Δ. Αθήνα, Δ. Αττική και ν. Πειραιά η μία – Αν. Αττική και υπόλοιπο ν. Αθήνας η άλλη
Δύο ή και τρεις περιφέρειες στην Αττική ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο «Υπόλοιπο Αττικής» στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», όπως επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος που είναι και βουλευτής Αττικής, μίλησε ακόμη και για τρεις περιφέρειες.Στην σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες η υφυπουργός Παιδείας Έυη Χριστοφιλοπούλου και οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Ντίνος Βρεττός και Παντελής Ασπραδάκης, πήραν μέρος και ο υπουργός και υφυπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Ντόλιος και Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιχειρηματολόγησαν υπέρ των δύο η τριών περιφερειών στην Αττική με τη λογική ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση και να δημιουργούμε μια υπερ-περιφέρεια 5 εκ. κατοίκων», αλλά και ότι τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων νομαρχιών που αποτελούν την περιφέρεια Αττικής είναι διαφορετικά. Επιπλέον, σε συνέχεια του σκεπτικού περί περιφερειαρχών – «μικρών πρωθυπουργών», τέθηκε από τον κ. Πάγκαλο, το θέμα των προσώπων που θα διεκδικήσουν μια τέτοια περιφέρεια, καθώς όπως ειπώθηκε ανάγονται εκ των πραγμάτων σε εν δυνάμει νο 2 των κομμάτων τους.
Δ. Αθήνα, Δ. Αττική και ν. Πειραιά η μία – Αν. Αττική και υπόλοιπο ν. Αθήνας η άλλη
Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό στην Αττική θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο ισοδύναμες περιφέρειες που θα αποτελούνται η πρώτη από την Δυτική Αθήνα (τμήμα της νομαρχίας Αθήνας), και τις νομαρχίες Πειραιά και Δυτικής Αττικής και η δεύτερη από το υπόλοιπο τμήμα της νομαρχίας Αθήνας και τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές διαφάνηκε ότι συμφωνούν σε μία υποψηφιότητα του συναδέλφου τους Βασίλη Οικονόμου.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει και οι τρεις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής, δηλαδή, της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Αττικής.
Δήμοι: 17 από 56
Όσον αφορά τους δήμους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν οι 56 που είναι σήμερα να γίνουν 17. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση στη Δυτική Αττική: θα υπάρξουν τέσσερις δήμοι:
*Μέγαρα -Νέα Πέραμος,
*Οινόη -Ερυθρές – Βίλια
*Ελευσίνα - Μάντρα – Μαγούλα
*Ασπρόπυργος - Ανω Λιόσια - Ζεφύρι - Φυλή.
Ενώ στην Ανατολική οι υπόλοιποι 13:
*Αχαρνές – Θρακομακεδόνες
* Άγιος Στέφανος –Κρυονέρι – Άνοιξη - Σταμάτα – Διόνυσος - Ροδόπολη – Δροσιά
*Καπανδρίτι – Αφίδνες – Πολυδέντρι - Βαρνάβας – Κάλαμος,
*Ωρωπός – Μαλακάσα - Σικάμινο - Μαρκόπουλο –Αυλώνα
*Γραμματικό - Μαραθώνας - Νέα Μάκρη.
*Ραφήνα - Πικέρμι.
*Παλλήνη - Γέρακας – Ανθούσα
* Γλυκά Νερά - Παιανία
* Κορωπί – Μαρκόπουλο
* Αρτέμιδα - Σπάτα
* Βούλα - Βάρη – Βουλιαγμένη
* Κερατέα - Καλύβια – Κουβαράς
*Λαύριο - Άγιος Κωνσταντίνος – Σαρωνίδα - Ανάβυσσος - Παλαιά Φώκαια
Σιγή ασυρμάτου από το ΥΠ.ΕΣ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν πήρε θέση ως προς την πρόταση για τη συνένωση των δήμων, τονίζοντας ότι η δημιουργία των νέων δήμων θα βασισθεί πάνω σε αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια που θα είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής υπενθύμισε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι για μία.
«Κομματικές πιέσεις», βλέπει ο Γ. Βλάχος
Πάντως, η συγκεκριμένη σύσκεψη φαίνεται ότι δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ, καθώς με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής Γιώργος Βλάχος ζητά να ενημερωθεί, αν δέχθηκε εισηγήσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τις συνενώσεις δήμων στην περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας την απορία του, γιατί δεν κλήθηκαν στην σύσκεψη και οι υπόλοιποι βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας. Παράλληλα ζητά διευκρινήσεις, «για το αν οι συνενώσεις θα είναι αποτέλεσμα κομματικών πιέσεων και υποδείξεων».
πηγή www.aftodioikisi.gr