Μια νέα Αττική δημιουργεί ο «Καλλικράτης» |
Χωρισμένοι οι βουλευτές τη Β’ Αθήνας
Ο κ. Ραγκούσης ύστερα από πολλές μελέτες και συνυπολογίζοντας μια σειρά παραμέτρων, έθεσε το όριο των 20.000 κατοίκων προκειμένου ένας δήμος να διατηρήσει την αυτοτέλειά του.
Από το πρωί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης συζητεί στο γραφείο του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Β΄ Αθηνών το σχέδιο του υπουργείου του
για τη συνένωση των δήμων της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, βάσει του σχεδίου Καλλικράτης.
για τη συνένωση των δήμων της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, βάσει του σχεδίου Καλλικράτης.
Η συζήτηση αναμένεται θυελλώδης έως και «αιματηρή», καθώς κάθε ένας από τους βουλευτές δέχεται τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις φίλων δημάρχων της περιφέρειας, που αποτελούν κρίσιμο κρίκο της προσωπικής εκλογικής τους πελατείας, και οι οποίοι είτε θέλουν οι δήμοι τους να παραμείνουν αυτόνομοι είτε εφόσον η συνένωσή τους προκύψει αναγκαστική εκ των πραγμάτων, να γίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών ασφαλώς και έχει γνώση των δυσκολιών του συνολικού εγχειρήματος. Καθώς, από τους υπάρχοντες 1.034 δήμους σε όλη τη χώρα, που προέκυψαν από τις συνενώσεις του «Καποδίστρια» επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου πριν 12 χρόνια, πρέπει να μείνουν με τη νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» 370 το πολύ 400.
Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και χαρακτηριστικά της περιφέρειας, στη Β΄ Αθηνών οι υπάρχοντες 48 δήμοι πρέπει να περιοριστούν σε 28 μέχρι το πολύ 32. Ο «Καποδίστριας» επιπλέον, δεν είχε θίξει τότε τη δομή των δήμων στις νομαρχίες της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά το… «νυστέρι» των συνενώσεων τώρα οπωσδήποτε πρέπει να μπει, αλλιώς το νέο εγχείρημα ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει.
Θα παρουσιάσει λοιπόν, την πρότασή του ο κ. Ραγκούσης σήμερα στους «πράσινους» βουλευτές, ανάλογα όμως με το κλίμα και τις αντιδράσεις που θα συναντήσει, έχει στο συρτάρι του και ορισμένα εναλλακτικά σχέδια, ώστε η τελική του πρόταση να είναι η πλέον αποδεκτή, με την έννοια να συναντήσει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού στην υλοποίηση του κολοσσιαίου εγχειρήματος που ξεκινάει με τον «Καλλικράτη» για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.
Γνωρίζει επίσης, ότι «ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά δεν γίνεται», όπως και όμως ότι με λογικές πλήρους και μετωπικής σύγκρουσης με όλους και επιβολής, η «ομελέτα» θα πάει στα… σκουπίδια, ήτοι θα αντιμετωπίσει τεράστιες ενδεχομένως και ανυπέρβλητες τελικά δυσκολίες να υλοποιηθεί η μεγάλη αλλαγή.
Γνωρίζει επίσης, ότι «ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά δεν γίνεται», όπως και όμως ότι με λογικές πλήρους και μετωπικής σύγκρουσης με όλους και επιβολής, η «ομελέτα» θα πάει στα… σκουπίδια, ήτοι θα αντιμετωπίσει τεράστιες ενδεχομένως και ανυπέρβλητες τελικά δυσκολίες να υλοποιηθεί η μεγάλη αλλαγή.
Η πρόταση για τη Β΄ Αθηνών
Βασικό κριτήριο για τις συνενώσεις, πέραν της γεωγραφικής γειτονίας, είναι το πληθυσμιακό. Ο κ. Ραγκούσης ύστερα από πολλές μελέτες και συνυπολογίζοντας μια σειρά παραμέτρων, έθεσε το όριο των 20.000 κατοίκων προκειμένου ένας δήμος να διατηρήσει την αυτοτέλειά του. αυτό το γνωρίζουν ήδη οι δήμαρχοι, όπως γνωρίζουν και ότι πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσε η απόφαση για το όριο να αλλάξει στα μέτρα και τις επιθυμίες του καθένα τους.
Όμως, οι ενστάσεις τους από εκεί και πέρα επικεντρώνονται στο ποιος με ποιον ή ποιους δήμους θα συνενωθεί, διότι, εκτός των άλλων, από αυτό θα κριθεί και η έδρα ή μάλλον η «ηγεμονία» του νέου «Καλλικρατικού» δήμου.
Στο σχέδιο για την Αττική και ειδικότερα για τη Β΄ Αθηνών, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η PRESS Time, οι 48 δήμοι γίνονται 28.
Συγκεκριμένα: 14 σημερινοί δήμοι παραμένουν ως έχουν. Πρόκειται για τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Αμαρουσίου. Προφανώς, μέχρι εδώ δεν πρόκειται να υπάρξει και κανένα πρόβλημα αντιδράσεων και διαφωνιών.
Οι υπόλοιποι 14 προκύπτουν όμως πια από τη συνένωση των εναπομεινάντων 35. Και εκεί αναμένονται οι αντιδράσεις, πρόγευση των οποίων θα πάρει σήμερα ο υπουργός.
Βάσει λοιπόν του σχεδίου ενοποιούνται σε ένα δήμο οι δήμοι:
- Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου.
- Μοσχάτου και Ταύρου.
- Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου.
- Ελληνικού και Αργυρούπολης.
- Αγίου Δημητρίου, Υμηττού και Δάφνης.
- Χολαργού και Παπάγου.
- Ψυχικού και Νέου Ψυχικού.
- Μελισσίων, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Βριλησσίων.
- Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.
- Γαλατσίου και Φιλοθέης.
- Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.
- Αγίων Αναργύρων και Καματερού.
- Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης.
- Πεύκης και Λυκόβρυσης.
Για όλες αυτές τις συνενώσεις θα προκύψουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αρνήσεις, τριβές και αντιδράσεις. Στο επίκεντρό τους στη δυτική Αθήνα οι δήμοι Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας και στη βόρεια οι ενοποιούμενοι δήμοι Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης.
Για αυτό και υπάρχουν και κάποια εναλλακτικά σχέδια από τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος πάντως θα ξεκινήσει τη συζήτησή του με τους δημάρχους από βάση μη διαπραγμάτευσης, ώστε οι όποιοι ελιγμοί του στη συνέχεια να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένοι και να μη διαταράξουν τη βασική αρχιτεκτονική φιλοσοφία του «Καλλικράτη» για τη Β΄ Αθηνών.
Η πρόταση για τη Νομαρχία Πειραιά.
Μεγάλες αντιδράσεις αναμένονται και για το σχέδιο για τις εκλογικές περιφέρειες της Α΄ και Β΄ Πειραιά, οι οποίες συγκροτούν σήμερα διοικητικά τη Νομαρχία Πειραιά.
Εδώ οι συνενώσεις θα είναι περιορισμένες, αλλά οδυνηρές για κάποιους δήμους, ειδικά στη δεύτερη περιφέρεια.
Εδώ οι συνενώσεις θα είναι περιορισμένες, αλλά οδυνηρές για κάποιους δήμους, ειδικά στη δεύτερη περιφέρεια.
Καταρχήν, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο δήμος Αγίου Ιωάννη Ρέντη συνενώνεται –ουσιαστικά ενσωματώνεται- στον δήμο Πειραιά.
Από εκεί και πέρα, βάσει της κυβερνητικής πρότασης, ο Κορυδαλλός συνενώνεται με τη Νίκαια, ενώ σε ένα δήμο συνενώνονται οι δήμοι Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Περάματος, Μεθάνων και Τροιζήνας και τέλος Σαλαμίνας και Αμπελακίων,
Από εκεί και πέρα, βάσει της κυβερνητικής πρότασης, ο Κορυδαλλός συνενώνεται με τη Νίκαια, ενώ σε ένα δήμο συνενώνονται οι δήμοι Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Περάματος, Μεθάνων και Τροιζήνας και τέλος Σαλαμίνας και Αμπελακίων,
«Απείραχτοι» αντιθέτως, παραμένουν οι δήμοι των άλλων νησιών, δηλαδή, Αίγινας, Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας. Ήδη πάντως, όλοι οι δήμαρχοι των υπό συνένωση δήμων θεωρούν casus belli κάθε πρόταση που αφορά το δικό τους δήμο.
Υπόλοιπο Αττικής
Δραματική θα είναι η συρρίκνωση στους δήμους του παλαιού υπολοίπου Αττικής, δηλαδή των σημερινών νομαρχιών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Πιθανότατα, ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις, αφού συνενώνονται δήμοι γεωγραφικά μεν συγγενείς, αλλά με περίεργες παραδοσιακές τοπικές αντιπαλότητες. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι από τους 56 σημερινούς δήμους και κοινότητες των δυο νομαρχιών της ευρύτατης αυτής περιοχής, θα απομείνουν τελικά μόλις 20. Με μια ακόμη πιο σκληρή παραλλαγή δε, ενδέχεται ο αριθμός τους να μειωθεί ακόμη και σε 17.
Αναλυτικά οι νέοι δήμοι:
1. Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα.
2. Ασπρόπυργος
3. Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή.
4. Μέγαρα, Νέα Πέραμος.
5. Βίλια, Ερυθρές, Οινόη.
6. Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα.
7. Παιανία, Γλυκά Νερά.
8. Ραφήνα, Πικέρμι.
9. Σπάτα, Άρτεμις.
10. Νέα Μάκρη, Μαραθώνας.
11. Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμος, Βαρνάβας, Γραμματικό.
12. Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Άνοιξη.
13. Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος.
14. Αυλώνας, Μαλακάσα, Ωροπός, Μαρκόπουλο Ωροπού, Συκάμινο.
15. Κερατέα, Καλύβια, Κουβαράς.
16. Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια.
17. Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη.
18. Μαρκόπουλο, Κορωπί.
19. Λαύριο, Άγιος Κωνσταντίνος.
20. Αχαρνές, Θρακομακεδόνες.
Ανοικτή ωστόσο είναι και η πιθανότητα ενός «σκληρότερου» σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο απομένουν μόλις 17 δήμοι. Ενοποιείται ο Ασπρόπυργος με τους δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής σε ένα δήμο. Επίσης το «σύμπλεγμα» των δήμων Κερατέας – Καλυβίων – Κουβαρά με το αντίστοιχο «σύμπλεγμα» των δήμων Αναβύσσου – Σαρωνίδας – Παλαιάς Φώκαιας, επίσης σε ένα ενιαίο δήμο. Τέλος, η κοινότητα Γραμματικού ενσωματώνεται στο δήμο Νέας Μάκρης – Μαραθώνα και ενοποιούνται τα «συμπλέγματα» των δήμων Αγίου Στεφάνου – Κρυονερίου – Άνοιξης και Δροσιάς – Σταμάτας – Ροδόπολης – Διονύσου σε έναν επίσης νέο δήμο.
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
700 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για
την αλλαγή του διοικητικού χάρτη
Αγωνία επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο δεν φτάνει από τις Βρυξέλες το πολυπόθητο «ναι» για τη μεταφορά των περίπου 700 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ στον «Καλλικράτη», όπως προβλέπεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της φιλόδοξης προσπάθειας ανατροπής του σημερινού διοικητικού χάρτη της χώρας.
Η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται μέχρι τέλους Μαρτίου. Προϋπόθεση όμως είναι οι Βρυξέλες να λάβουν πλήρη και εμπεριστατωμένη γνώση των λεπτομερειών του σχεδίου του «Καλλικράτη». Οι κοινοτικοί –το γενικότερο κλίμα είναι βαρύ- κάνουν σαφές ότι δεν αρκούνται στην ενημέρωση για τη φιλοσοφία και τις γενικές αρχές του σχεδίου της διοικητικής αλλαγής, που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στη χώρα μας.
Η εμπλοκή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προκλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη των ευρωπαίων ελεγκτών στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συσκέφτηκαν επί πολλές ώρες με τους γενικούς γραμματείς και ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες για όλα τα τρέχοντα θέματα και τις πολιτικές του υπουργείου.
Στη σύσκεψη, σε σημεία της οποίας υπήρξαν σοβαρές εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών, διατυπώθηκαν τελικά σημαντικότατες ενστάσεις των ελεγκτών της Ε.Ε., όταν διαπίστωσαν ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 0,5%.
Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι δεν τους παρουσιάστηκαν από τους Έλληνες αξιωματούχους συγκεκριμένα μέτρα ως προς την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του «Καλλικράτη» και που αφορούν ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τις αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών, το είδος και τον αριθμό των συνενώσεων κλπ.
Ωστόσο, από τη δική τους πλευρά, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, διαβεβαίωσαν τους ελεγκτές της Κομισιόν, ότι όλα αυτά τα μέτρα αυτά ήδη βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας τους και ότι ο υπουργός κ. Ραγκούσης έχει δεσμευτεί ότι θα τα παρουσιάσει μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Η διαβεβαίωση αυτή φαίνεται πως λειτούργησε ευεργετικά και «κάλμαρε» τις ανησυχίες των ελεγκτών, καθώς στη συνέχεια έδωσαν μια καταρχήν παράταση για την επίλυση της εκκρεμότητας, ενώ από την άλλη υποσχέθηκαν ότι θα επιτραπούν οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ, εφόσον τα μέτρα που θα τους κοινοποιηθούν σε σχέση με τον «Καλλικράτη» είναι συγκεκριμένα.
Στη σύσκεψη, σε σημεία της οποίας υπήρξαν σοβαρές εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών, διατυπώθηκαν τελικά σημαντικότατες ενστάσεις των ελεγκτών της Ε.Ε., όταν διαπίστωσαν ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 0,5%.
Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι δεν τους παρουσιάστηκαν από τους Έλληνες αξιωματούχους συγκεκριμένα μέτρα ως προς την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του «Καλλικράτη» και που αφορούν ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τις αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών, το είδος και τον αριθμό των συνενώσεων κλπ.
Ωστόσο, από τη δική τους πλευρά, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, διαβεβαίωσαν τους ελεγκτές της Κομισιόν, ότι όλα αυτά τα μέτρα αυτά ήδη βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας τους και ότι ο υπουργός κ. Ραγκούσης έχει δεσμευτεί ότι θα τα παρουσιάσει μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Η διαβεβαίωση αυτή φαίνεται πως λειτούργησε ευεργετικά και «κάλμαρε» τις ανησυχίες των ελεγκτών, καθώς στη συνέχεια έδωσαν μια καταρχήν παράταση για την επίλυση της εκκρεμότητας, ενώ από την άλλη υποσχέθηκαν ότι θα επιτραπούν οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ, εφόσον τα μέτρα που θα τους κοινοποιηθούν σε σχέση με τον «Καλλικράτη» είναι συγκεκριμένα.
Αγωνία για τα 700 εκατ. ευρώ του «Καλλικράτη»
Μπραντεφέρ Βρυξελών – Αθήνας για τη χρηματοδότηση του νέου διοικητικού χάρτη
Οριστικά με 13 περιφέρειες ο «Καλλικράτης»
Κορυφώνεται η αγωνία στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης ελπίζει ότι θα πάρει τελικά την έγκριση της Κομισιόν ώστε να μεταφέρει τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, ύψους 700 εκ. ευρώ περίπου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ στον «Καλλικράτη».
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι οι σοβαρές παρατηρήσεις και ενστάσεις των ευρωπαίων ελεγκτών της Ε.Ε. που επισκέφθηκαν πρόσφατα το υπουργείο θα αμβλυνθούν. Οι ελεγκτές σε μια θυελλώδη συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η απορροφητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος βρίσκεται μόλις στο 0,5%!
Το υπουργείο συνελήφθη τότε «αδιάβαστο», εκδηλώνοντας αδυναμία παρουσίασης και οικονομικής τεκμηρίωσης συγκεκριμένων μέτρων ως προς την εφαρμογή της «νέας διοικητικής αρχιτεκτονικής» της χώρας, που σχεδιάζει μέσω του Καλλικράτη. Οι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί δικαιολογήθηκαν προς τους απαιτητικούς ελεγκτές της Κομισιόν, ότι τα μέτρα αυτά ήδη βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν από τον κ. Ραγκούση πριν από το Πάσχα. Οι ελεγκτές επιφυλάχτηκαν, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλες εξασφαλίστηκε τελικά η απαιτούμενη παράταση, με την προσθήκη μάλιστα της δυνατότητας των αλλαγών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εφόσον τα μέτρα για τον «Καλλικράτη» είναι συγκεκριμένα.
Στο μεταξύ και η τελευταία απόπειρα αλλαγής του αριθμού των νέων περιφερειών κατέρρευσε (το αρχικό σχέδιο για τον Καλλικράτη προέβλεπε 7-8 περιφέρειες), καθώς οι κοινοτικοί απαγόρευσαν και τη συζήτηση του θέματος, από τη στιγμή που η κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 20,4 δισ. ευρώ έχει γίνει στη ρητή βάση των τότε υπαρχουσών, όπως και σημερινών, 13 περιφερειών.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, έχοντας καθυστερήσει υπερβολικά να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, προχωρεί στην αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ για την αποδέσμευση των πόρων προς τις περιφέρειες, οι οποίες με τη σειρά τους προετοιμάζουν τα δικά τους αναθεωρημένα σχέδια, ενώ συγχρόνως εισάγεται και ο θεσμός της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των Περιφερειών.
Ωστόσο, η κοινοτική παρακολούθηση συνεχίζεται και εδώ με «άγρυπνο μάτι». Όλες οι περιφέρειες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν. Έτσι, στελέχη της διεύθυνσης ήδη επισκέπτονται τους τελευταίους διορισμένους περιφερειάρχες και «ξεσκονίζουν» τα έργα του Ταμείου Συνοχής, που υλοποιούνται σε κάθε περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων επί τόπου στα όποια εκτελούμενα έργα ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πρόοδό τους. Οι έλεγχοι ήδη ξεκίνησαν από την περιφέρεια Θεσσαλίας και στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος τους και στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Πως μοιράζεται σήμερα του ΕΣΠΑ στις 13 περιφέρειες
Με τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Συνοχής.
Σε αντίθεση με την προγραμματική περίοδο 2000–2006, όπου το σύνολο των ελληνικών Περιφερειών ήταν επιλέξιμες στον αμιγή στόχο της περιφερειακής σύγκλισης, στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 πέντε ελληνικές Περιφέρειες, που ξεπέρασαν προκαθορισμένα επίπεδα ανάπτυξης, εισέρχονται σε καθεστώς «μεταβατικής στήριξης».
Το συνολικό ύψος των πιστώσεων και η ετήσια κατανομή τους ορίζονται με διακριτό τρόπο για κάθε τύπο Περιφερειών. Στις 8 Περιφέρειες για τη σύγκλιση κατανέμονται συνολικά 9,4 δισ. ευρώ. Στις 3 Περιφέρειες Στατιστικής Σύγκλισης (Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία) κατανέμονται 6,5 δισ. ευρώ, ενώ στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο) 0,63 δισ. ευρώ. Επίσης, για τα προγράμματα διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας διατίθενται κοινοτικά κονδύλια ύψους 0,21 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των επιμέρους ανωτέρω ποσών (16,7 δισ. ευρώ) 12,36 δισ. θα κατευθυνθούν στα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα μέσω του ΕΤΠΑ, ενώ 4,36 δισ. μέσω του ΕΚΤ. Επιπλέον, μέσω του Ταμείου Συνοχής θα διατεθούν στη χώρα κοινοτικά κονδύλια ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Τέλος, πόροι του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) -εκτός πλέον Διαρθρωτικών Ταμείων- συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις ελληνικές περιφέρειες, μέσω των Προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κατανομή των πόρων έχει οριστεί γεωγραφικά από εκείνη την περίοδο, οι περιφερειάρχες γνωρίζουν τα ποσά που θα διαχειριστούν και στο σύνολο των περιφερειών εκπονούνται οι σχετικές μελέτες, ενώ τα έργα έχουν εξειδικευτεί και απομένει η δημοπράτηση των τευχών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
(PRESS time)