• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Απριλίου 16, 2012

    Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ο Περιφ. Σχεδιασμός του 2003 πρέπει να υλοποιηθεί - Ρεαλιστική πρόταση η δημιουργία ΟΕΔΑ στη θέση Αγ. Ιωάννη-Φοβόλες»


    Ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόλμησα να προχωρήσω σε εισηγήσεις χωρίς προκαταλήψεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων, που τελικά έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους. Κυρίως, όμως, τόλμησα να ακούσω και να επιχειρήσω να συγκεράσω πολλές και έντονα αντικρουόμενες απόψεις για τα αναγκαία έργα, που πρέπει να γίνουν σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα την Αττική, η οποία πάρα πολύ σύντομα θα κινδυνεύσει να πνιγεί μέσα στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της διαχρονικής άρνησης της πολιτείας να δώσει λύσεις.
    Κεντρική μου θέση, ωστόσο, παραμένει ότι δεν αρκεί μόνο να δοθούν οι οριστικές λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται, για να καταλήξουν στις μονάδες επεξεργασίας, αλλά και στη δραστική μείωση των ίδιων των απορριμμάτων μέσα από την μείωση στην πηγή και την επέκταση της ανακύκλωσης.
    Ήδη, η ανακύκλωση που λειτουργεί έχει περιορίσει την ποσότητα και τον όγκο των απορριμμάτων στις μονάδες επεξεργασίας και διευκολύνει την υλοποίηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν.
    Σε κάθε περίπτωση, στην Αττική δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο μετάθεσης της υλοποίησης των αναγκαίων νέων και συμπληρωματικών έργων.

    Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ιδιαίτερα οι πολίτες της Κερατέας και του Λαυρίου, έχουν υποστεί όλες τις επιπτώσεις από την αδυναμία συντονισμού και συναινετικής διάθεσης στο υπαρκτό ανοικτό ζήτημα, της δημιουργίας εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή, που προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003, ο οποίος και πρέπει να υλοποιηθεί. Η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) μέσω εγκατάστασης επιχειρηματικού πάρκου στη θέση Αγ. Ιωάννη-Φοβόλες, δίπλα στον υφιστάμενο ΧΑΔΑ είναι μια ρεαλιστική πρόταση. Και είναι μια πρόταση που μπορεί να βγάλει την περιοχή και τους κατοίκους της από το αδιέξοδο, με σημαντικά οφέλη, τα οποία οφείλουμε να εξηγήσουμε πλήρως στην τοπική κοινωνία.
    Στο Δήμο Μαραθώνα, στην περιοχή του Γραμματικού, οι εργασίες κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) έχουν ολοκληρωθεί κατά 94%, ενώ στον ίδιο χώρο προβλέπεται να γίνει και η εγκατάσταση επεξεργασίας. Οι εργασίες του έργου έχουν σταματήσει μέχρι τις 21/5. Η εγκατάλειψη του έργου θα σημαίνει απώλεια πόρων 21 εκ. ευρώ που έχουν ήδη επενδυθεί στην περιοχή, αλλά και μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την παρουσία ενός ημιτελούς έργου στην περιοχή. Από την άλλη μεριά, είναι προφανής η ανάγκη προσαρμογής της εγκατάστασης στο πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), μέσα από μελέτη που θα απαντά με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά και η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εγκατάστασης σε όλα τα στάδια.
    Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε την τύχη της υγείας όλων των κατοίκων της Αττικής με τεχνητά αδιέξοδα. Οφείλουμε να δούμε μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν την κατάντια μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απόβλητα που παράγει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις. Λύσεις που περιλαμβάνουν σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και μια καθημερινή πρακτική που μειώνει τα απόβλητα, ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί τα σκουπίδια και τα υλικά που απορρίπτουμε, που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τις ευκαιρίες που σήμερα έχουμε από διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους για αυτά τα έργα, λύσεις που συμμετέχουμε όλοι οι πολίτες να εφαρμοστούν με τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο για την υγεία των συμπολιτών μας τρόπο.

    Δευτέρα, 16 Απριλίου, 2012




    Item Reviewed: Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ο Περιφ. Σχεδιασμός του 2003 πρέπει να υλοποιηθεί - Ρεαλιστική πρόταση η δημιουργία ΟΕΔΑ στη θέση Αγ. Ιωάννη-Φοβόλες» Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top