Εξι ταξίδια στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα έχει προγραμματίσει ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ. Γιοακίμ Φούχτελ στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει υποσχεθεί η καγκελάριος κ. Μέρκελ στην ελληνική πλευρά σε θέματα τεχνογνωσίας με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Δεν προτιθέμεθα να σας επιβάλουμε τις θέσεις και απόψεις μας. Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις και προγράμματα από εσάς για να σας δώσουμε τεχνογνωσία. Θέλουμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια από το ίδιο ύψος» τόνισε στους Ελληνες εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη πήραν μέρος στη δεύτερη ελληνογερμανική συνέλευση, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Στουτγκάρδη.
Ο κ. Φούχτελ ανακοίνωσε ότι με την εκκίνηση της συνεργασίας η γερμανική πλευρά έχει εξασφαλίσει ποσό ύψους 5.000.000 ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω γερμανικών πολιτικών ινστιτούτων -το κάθε γερμανικό κόμμα έχει και το ινστιτούτο του- το κόστος των μετακινήσεων των στελεχών της τοπικής γερμανικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Προϋπόθεση για την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική πλευρά αποτελεί η υποβολή προγραμμάτων και προτάσεων από δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας, για θέματα διοίκησης, περιβάλλοντος, ανάπτυξης, κ.λπ. Ρόλο συντονιστή της όλης πρωτοβουλίας, έχει αναλάβει το γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του ταξιδιού του κ. Μπουτάρη, που συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους περιβάλλοντος κ. Κων. Ζέρβα και πολιτισμού κ. Σπύρο Πέγκα, ήταν οι επαφές με αξιωματούχους πόλεων που θεωρούνται προηγμένες σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην ελληνική πραγματικότητα. Η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε εντυπωσιασμένη από τον τρόπο και τη φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζουν μεγαλουπόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο ή η Στουτγκάρδη τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ο κ. Μπουτάρης μάλιστα σχολίαζε ότι στην καρδιά της πόλης του Βερολίνου λειτουργούν τρία εργοστάσια καύσης απορριμμάτων χωρίς να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για προβλήματα ρύπανσης.
Από τη γερμανική πρωτεύουσα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετέβη στο Αμβούργο, πόλη με ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης και είχε συζητήσεις με τους αρμόδιους σε μια προσπάθεια να αποκτηθούν εμπειρίες για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης στη Στουτγκάρδη, όπου παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Κοζάνης Αλέξανδρος Μαλούτας, Βέροιας Χαρούλα Ουσουτζόγλου, Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης, και Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, διοργανώθηκε τουριστική έκθεση με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, την οποία επισκέφθηκε και ο κ. Φούχτελ. Η τρίτη ελληνογερμανική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.
kathimerini.gr
Χ.Φούχτελ: "Απλώνουμε στην Ελλάδα το χέρι της αριστοτελικής φιλίας"
«Όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται και ο δρόμος. Μερικές φορές λείπουν μόνο μερικές βίδες για να λειτουργήσει η μηχανή» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα".
«Η δική μου συμβολή θα είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο» λέει, στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, σε δήμους και περιφέρειες. «Θέλω να σταλεί το μήνυμα ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, να προχωρήσουμε στη συνεργασία. Έχουμε πολλές ελληνογερμανικές ομάδες φιλίας και αυτό το δυναμικό μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε. Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα».
Τον Ιανουάριο θα ιδρυθεί ένας σύλλογος για την προώθηση της συνεργασίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης με την Κεντρική Μακεδονία. Ο κ.Φούχτελ καλεί τους Έλληνες δημάρχους να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία, κάνοντας επαφές στη Γερμανία.
«Απλώνουμε το χέρι» λέει ο κ. Φούχτελ «με την αριστοτελική έννοια της φιλίας, την αντιδιαστολή της ανιδιοτελούς φιλίας από τη φιλία του συμφέροντος».
tvxs.gr