική φωτογραφία

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ακριβώς νότια της ορχήστρας του θεάτρου και σύγχρονα με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. . Στη δυτική πλαγιά του λόφου οι περισσότεροι τάφοι χρονολογούνται στη γεωμετρική (1100 - 700 π.Χ.) και αρχαϊκή (700 - 480 π.Χ.) περίοδο, ενώ λιγότερες είναι οι ταφές των μέσων του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Στη νότια πλαγιά οι τάφοι που χρονολογούνται στον 7ο, 6ο και 4ο αι. π.Χ. ανήκαν σε νεαρά άτομα και παιδιά. Βόρεια του θεάτρου βρέθηκαν τάφοι του 8ου - 7ου αι. π.Χ.



    Σπίτια, εργαστήρια και στοές γύρω από το θέατρο αποτελούν έναν οικισμό και δείχνουν την πυκνότητα της κατοίκησης και την ποικιλία των δραστηριοτήτων των αρχαίων κατοίκων του Θορικού. 
     
     Αυτό το τμήμα βρίσκεται αριστερά, όπως κοιτάζουμε το θέατρο.
     Όπως πάντα, κατά την "παράδοση" χαραγμένο 
    πάνω στα μάρμαρα του θεάτρου "το βιβλίο επισκεπτών"

    Μικρό πέρασμα στο Θέατρο- Dodwell 1801-1806

    To ίδιο σήμερα - βρίσκεται στο επάνω μέρος του θεάτρου

    Στην κάτω πλευρά του θεάτρου

    Κυκλάμινα πάνω στα αρχαία μάρμαρα

    Η κάτω πλευρά του θεάτρου από άλλη λήψη

    Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου. Το τι έχει γίνει το βλέπετε στις φωτογραφίες του 2010.
    Αυτό το ιστορικό, μοναδικό αρχαίο θέατρο αξίζει καλύτερης τύχης!


    Όλες τις φωτογραφίες, με ένα "κλικ" μπορείτε να τις απολαύσετε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

    Επίσης για το Θέατρο του Θορικού θα βρείτε κι άλλα στοιχεία στην ανάρτηση της ομάδας Σείριος.

    ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
    Οι παλιές φωτογραφίες προέρχονται από το Λεύκωμα - Έκδοση Δήμου Λαυρεωτικής- 1990" "Μεταλλευτικό - Μεταλλουργικό Λαύριο" ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΜΑΝΘΟΣ


    Στην διαδρομή μας στο θέατρο είχαμε παρέα, όπως βλεπετε, εκλεκτή.
    Άφησα αυτήν την καταπληκτική λήψη (γράφει η υπερήφανη μαμά του φωτογράφου) για το κλείσιμο της περιήγησής μας στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
     
    http://elafivolion.blogspot.com/2010/12/ancient-theater-of-thorikos.html


    Item Reviewed: Αρχαίο Λαύριο - Ancient Theater of Thorikos Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top