
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ο πόλεμος των χωματερών στην Αττική, την ίδια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να χάσει 250.000.000 ευρώ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, να της επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των καθυστερήσεων των έργων και βέβαια να διαπομπευθεί διεθνώς όπως συνέβη με την περίπτωση του Κουρουπητού στην Κρήτη.
Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα ώστε να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, που χρονολογείται από το 2003. Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων δύο χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και δύο εργοστάσια επεξεργασίας τους σε Κερατέα και Γραμματικό. Ωστόσο, η σθεναρή αντίσταση του δήμου Κερατέας έχει μπλοκάρει τα έργα τα οποία καθυστερούν παρά το γεγονός ότι έχουν τελεσιδικήσει, ως προς την καταλληλότητα των περιοχών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και τρία χρόνια. Σε αντίθεση, τα έργα στο Γραμματικό έχουν ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι με τη βοήθεια βέβαια των ΜΑΤ αφού υπήρξαν δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Γραμματικού εξακολουθεί να υπάρχει αστυνομική παρουσία που προστατεύει τον εργολάβο.
Δικαστικό «παιχνίδι» δήμου – κράτους
Ο μεγάλος όμως ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής είναι προγραμματισμένος για την Κερατέα, η οποία, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης κ. Στ. Ιατρού, είναι έτοιμη να δώσει μάχη προκειμένου να μην ξεκινήσουν τα έργα. «Είμαστε σε επιφυλακή γιατί ξέρουμε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθουν τα ΜΑΤ για να ανοίξουν δρόμο στον εργολάβο. Η Κερατέα όμως δεν είναι Γραμματικό, έχει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που θα τρέξουν να υπερασπίσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους», δηλώνει ο κ. Ιατρού τονίζοντας ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολύ μέλλον στα δικαστήρια.
Ο δήμος Κερατέας, αφού έχασε την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την καταλληλότητα της περιοχής, η οποία πλέον κρίθηκε κατάλληλη ώστε να δεχθεί απορρίμματα, έκανε νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Ο δήμος «πάτησε» στη νομική αστοχία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία θεώρησε ότι η περιοχή που προορίζεται για ΧΥΤΑ είναι δικιά του και τη χαρακτήρισε Δημόσια Δασική. Ωστόσο η αλήθεια είναι το κράτος πίστεψε ότι είναι δικιά του η περιοχή επειδή δεν πήγε κανείς κάτοικος Κερατέας να δηλώσει την περιουσία στο Μαύρο Βουνό ώστε να ενταχθεί στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Όταν όμως το κράτος τη χαρακτήρισε Δημόσια Δασική, για να προχωρήσει στα έργα κατατέθηκε ομαδική προσφυγή από τους ιδιοκτήτες της γης που ζητούν αποζημιώσεις για την ακίνητη περιουσία τους. Το θέμα όμως είναι ότι το δικαστικό αυτό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ κράτους και δήμου καθυστερεί τα έργα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2010 για να έχουν τουλάχιστον ξεκινήσει. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνονται οι επιδοτήσεις των 250.000.000 ευρώ, ενώ έρχονται και πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η… μπόχα της παρανομίας
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή όμως που παίζεται το «κρυφτούλι» του δήμου με την κυβέρνηση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, υπάρχουν τρεις παράνομες χωματερές στην Αττική και μία ακόμα ημιπαράνομη στα Μέγαρα που επιβαρύνουν την ήδη άθλια ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου. Στην Ανατολική Αττική οι τρεις παράνομες χωματερές βρίσκονται σε Κερατέα, Λαύριο και Καλύβια, τις οποίες οι δήμαρχοί τους όπως αναφέρει ο κ. Ιατρού θέλουν να τις κλείσουν και να αποθέτουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Στη βούλησή τους αυτή βρίσκουν αντίθετο το Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Ο ΕΣΔΚΝΑ αρνείται να τους δεχθεί επειδή οι δήμαρχοι δεν συμφωνούν να κατασκευαστούν στην Ανατολική Αττική οι ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής», τονίζει o πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης, και καταλήγει: «Εμείς προτείνουμε στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής να πάρουν τα απορρίμματά τους και αυτοί θέλουν να ρίχνουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Αυτό λοιπόν είναι μια αδικία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε να συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η κυβέρνηση πρώτη απ’ όλους». Παράλληλα, ο κ. Χιωτάκης επισημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ στη Φυλή, αν συνεχίσει να δέχεται όλα τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, δεν θα έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των δύο ετών. Και τότε που δεν θα υπάρχουν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για τους κατοίκους της.
Στο πλευρό του ΕΣΔΚΝΑ έχουν ταχθεί τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος όσο και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής όπου με ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ο οποίος πρέπει να τονιστεί ότι έχει γίνει αποδεκτός και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Άλλωστε τη χωροθέτηση του Γραμματικού και της Κερατέας ως κατάλληλες περιοχές για την κατασκευή ΧΥΤΑ την είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.