• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δεκεμβρίου 17, 2009

    ...η συνέχεια με τις αντιδικίες

    Έτος 2003 - Ανασκόπηση
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2003
    ΕΡΕΥΝΑ-ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ: Ανατολική Αττική οι θέσεις των «απέναντι»

    Ασπρο-μαύρο για 4 χώρους

    Μελετητές και τοπικοί φορείς ανταλλάσσουν επιχειρήματα και βέλη, αφού οι πρώτοι αναζητούν χώρους σε ολόκληρη την Αττική για χρήσεις που δεν είναι επιθυμητές για τους περιοίκους, ενώ οι δεύτεροι διεκδικούν το δικαίωμα να στείλουν τα ανεπιθύμητα στη διπλανή «αυλή».

    Η «Ε» κωδικοποιεί τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για τις θέσεις της Ανατολικής Αττικής και τις παρουσιάζει χωρίς ωραιοποιήσεις για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

    1. Θέση «Τρύπες» (Πολυδένδρι)

    *Τι λένε οι τοπικοί φορείς

    - Βρίσκεται κοντά στις κοινότητες Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, μόλις 200-300 μέτρα από την εθνική οδό και σε μικρή απόσταση από τη μονή της Χρυσοπηγής.

    - Είναι πάνω στον υδροκρίτη της λεκάνης της λίμνης Μαραθώνα, που είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1930. Τα πετρώματα είναι υδροπερατά και δεν είναι γνωστές οι δίοδοί τους. Ασταθή πρανή, κοντά στο μεγάλο ρήγμα Αυλώνας - Μαλακάσας.

    - Τοποθεσία με υψόμετρο έως 480 μέτρα, με βαρύ χειμώνα και ανέμους Β και ΒΔ, που θα μεταφέρουν οσμές σε κατοικημένες περιοχές.

    * Τι απαντούν οι μελετητές

    - Η απόσταση από τα όρια στο Καπανδρίτι είναι 2,5 χλμ. και από το Πολυδένδρι 1,6 χλμ., εκτός από κάποιες κατοικίες εκτός σχεδίου που βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Η γειτνίαση με την εθνική οδό θεωρείται προσόν. Δεν υπάρχει ούτε οπτική επαφή με τη μονή.

    - Δεν υπάρχει θέμα απορροών προς την πλευρά της λίμνης του Μαραθώνα. Ο ΧΥΤΑ στεγανοποιείται και δεν υπάρχει θέμα διαρροών. Δεν παρατηρούνται εδαφολογικές αστάθειες. Το ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 650 μέτρων νοτιοανατολικά της τοποθεσίας.

    - Το 40% των ανέμων έχουν Β-ΒΑ κατεύθυνση και δεν κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές, λόγω του ορεινού όγκου «Μαυρηνόρος».

    2. Θέση «Μαύρο Βουνό» (Γραμματικό)

    * Τι λένε οι τοπικοί φορείς

    - Ανήκει σε ενεργό τεκτονικό ρήγμα, κοντά σε γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται το Γραμματικό, σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Ευβοϊκού.

    -Τα πετρώματα εμφανίζουν έντονη τεκτονική δράση, ενώ εντοπίζεται και υδροφορία μέσα στους σχιστόλιθους.

    *Τι λένε οι μελετητές

    - Βρίσκεται σε περιοχή με έντονο τεκτονισμό, μέσα σε ενεργά ρήγματα που μπορεί να φιλοξενούν σεισμική εστία. Η απόσταση από τις ακτές είναι της τάξης των 2,5 χλμ. και θεωρείται επαρκής.

    - Οι γεωτρήσεις ανήκουν σε άλλη υδρολογική ενότητα. Υπάρχουν μόνον μικρές πηγές, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Δεν αναμένονται σημαντικοί υπόγειοι υδροφόροι σχηματισμοί.

    3. Θέση «Κερατέα»

    * Τι λένε οι τοπικοί φορείς

    - Βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και έχει εκδοθεί από το 1997 απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που απαγορεύει τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

    - Περιλαμβάνεται στο διάταγμα προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής που έχει θεσπίσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

    -Βρίσκεται κοντά σε οικισμούς και τις ακτές. Υπάρχουν γεωτρήσεις που υδρεύουν 2.000 κατοικίες. Διατρέχεται από εντοπισμένο σεισμικό ρήγμα. Στο υπέδαφος υπάρχουν χιλιόμετρα στοών εξόρυξης μεταλλευμάτων.

    * Τι λένε οι μελετητές

    -Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ομβριόκαστρου, αλλά δεν εφάπτεται ούτε καν στο όριο προστασίας. Ανήκει σε ευρύτερη περιοχή, που χαρακτηρίζεται τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπου όμως δεν απαγορεύεται η δημιουργία ΧΥΤΑ.

    - Η περιοχή έχει υπόγειες στοές, αλλά είναι εκτός των ορίων του προτεινόμενου ΧΥΤΑ, όπως προκύπτει από σχέδια της Γαλλικής Εταιρείας. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για τη γεωμετρία των υπόγειων μεταλλείων.

    - Η πλησιέστερη γεώτρηση απέχει 1,4 χλμ. Η περιοχή διαθέτει στεγανά πετρώματα που δεν επηρεάζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Ο πλησιέστερος οικισμός είναι το Δασκαλειό και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ., ενώ οι ακτές είναι στα 3 χλμ. Δεν εντοπίζονται ενεργά ρήγματα.

    4. Λατομείο «Κυριακού» (Κορωπί)

    * Τί λένε οι τοπικοί φορείς

    -Τα πετρώματα (μάρμαρα και δολομίτες) δημιουργούν προβλήματα, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για τον υδροφόρο ορίζοντα.

    -Απέχει ένα χιλιόμετρο από τα όρια του Κορωπιού και 300 από το βιοτεχνικό πάρκο. Η απόσταση από τον άξονα προσγείωσης αεροπλάνων στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι 1,2 χλμ. και από το αεροδρόμιο 7 χλμ. Ενδεχόμενη πυρκαγιά θα δημιουργήσει κινδύνους για τις πτήσεις.

    - Βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού και θα αποτελεί νέα εστία όχλησης για την ήδη βεβαρημένη περιοχή.

    * Τι λένε οι μελετητές

    - Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά είναι δυσμενή, αλλά δεν εμπίπτουν στα κριτήρια αποκλεισμού της τοποθεσίας.

    - Οι αποστάσεις από το σχέδιο πόλης και τη βιομηχανική ζώνη είναι σωστές, αλλά δεν είναι απαγορευτικές για την επιλογή του χώρου. Μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Η γειτνίαση με το αεροδρόμιο επιβάλλει την εκπόνηση ορνιθολογικής μελέτης.

    - Ανήκει στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, αλλά χρειάζεται αποκατάσταση. Η παραγωγή βιαερίου θα είναι πολύ χαμηλή.
    πηγή


    Item Reviewed: ...η συνέχεια με τις αντιδικίες Rating: 5 Reviewed By: administrator
    Scroll to Top