• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Απριλίου 20, 2010

    Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ



    Μετά την επικείμενη επέκταση της Αττικής Οδού –που εκτός απροόπτου αναμένεται να μπει σε φάση υλοποίησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009– έρχονται τώρα και τα σχέδια επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου έως το λιμάνι του Λαυρίου να «βγάλουν στον αφρό» νέα «φιλέτα» γης στη ζώνη των Μεσογείων και το «μέτωπο» του Σουνίου. Δεκάδες αγγελίες για πωλήσεις οικοπέδων γύρω ή κοντά στους νέους σταθμούς του προαστιακού άρχισαν να γεμίζουν τα εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα της Ανατολικής Αττικής, ενώ το πλήθος των κτηματομεσιτικών γραφείων βρήκε ευκαιρία για ένα νέο κύκλο εργασιών.

    Η κατασκευή του έργου προγραμματίζεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2010, όπως προβλέπει ο τελευταίος προγραμματισμός.

    Ο προαστιακός θα αποτελεί την εναλλακτική επιλογή των μόνιμων και ή εποχιακών κατοίκων της Λαυρεωτικής και άλλων περιοχών των Μεσογείων για μετακινήσεις από και προς το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τους γειτονικούς με την Αττική νομούς, δηλαδή τη Χαλκίδα και την Κόρινθο. Με την πρωτεύουσα το λιμάνι του Λαυρίου θα συνδέεται σε μόλις 55 λεπτά. Και το μέσο αυτό θα αποτελεί μία τρίτη επιλογή μετακίνησης. Οι άλλες δύο θα είναι οδικές: ο υπό αναβάθμιση άξονας Μαρκοπούλου-Λαυρίου και η υπό επέκταση Αττική Οδός.

    Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που τώρα υπάρχει, θα είναι έτοιμο πριν από το 2015. Οσοι όμως περιμένουν τότε να αγοράσουν κατοικίες ή οικόπεδα θα ξοδεύουν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα απ’ ό,τι θα διαθέσουν σήμερα. Αυτές είναι οι προβλέψεις των ειδημόνων της αγοράς ακινήτων για τις υπεραξίες που θα προσθέσει στα ακίνητα τόσο ο προαστιακός όσο και η Αττική Οδός μετά την ολοκλήρωσή τους.

    Η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από το Κορωπί έως το λιμάνι του λιμάνι του Λαυρίου θα κινηθεί κυρίως στις γραμμές που πριν από μισό αιώνα «έτρεχαν» τα παλιά τρένα.

    Ι Περιορισμοί στη δόμηση

    Το «θηρίο», όπως ήταν γνωστός ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος, «σφύριξε» για πρώτη φορά στη γραμμή του Λαυρίου την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Το «θηρίο» αποσύρθηκε το 1938, αλλά η γραμμή ξαναλειτούργησε μετά τον πόλεμο, όχι όμως για πολύ. Από το 1952 έως το 1957.
    Από την εποχή εκείνη διατηρούνται όχι μόνον οι μνήμες των παλιών κατοίκων της Λαυρεωτικής, αλλά και απομεινάρια σταθμών και γραμμών. Οι πέτρινοι σταθμοί στην Κερατέα και το Δασκαλιό –εγκαταλελειμμένοι, δυστυχώς– το καλύτερα διατηρημένο αρχιτεκτονικό «διαμαντάκι» του Μαρκόπουλου και το, επίσης, πέτρινο κυλικείο του σταθμού στο Λαύριο, που λειτουργεί σήμερα ως εστιατόριο, θυμίζουν ότι κάποτε περνούσαν τρένα από την περιοχή.

    Η γραμμή που θα κατασκευαστεί από το Μαρκόπουλο έως το λιμάνι του Λαυρίου θα έχει μήκος 31 χιλιομέτρων και θα βρίσκεται στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του υπό αναβάθμιση κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Από το Κορωπί έως το Θορικό, έξω από την πόλη του Λαυρίου, προβλέπεται διπλή σιδηροδρομική γραμμή. Το υπόλοιπο τμήμα των 3 χιλιομέτρων έως τον τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Λαυρίου η γραμμή θα είναι μονή και θα διέρχεται μέσα από την πόλη.

    Προβλέπεται, επίσης, να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αθόρυβο όταν διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό της ηλεκτροκίνησης και της συνεχούς συγκολλημένης σιδηροτροχιάς. Κατά τους επαΐοντες τα επίπεδα θορύβου, όπου έχει εφαρμοστεί ανάλογο σύστημα, μειώνονται δραστικά. Και έτσι το όποιο επιχείρημα προβληθεί για επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του προαστιακού ακυρώνεται.

    Βεβαίως, στην περιβάλλουσα ζώνη του δικτύου και σε ακτίνα κάποιων δεκάδων μέτρων γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και στους σταθμούς θα υπάρξουν περιορισμοί στη δόμηση και τις χρήσεις γης, όχι όμως σε τέτοια έκταση που να δημιουργούν προβλήματα στην αξιοποίηση ακινήτων.
    Ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Λαυρεωτικής προβλέπεται να συνδεθεί στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί με το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτόν από όλα τα σημεία της ευρύτερης ζώνης του νοτιανατολικού μετώπου. Σε κάποιους, μάλιστα, από τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν εξετάζεται η δυνατότητα της δημιουργίας χώρων στάθμευσης για τα Ι.Χ., καθώς και η συγκέντρωση αφετηριών για λεωφορειακές γραμμές.


    ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
    ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

    Ο προαστιακός θα κάνει στάσεις: Στο Μαρκόπουλο, στα Καλύβια, στον Κουβαρά, στην Κερατέα, στην Αμφίτροπη, στην Παλαιομακάριζα Θορικού και σε τρία σημεία εντός του Λαυρίου, μεταξύ των οποίων και αυτή έξω από το λιμάνι, το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πολλαπλασιάσει την κίνησή του απορροφώντας αρκετές δραστηριότητες από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Πιθανόν κάποιες από τις παλιές στάσεις του «θηρίου» ή του παλιού ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου, όπως του Μαρκόπουλου, να επαναξιοποιηθούν, καθώς επιδιώκεται στη νέα γραμμή να υπάρχουν στοιχεία το παρελθόν της περιοχής.

    Κοντά στους νέους σταθμούς ενδεχομένως να δημιουργηθούν και μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς οι χιλιάδες των επιβατών που καθημερινά θα διέρχονται απ’ αυτούς θα αποτελούν ένα υπολογίσιμο καταναλωτικό κοινό.

    ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
    Δύο στις τρεις
    νέες κατοικίες
    της περιοχής
    απευθύνονται
    σε κατοίκους
    του Λεκανοπεδίου
    Η μεγάλη όμως ανατροπή που αναμένεται με την επέκταση του προαστιακού στη Λαυρεωτική συνδέεται με τη μετατροπή πια της κάθε περιοχής σε προάστιο της Αθήνας. Εξέλιξη που φάνηκε έντονα με την επέκταση του προαστιακού έως την Κόρινθο. Χιλιάδες Αθηναίοι μετέτρεψαν την εξοχική τους κατοικία τους Αγίους Θεοδώρους, στην Κινέτα ή στη Νέα Πέραμο σε χώρο μόνιμης εγκατάστασης. Αυτό μπορεί να συμβεί ευκολότερα στη Λαυρεωτική, η οποία υπερτερεί και σε υποδομές από τις προαναφερθείσες περιοχές. Τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού εκεί όπου επεκτείνεται ο προαστιακός τη διαπιστώνει κάποιος και με την περίπτωση της Χαλκίδας. Η εντός ολίγου χρόνου σύνδεση της Χαλκίδας απευθείας με το κέντρο της Αθήνας έχει οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις Αθηναίων στο σαφώς καλύτερο περιβάλλον της Εύβοιας, σε σημείο μάλιστα δύο στις τρεις νέες κατοικίες της περιοχής να απευθύνονται αποκλειστικά σε κατοίκους του Λεκανοπεδίου.


    http://www.apogevmatini.gr/?p=5242&cpage=1


    Item Reviewed: Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top