Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 4538/2011 απόφασή του έδωσε παράταση στους περιβαλλοντικούς όρους της ΟΕΔΑ στη θέση Οβριόκαστρο. Το Δικαστήριο βασίσθηκε στο σύνολο των σκέψεών του στην προηγούμενη απόφασή του 2862/2007, με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση ακυρώσεως που είχε ασκήσει στις 25 Αυγούστου 2009 ο Δήμος Κερατέας (και ήδη Δήμος Λαυρεωτικής) κατά της πράξεως έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ισχυριζόμενος ότι το έργο γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, πέτυχε την υποχρέωση του ΣτΕ να ανακαλέσει τις πράξεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου εάν προκύψουν περαιτέρω ικανά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων και τη βλάβη τους από τη λειτουργία της εγκατάστασης. Το νομικό ζήτημα απέναντι στην τόσο επιπόλαια χωροθετημένη εγκατάσταση έχει ακόμη να διέλθει σημαντικό δρόμο. Σας υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί ενώπιον του ΣΤ’ Τμήματος του Δικαστηρίου η αίτηση ακυρώσεως που έχει ασκηθεί εκ μέρους του Δήμου Λαυρεωτικής κατά της πράξεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρεια Αττικής περί κηρύξεως αναγκαστικής απαλλοτριώσεως των ιδιοκτησιών στον χώρο του ΟΕΔΑ. Θ.Σ. εστάλη από mesogianews.gr |
εν τω μεταξύ...
ΣτΕ: Νόμιμο και συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο
Νόμιμο, συνταγματικό και σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι το πρώτο Μνημόνιο του 2010,σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά την δημοσίευση της απόφασης των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου οΔικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπαριθμόν 668 και 669 /2012 αποφάσεις του απέρριψε τις προσφυγές κατά του πρώτου μνημονίου που είχαν καταθέσει ο ΔΣΑ η ΑΔΕΔΥ , συνταξιούχοι, σύλλογοι και φορείς.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκαναν δεκτές τις εισηγήσεις της κ. Μαίρης Σαρπ και της κ. Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και αποφάσισαν οτι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από την Βουλή με πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Σύμφωνα με τους δικαστές, το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισήμαναν ότι το Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι το κείμενό του έχει καταρτιστεί στην αγγλική γλώσσα, «δεν έχει τον χαρακτήρα Διεθνούς Συνθήκηςμεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο μεταξύ της τελευταίας (Ελλάδος) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν έχει υπογράψει το Μνημόνιο».