Ο κ. Ιατρού τόνισε πως αυτά που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις πελατειακές σχέσεις του ελληνικού κράτους
Σταύρος Ιατρού |
Από τη Βάλια Μιχαήλ
Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο τελευταίος Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, Μηχανολόγος-Περιβαλλοντολόγος, στον Ν.Γ.Ξυδάκη στο Radiobubble σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων αλλά και όλα όσα τον εμπόδισαν να πραγματοποιήσει αυτά που ονειρεύτηκε για την πόλη του, την Κερατέα. Μίλησε για τις παθογένειες του Κρατικού Μηχανισμού οι οποίες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λήψη των σωστών αποφάσεων.
Ο κ. Ιατρού εμφανίστηκε στον Δημοσιογράφο με ένα μεγάλο σημάδι στο μέτωπο λάφυρο από την αντίσταση του για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του. Εξήγησε ότι το πρόβλημα αυτό άρχισε εδώ και 16 χρόνια και ότι τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που αποτελεί το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις για θέματα που απασχολούν το Δήμο.
Ο Δημοσιογράφος τοποθετήθηκε αναφέροντας ότι ως ενεργός πολιτικός θα γνωρίζει το πρόβλημα για πάνω από 20 χρόνια. Ο κ. Ιατρού απάντησε πως η ζωή του ίδιου και των πολιτών στην Κερατέα έγινε σκουπίδια αφού κανείς δεν σέβεται τον πολιτισμό, τα σπίτια, τις οικογένειες αλλά και τις περιουσίες τους.
«Ο αγώνας μας είναι ευλογημένος. Το δήλωσε και ο Μητροπολίτης ο οποίος είναι φανατικός υποστηρικτής μας», συμπλήρωσε.
Ο Δημοσιογράφος ρωτάει πότε άρχισε το πρόβλημα και ο κ. Ιατρού απαντάει ότι μέχρι το 1978 τα σκουπίδια τα έδιωχναν στην Βάρη, περιοχή η οποία είχε πραγματικά μολυνθεί . «Μετά έψαχναν για χαράδρες για να τα ρίχνουν μέσα, έτσι απλά για να τα εξαφανίζουν. Τους έβαζαν και φωτιά η οποία βέβαια μόλυνε τον αέρα. Προβλέψεις υπήρχαν αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε διότι έψαχναν τις εύκολες λύσεις.
Στο Κορωπί υπήρχε χωματερή, η οποία μεταφέρθηκε στα Λιόσια. Όλοι οι πολιτικοί για μια δεκαετία (1980-90) δεν έκαναν τίποτα. Έψαξαν και βρήκαν 46 χώρους για την εναπόθεση των απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές αλλά κάθε φορά παρέμβαιναν οι πολιτικοί και εύρισκαν τρόπους για να ακυρώσουν αυτές τις αποφάσεις προς όφελος των ψηφοφόρων τους ή επειδή είχαν κάποια περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.
Στο τέλος έμειναν οι γνωστές τρείς τοποθεσίες. Μέσα σε αυτούς τους χώρους θα έριχναν όλα τα σκουπίδια της Αττικής. Βέβαια, έχουν σκοπό να φέρουν και από άλλες περιοχές όπως την Πάτρα», δηλώνει ο κ. Ιατρού.
Ο Δημοσιογράφος επενέβει και ζήτησε από τον κ. Ιατρού να του εξηγήσει τι διαφορά έχει ο ΧΥΤΑ από τον ΧΥΤΥ. Η απάντηση ήταν ότι πρώτον, το κράτος έχει σκοπό να φτιάξει ΧΥΤΑ και στο μέλλον θα…φτιάξει εργοστάσια και ότι άλλο υπόσχεται. Ο ΧΥΤΑ και ο ΧΥΤΥ είναι και τα δύο μεγάλες λεκάνες που στην πρώτη περίπτωση θα ρίχνονται τα σκουπίδια έτσι όπως είναι ενώ στη δεύτερη θα ρίχνονται μόνο τα υπολείμματα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται να επιλεχθούν πρώτα.
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν επιλεχθεί 126 χώροι και οι 94 έχουν σχεδόν δημιουργηθεί. Καμία αντίδραση δεν έχει γίνει από τους κατοίκους έτσι όπως γίνεται στην περιοχή μας, διότι οι χώροι ήταν κατάλληλοι. Στην Κερατέα όμως ο χώρος είναι αρχαιολογικός και δεν πρέπει να γίνει. Τα εργοστάσια βιολογικών λυμάτων που θα έπρεπε να συνοδεύουν την κατασκευή κάθε ΧΥΤΑ δεν έγιναν εκτός από δύο. Όλοι οι άλλοι που έριχναν τα λύματα;
Ρύπαιναν ανεπανόρθωτα κοντινά ρέματα και γενικά το περιβάλλον. Το κόστος βέβαια του Βιολογικού είναι αυξημένο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα φτιάχνουν», υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος.
Ο Δημοσιογράφος ρώτησε πάλι τι θα πρέπει να γίνει και ο κ. Ιατρού απάντησε πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. «Σαν Δήμαρχος ενημέρωσα τους πολίτες μου και όλοι γνωρίζουν το θέμα των απορριμμάτων πάρα πολύ καλά. Οι Δήμοι δεν ενημερώνουν τους πολίτες για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση όπως οι πολίτες της περιοχής μας. Το κλειδί είναι η ενημέρωση και μέσα από τα ΜΜΕ. Αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο να έχουν περισσότερα απορριμματοφόρα, όπως επίσης και επιπλέον ώρες εργασίας για την αποκομιδή τους.
Εφόσον όμως η διαλογή των απορριμμάτων θα γίνεται πριν φθάσουν στους ΧΥΤΑ, θα είναι αρκετός ο υπάρχων ένας ΧΥΤΑ. Θα πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για να τον βελτιώσουμε αντί να δημιουργούμε καινούριους.
Πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αυτά είναι που πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας.
Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει με την μεγάλη γραφειοκρατία αλλά και τους πολλούς νόμους οι οποίοι είναι εμπόδιο σε ότι προσπαθήσουμε να κάνουμε.
Το γεγονός αυτό συνιστά το μεγάλο πρόβλημα στην Ελληνική Βουλή και δεν σε αφήνει να κάνεις ούτε ένα βήμα μπροστά. Κάπου θα σκοντάψεις και κάποιο εμπόδιο θα βρεις για να προχωρήσεις από την Κεντρική Εξουσία αλλά και τις Τοπικές Διοικητικές Υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Ιατρού.
Σε ερώτηση πώς βγήκε ο κόσμος στους δρόμους στην Κερατέα, ο κ. Ιατρού απάντησε πως οι κάτοικοι είναι υποψιασμένοι πως δεν πρόκειται να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι ο χώρος αυτός είναι αρχαιολογικός και συνιστά χώρο πολιτισμού. Οι περισσότεροι έχουν γνώσεις, υπερασπίζονται τον τόπο τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος δέχθηκε την κατασκευή πολλών έργων που εξυπηρετούν όλη την Αττική χωρίς να διαμαρτυρηθούν, αλλά τώρα αλλάζει το θέμα διότι το έργο αυτό απειλεί την ζωή τους.
Η λύση που προτείνω είναι να χρησιμοποιηθούν τα παλιά εγκαταλελειμμένα λατομεία και αυτό είναι εύκολο και άμεσο.
Πιστεύω ότι οι πολιτικοί έχουν άγνοια του θέματος και έχουν «μπλέξει». Ασχολούνται περισσότερο με τους ψηφοφόρους τους για να παραμείνουν στην θέση τους αντί με τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Το ελληνικό κράτος συμφώνησε με τον εργολάβο διότι αυτός τους έδωσε μία έτοιμη λύση, μία πατέντα που τους εξασφαλίζει την ησυχία τους για να ασχολούνται με τους ψηφοφόρους τους και αυτή είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο ακριβή λύση από αυτές που προτείνουν οι μελέτες των επιστημόνων.
Οι εργολάβοι κατάφερναν να περάσουν μέσα από το πολιτικό σύστημα και να έχουν το μονοπώλιο των έργων. Το κόστος των Δημοτικών Τελών σήμερα είναι γύρω στα 300-400 ευρώ και θα εκτοξευτεί γύρω στα 1000 ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Ραγκούσης δεν το γνωρίζει αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρού.
Ο Δημοσιογράφος τονίζει ότι αυτό αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.
Ο κ. Ιατρού συνεχίζει λέγοντας ότι οδηγούμαστε σε μία λάθος επιλογή για οικονομικά οφέλη. «Η αστυνομία μας λέει ότι έχουν άνωθεν εντολή και ο κρατικός μηχανισμός μας παραπέμπει ο ένας στον άλλο.
Θ πρέπει να φύγουν τα ΜΑΤ για να φύγει και από εμάς ο θυμός. Να φύγουν, να ηρεμήσουμε, να εκτονωθεί η κρίση, να γίνει διάλογος ουσιαστικός, να ακουστούν οι γνώμες μας.
Χρόνος υπάρχει διότι ο υπάρχων ΧΥΤΑ έχει ζωή έως το 2018. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις σωστές ενέργειες. Να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο, να μειώσουμε τα απορρίμματα, να βρούμε κατάλληλους χώρους για εναπόθεση απορριμμάτων που είναι ήδη υποβαθμισμένοι, όπως παλιά λατομεία.
Να δοθεί επιπλέον η ευκαιρία και σε μικρότερους εργολάβους σε τοπικό επίπεδο στην κάθε περιοχή να ασχοληθούν με τα απορρίμματα και να ανοίξουμε θέσεις εργασίας. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Μπιρμπίλη έχει την αντίληψη και την κατανόηση του θέματος και μπορεί όλα αυτά να τα κάνει πράξη. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», δήλωσε.
Τέλος, ο κ. Ιατρού έκλεισε την συνέντευξη του λέγοντας ότι η σπίθα της Κερατέας δεν θέλει να κάψει αλλά να φωτίσει για να βρεθεί η λύση η οποία αφορά όλη την Ελλάδα.
Πηγή:
http://neaonlinedotcom1.wordpress.com