• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δεκεμβρίου 20, 2009

    Κερατέα : κανόνας η παράνομη δόμηση



    Σφίγγει περισσότερο ο κλοιός για τα νέα αυθαίρετα από το 2010. Στους «διώκτες» τους προστίθενται οι «ράμπο» Περιβάλλοντος, οι τελεσίδικες αποφάσεις βγαίνουν από τα συρτάρια, ενώ προβλέπεται να επιβάλλεται και το υψηλό περιβαλλοντικό πρόστιμο, τουλάχιστον για τις προκλητικές περιπτώσεις.
    Ταυτόχρονα ενεργοποιείται και ο… ηλεκτρονικός αστυνόμος!
    Με αεροφωτογραφίες θα αποδεικνύεται πλέον ο χρόνος κατασκευής των νέων παράνομων κατασκευών και δύσκολα θα γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τους τα υψηλότατα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, αλλά και το επιπλέον «τσουχτερό» περιβαλλοντικό πρόστιμο, το οποίο μπορούν να καταλογίζουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος .
    Η αρχή γίνεται από τις καμένες περιοχές της βορειανατολικής και δυτικής Αττικής, τις οποίες βάζει σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς υπό κύρωση νομοθετική ρύθμιση.
    Κάθε μήνα θα καταγράφεται μέσω δορυφόρου η εικόνα ολόκληρης της προστατευόμενης περιοχής και το υλικό θα «τροφοδοτεί» τη νέα υπηρεσία Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης και Κατεδαφίσεων που πρόκειται να συσταθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος .
    Πώς θα αξιοποιεί όλο αυτό το υλικό που θα έχει, με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων, η νέα υπηρεσία;
    Θα γίνεται σύγκριση νέων και προηγούμενων φωτογραφιών προκειμένου να διαπιστώνεται πού και τι «ξεφυτρώνει» από μήνα σε μήνα.
    Οι φωτογραφίες αυτές, όπως έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Πάρνηθας όπου εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το σύστημα του δορυφορικού ελέγχου λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, αποτυπώνουν τα πάντα με ακρίβεια εκατοστών. Και είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί όχι μόνον το κτίριο, αλλά και όλα τα στοιχεία της κατασκευαστικής του «ταυτότητας» (θέση, όγκος, ύψος, κάλυψη). Στοιχεία που οδηγούν εύκολα ακόμα και στην ανίχνευση και παράνομων προσθηκών σε οικοδομές που χτίζονται με άδεια των πολεοδομιών.
    Η νέα υπηρεσία θα καταλογίζει τα πρόστιμα και θα αποστέλλει τους φακέλους στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Πιθανότατα η ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών παραβάσεων για την οποία έκανε λόγο πρόσφατα η Τίνα Μπιρμπίλη να ξεκινήσει από τις περιπτώσεις των νέων αυθαιρέτων στις καμένες περιοχές.
    Στις ίδιες περιοχές, αλλά και οπουδήποτε αλλού στη χώρα θα δρουν, όπως άλλωστε συνέβαινε και στο παρελθόν, και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Πλέον, έχουν δικαίωμα να επιβάλουν περιβαλλοντικό πρόστιμο ή να εισηγούνται στη Νομαρχία την επιβολή του ακόμα και για τις περιπτώσεις των αυθαιρέτων. Οι πρώτες «καμπάνες» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είχαν «πέσει» σε αυθαίρετες κατασκευές του Κηφισού. Τώρα, πλέον, απόφαση είναι να εφαρμόζονται παντού.
    Για το «ξεπάγωμα» των αποφάσεων κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει πιέζει και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής πρότεινε να εκτελούνται αμέσως από ειδική υπηρεσία οι αποφάσεις που αφορούν τουλάχιστον τις πιο προκλητικές περιπτώσεις. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο αναφερόταν ότι μετά την κύρωση του νόμου που αφορά τις καμένες περιοχές της Αττικής θα ανασυρθούν από τα συρτάρια τελεσίδικες αποφάσεις που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές σε αυτές τις περιοχές και θα αναζητηθεί η πληρωμή των προστίμων.
    Μένει βέβαια στην πράξη να αποδειχθεί αν και σε ποια έκταση θα εφαρμοσθούν όλα αυτά ή αν θα μείνουν μόνον σε επίπεδο προθέσεων. Πάντως, στα σχέδια του υπουργείου είναι αυτά τα μέτρα σταδιακά να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
    ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
    Η Ανατολική Αττική μαζί με τους νομούς Ηρακλείου και Χαλκιδικής συγκεντρώνουν περίπου το 80% του συνόλου των αυθαιρέτων της χώρας.
    Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις – επίσημη καταγραφή δεν έχει γίνει ποτέ – τα αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική υπολογίζονται σε περίπου 150.000. Τα περισσότερα πάντως χτίστηκαν πριν από δύο και τρεις δεκαετίες και σε περιοχές που επρόκειτο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτείας, να προχωρήσουν εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Δυστυχώς, η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών ξεπέρασε, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε ανεκτό όριο υπομονής -μόλις τώρα ολοκληρώνονται εντάξεις, για παράδειγμα, περιοχών της Παιανίας στις οποίες οι διαδικασίες άρχισαν το 1987!
    Κι αυτή η μεγάλη καθυστέρηση είναι που «σπρώχνει» τους περισσότερους να ακολουθήσουν την… παραδοσιακή οδό για να χτίσουν. Δηλαδή, να αγνοήσουν την έκδοση οικοδομικής άδειας.
    Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν βεβαίως οι παράνομες βίλες μέσα στα δάση ή πάνω στη ζώνη του αιγιαλού. Στις περιπτώσεις αυτές καταπατείται και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
    Πάντως, τα πρόστιμα που προβλέπονται ξεπερνούν, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και την εμπορική αξία του αυθαιρέτου καθώς υπολογίζονται με τις αντικειμενικές αξίες . Μια οικοδομή, για παράδειγμα, 100 τετραγωνικών που θα εντοπιστεί σήμερα αντιμετωπίζει πρόστιμο ανέγερσης (μετά την αίτηση αποδοχής της παράβασης που συνεπάγεται έκπτωση 30%) 50.400 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 25.200 ευρώ.
    Πριν από το 2004 για το ίδιο παράνομο κτίσμα το πρόστιμο ανέγερσης περιοριζόταν στα 1.015 ευρώ και το διατήρησης, που καταβάλλεται κάθε χρόνο, προσαυξανόμενο κατά 20%, στα μόλις 203 ευρώ. Αν προστεθεί και το περιβαλλοντικό πρόστιμο, το «πακέτο»… απογειώνεται.
    Κι όμως, το ύψος των προστίμων δεν έβαλε φρένο στην αυθαίρετη δόμηση -συγκράτησε απλώς το ρυθμό της. Από το 2004 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι χτίστηκαν άλλα 4.000-5.000 αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική.
    Υπάρχουν περιοχές, όπως η Κερατέα, στις οποίες ο κανόνας είναι η παράνομη δόμηση και οι εξαιρέσεις τα νόμιμα κτίσματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας, το σχέδιο πόλης περιορίζεται κυρίως στο κέντρο του δήμου και έτσι όσοι είχαν στο παρελθόν αγοράσει οικόπεδα σε πολύ χαμηλές τιμές έχτισαν και χτίζουν αυθαίρετο. Υπολογίζεται ότι από τα 27.000 κτίσματα που υπάρχουν στην Κερατέα τα 22.000 έχουν κτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Δηλαδή, πάνω από το 80% των κτισμάτων κατασκευάστηκαν παράνομα.
    Το ένα τέταρτο από αυτά τα αυθαίρετα ηλεκτροδροτήθηκε με το Π.Δ. του 2004. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα να πάρουν ρεύμα για κοινωνικούς λόγους (πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά) όσα αυθαίρετα δεν είχαν κτιστεί σε προστατευόμενες περιοχές. Η σύνδεση έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θα οριστικοποιηθεί αφού ελεγχθεί από τις πολεοδομίες το πού έχουν κτιστεί και αν το εμβαδόν που δηλώθηκε είναι αυτό που πραγματικά υπάρχει. Αλλά και εδώ, όπως φαίνεται, θα ισχύσει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Οι έλεγχοι μάλλον θα ξεχαστούν…
    ΤΑ «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ»
    Με το νέο σύστημα του δορυφορικού ελέγχου πάντως θα μπει φρένο και σε μια άλλη φάμπρικα.
    Σήμερα, οι περισσότεροι, όσοι εντοπίζονται κάθε χρόνο για παράνομες κατασκευές (σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οι προσθήκες χωρίς οικοδομική άδεια) προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα κτίρια δεν είναι «νέας εσοδείας», αλλά υπήρχαν πριν από χρόνια. Προφανής ο λόγος. Τα αυθαίρετα προ του 2004 «πέφτουν στα μαλακά», καθώς τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης είναι ελάχιστα.
    «Αυτή η φάμπρικα πρέπει να σταματήσει» λένε παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνοντας ότι με το νέο σύστημα εντοπισμού των αυθαιρέτων θα μπορεί πλέον να αποδεικνύει, χωρίς αμφισβητήσεις, το χρόνο κατασκευής τους.
    Ωστόσο, για να τελεσιδικήσει μια απόφαση κατεδάφισης περνούν 5 και 6 χρόνια. Αυτό αλλάζει σύντομα, αλλά μόνον για τα αυθαίρετα που κτίζονται σε αναδασωτέες περιοχές. Με ρύθμιση του παλιού ΥΠΕΧΩΔΕ αυτά τα αυθαίρετα προβλέπεται να κατεδαφίζονται αμέσως ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης τους επιδιώξει αναστολή της σχετικής απόφασης.

    πηγή


    Item Reviewed: Κερατέα : κανόνας η παράνομη δόμηση Rating: 5 Reviewed By: administrator
    Scroll to Top