• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Φεβρουαρίου 06, 2011

    Μάθετε γιατί οι φρεγάτες και τα υποβρύχια της Τουρκίας περνούν "χωρίς αιτία" έξω από το Σούνιο...


     


    Ισχυρά σόναρ φέρουν πολλά πλοία π.χ. ωκεανογραφικά, φαλαινοθηρικά, ειδικά υποβρύχια χαρτογράφησης βυθού και αρχαιοτοτήτων, όπως και πολλά πολεμικά, π.χ. φρεγάτες και υποβρύχια.

    Να γιατί περνούν χωρίς αιτία, οι φρεγάτες και τα υποβρύχια της Τουρκίας έξω από το Σούνιο
    .

    Οι Τούρκοι ανενόχλητοι και με τσαμπουκά, μετράνε και κάνουν χαρτογράφηση του βυθού για κοιτάσματα στο Δυτικό Αιγαίο.

    «Πετρέλαιο δεν θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας». Αυτό το μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα με τις αποκλειστικές δηλώσεις του στο newsbomb.gr ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας Νεστέντ Παμίρ, ο οποίος είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας με τις αρμοδιότητες υπουργού.

    Ο κ. Παμίρ στις δηλώσεις του τονίζει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει σε έρευνες για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και με χώρες που θα έχουν συμφέρον προς τούτο.

    «Κανείς δεν μπορεί ανοικτά να επενδύσει και να ερευνήσει την περιοχή. Αλλιώς υπάρχει μια απειλή και γι' αυτό όλες οι όμορες χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση».

    Ο κ. Παμίρ καταγγέλλει την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν συμφωνία για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να βάλουν την Τουρκία σε αυτή την συμφωνία και απειλεί ανοικτά Κύπρο και Ισραήλ με τη δήλωση:

    «Τέτοια βήματα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο, η οποία είναι ήδη ευαίσθητη σε μία κρίσιμη ισορροπία. Τέτοια γεγονότα όπως η διμερής συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία στο κυπριακό και θα εμποδίσου τη λύση του».

    Εν τώ μεταξύ η υπόθεση με την ΑΟΖ της Ελλάδας κόλλησε για πάντα, σαν το Μακεδονικό, το φράχτη του Εβρου, την υφαλοκρηπίδα, την ανάπτυξη κοκ.

     Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (την οποία έχει επικυρώσει η Ελλάδα) η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία αρχίζει από την ακτογραμμή ενός παράκτιου κράτους και φθάνει μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από αυτή. 

    Η θαλάσσια αυτή ζώνη δεν είναι αυθύπαρκτη, όπως η υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει, μόνο όταν ένα κράτος τη θεσπίσει, όπως και έχει δικαίωμα. Όπως και στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας, το παράκτιο κράτος “έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την έρευνα, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και τη διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων” της ΑΟΖ του. 

    Με άλλους λόγους, “το παράκτιο κράτος μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της ζώνης αυτής, όπως για παράδειγμα εκμετάλλευση ενέργειας από ανέμους, ύδατα κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, αρκεί να κινούνται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το διεθνές δίκαιο και να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους”.


    Ενδιαφέρον έχει ότι:


    1. Oι Iσραηλινοί προχωράνε σε αντλήσεις απο το τεράστιο κοίτασμα Λεβιάθαν της Ανατ. Μεσογείου.

    Το κοίτασμα Λεβιάθαν βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου και απέχει μόλις 34 χιλιόμετρα. Εκεί, τώρα, διενεργούνται διερευνητικές γεωτρήσεις και τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. «Αναβλύζει...» είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί, όταν ενημέρωσαν τις κυπριακές Αρχές εμπιστευτικά.  


    ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί δεν δημοσιεύεται στα ΜΜΕ, η συμφωνία ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ να τη δούμε; Μήπως τελικά δεν υπάρχει;

    Η συμφωνία κρίνεται υψίστης σημασίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, αφενός ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο θαλάσσιο υπέδαφος μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία επαναβεβαίωσε ο άλλος ισχυρός περιφερειακός παίκτης. 


    2. H κυβέρνηση έβγαλε τη ΔΕΠΑ στο σφυρί


    ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί πουλιέται η ΔEΠA; Με ποιά λογική; Οταν η χώρα έχει τόσα κοιτάσματα, πουλιέται το δίκτυο διανομής; Πόσο θα πάνε οι μετοχές της ΔΕΠΑ αν αρχίσει η άντληση; Aυτό δεν είναι σκάνδαλο 100 φορές μεγαλύτερο απο τη γνωστή φούσκα του Χρηματιστηρίου;


    3. Συζήτηση για ΑΟΖ Λιβύης.


    Σύμφωνα με το em-pollution-gr στα κίτρινα βέλη είναι οι «πιό πιθανά καλές» περιοχές εξόρυξης. Αρα, αν η ΑΟΖ της Λιβύης ξεκινήσει απο τη έξοδο του κόλπου της και μετά, όπως η ίδια θέλει... και όπως κάποιοι Ελληνες δικηγόροι διαφημίζουν στα ΜΜΕ σαν αθώα παραχώρηση απο την Ελλάδα, τότε η Ελλάδα χάνει τα δικαιώματα εξόρυξης,στη περιοχή που δείχνει το κόκκινο βέλος.

    4. Τρόποι ανίχνευσης κοιτασμάτων.


    Σας βάζω μερικές φωτογραφίες με εξηγήσεις απο το em-pollution-gr.


    Στο τέλος θα καταλάβετε το γιατί...


    Στη φωτογραφία αριστερά φαίνεται ένα ωκεανογραφικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων να ερευνά για “ηφαίστεια του βυθού” (πηγές φυσικού αερίου μέσα στη θάλασσα) με τη βοήθεια ενός σόναρ, που μπορεί να εκπέμπει σε διάφορες συχνότητες.

    Στη δεξιά φωτογραφία, φαίνεται ένας χάρτης του βυθού κατασκευασμένος με τη βοήθεια ενός τέτοιου σόναρ και του κατάλληλου λογισμικού. Μελέτη τέτοιων χαρτών μαζί με αναλύσεις πετρωμάτων και μικροοργανισμών οδηγούν σε γεωτρήσεις για ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.


     

    Στη φωτογραφία αριστερά, φαίνονται οι αναλύσεις μετρήσεων σε real-time ενός σόναρ ωκεανογραφικού πλοίου (καθώς αυτό κινείται), που δείχνουν φυσικό αέριο να βγαίνει απο διάφορες τρύπες βράχων (όπως αυτές στη δεξιά φωτογραφία τραβηγμένη απο υποβρύχιο ρομπότ) φθάνοντας μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια κάθετη τομή του βυθού. Ο βυθός είναι περίπου στα 1500-2000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Ισχυρά σόναρ φέρουν πολλά πλοία π.χ. ωκεανογραφικά, φαλαινοθηρικά, ειδικά υποβρύχια χαρτογράφησης βυθού και αρχαιτοτήτων, όπως και πολλά πολεμικά, π.χ. φρεγάτες και υποβρύχια.


    Kαταλάβατε τώρα, γιατί περνούν χωρίς αιτία, οι φρεγάτες και τα υποβρύχια της Τουρκίας έξω από το Σούνιο; 

    πηγές:



    Item Reviewed: Μάθετε γιατί οι φρεγάτες και τα υποβρύχια της Τουρκίας περνούν "χωρίς αιτία" έξω από το Σούνιο... Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top