• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Φεβρουαρίου 20, 2011

    Στα πάνω & στα κάτω τους






    Γράφουν: Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ, ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ, ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΑΣ

    ΔΕΙΚΤΕΣ.Μετοχές κυρίως μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης υπεραπέδωσαν στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Σε ορίζοντα μηνός ο FTSE-20 έχει ενισχυθεί κατά 5,2%, έναντι 7,7% του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης και 9,4% του Small Cap. Ενδιαφέρουσα από τεχνικής πλευράς θεωρείται η απόκλιση των ίδιων δεικτών από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Ο 20άρης υπολείπεται 15%, έναντι 22% του δείκτη της μεσαίας αλλά και 11% αυτού της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    ΦΟΥΡΛΗΣ. Με τοποθετήσεις διαχειριστών και άνοδο της τιμής υποδέχθηκε η αγορά το άνοιγμα του ομίλου στην αγορά της Τουρκίας. Ανάλογα θετική ήταν η υποδοχή και από τους αναλυτές της εξαγοράς των καταστημάτων Intersport, με τη Marfin Analysis να προβλέπει μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος ετήσιες πωλήσεις 50 έως 60 εκατ. ευρώ.

    ΗΛΕΚΤΩΡ. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ δηλώνει πως «όχι απλώς δεν έχει καμία ανάμειξη ή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου για το ΧΥΤΑ Κερατέας αλλά ούτε καν συμμετείχε στον διαγωνισμό, που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής». Παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου έκαναν λόγο για... μισή αλήθεια από τη θυγατρική τής Ελλάκτωρ. Η... άλλη μισή, σημείωναν, πως βρίσκεται στο ότι ο Ηλέκτωρ με την Μεσόγειο είναι οι μόνες δύο εξειδικευμένες εταιρείες, που ευνοούνται από το προωθούμενο επενδυτικό πρόγραμμα «τεχνολογίας βιοξήρανσης» που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ. Η τεχνική εταιρεία Μεσόγειος είναι αυτή που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα και παλιότερα είχε επιλεγεί ως υπεργολάβος της Ηλέκτωρ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Τελευταία σε διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων εμφανίστηκαν οι όμιλοι Λάτση και Λασκαρίδη μέσω της Μεσόγειος Α.Ε., στην οποία εξαγόρασαν πρόσφατα ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Λάτση συνεργάζεται με τον όμιλο Μπόμπολα από τον Οκτώβριο του 2009 στον τομέα της ενέργειας μέσω της Elpedison BV.

    ΑΤΕ-ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Στο... σφυρί βγάζει η Αγροτική το 9,8% της Αττικής Οδού, που είχε αποκτήσει από την Αττι-Κατ, όταν πέρυσι την άνοιξη η τελευταία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να «πιάσει» 113 εκατ. ευρώ από τους ενδιαφερόμενους Ελλάκτωρ, J&Ρ Αβαξ και τη γαλλική Vinci. Οι δύο ελληνικές εταιρείες, που ως βασικοί μέτοχοι της κοινοπραξίας είχαν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, είχαν θεωρήσει πολλά τα χρήματα που ζητούσε ο Παν. Πανούσης. Η συμφωνία των κατασκευαστών δεν προχώρησε, το 9,8% κατέληξε στην ΑΤΕ έναντι 113 εκατ. ευρώ και η αγορά περιμένει πλέον να δει ποιοι θα ενδιαφερθούν και πόσα θα πληρώσουν στην Αγροτική.

    ΑΣΤΗΡ. Στο περίπου 40% φθάνει η απόδοση για τη μετοχή του Αστέρα από την αρχή του έτους. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την κινητικότητα στην προωθούμενη από την πλευρά της Εθνικής εκχώρηση της μη τραπεζικής θυγατρικής της. Τη διαχείριση του θεωρούμενου ως «απόλυτου τουριστικού φιλέτου της Μεσογείου» είχε αποκτήσει τον Ιούνιο του 2006 η Starwood έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Εθνικής (επί ημερών του Τάκη Αράπογλου), χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το συνολικό τίμημα. Με κεφαλαιοποίηση 160 εκατ. ευρώ η εισηγμένη θυγατρική η αγορά προεξοφλεί πως αργά ή αργότερα θα τεθεί θέμα πώλησής της. Η συζήτηση γύρω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο άνοιξε μετά τις τελευταίες παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ προς τις τράπεζες να απεμπλακούν των μη τραπεζικών θυγατρικών τους.

    MIG-ΝΤΥΝΑΝ. Σε οικονομικό έλεγχο του «Ερρίκος Ντυνάν», έπειτα από αίτημα βουλευτών, καταλήγει η κατάθεση του Α. Βγενόπουλου, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο πρόεδρος του ομίλου MIG κατέθεσε στοιχεία και τοποθετήθηκε για την κατάσταση στο «Ερρίκος Ντυνάν», σημειώνοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει τη Marfin είναι η εξασφάλιση των δανείων που έχει χορηγήσει στο «Ντυνάν». Ούτε η τράπεζα, ούτε άλλη εταιρεία του ομίλου ενδιαφέρεται άμεσα, ή έμμεσα, να αποκτήσει τη διαχείριση ή την ιδιοκτησία του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε πολύ κακή διαχείριση του «Ντυνάν», παρ' όλα αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος και πρέπει απαραιτήτως να γίνει.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ. Σε... πιθάρι των Δαναΐδων αναδεικνύεται για την Credit Agricole η ζημιογόνος Εμπορική. Πολλά κεφάλαια μπαίνουν από τους γάλλους στην θυγατρική τους, αλλά τα μεγέθη παραμένουν απογοητευτικά. Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως εξετάζεται η μετονομασία ορισμένων θυγατρικών στις βαλκανικές αγορές στο όνομα της μητρικής Credit Agricole, στην προσπάθεια να ενισχυθεί η διεισδυτικότητα στις τοπικές αγορές. Παράλληλα γίνονται και ορισμένες μετεγγραφές όπως του Γιώργου Κουτσουδάκη (στην ιδιωτική τραπεζική) και του Μάνου Μωυσή που ανέλαβε γενικός διευθυντής λιανικής.

    ΣΕΒ. Λάβρος κατά των... δημαγωγών του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου και με κάλεσμα προς τη... σιωπηλή κοινωνική πλειοψηφία παρενέβη στις εξελίξεις ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ (από τις 16/5/2006), ο οποίος πούλησε τη ΔΕΛΤΑ (εταιρεία, που δημιούργησε ο πατέρας του Αριστείδης) για να δραστηριοποιηθεί στις επενδύσεις (ιδρύοντας το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Damma Holdings) και τη συλλογή έργων τέχνης, έχει κάθε λόγο να προσβλέπει στη fast track προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων και την... αξιοποίησή τους ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τους ισχυρούς η κρίση. 

    ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Item Reviewed: Στα πάνω & στα κάτω τους Rating: 5 Reviewed By: Eleni Panagopoulou
    Scroll to Top