«Η Αμυγδαλέζα είναι κοντά στην Κερατέα».
Το θέμα ήταν η κατασκευή στρατοπέδου μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, το ύφος του ήταν απειλητικό, και στην οθόνη εμφανίστηκε ως ένας από τους εκπροσώπους της «τοπικής κοινωνίας». Μιας από τις πολλές «τοπικές κοινωνίες» που αποτελούν την «κοινωνία» αυτού του τόπου - όλα σε εισαγωγικά.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την αντίληψη περί «τοπικής κοινωνίας» που διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
Από την κοινοτική οργάνωση της Τουρκοκρατίας, τον τοπικισμό που υπονόμευσε την οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους μετά την απελευθέρωση ώς τις μολυσματικές εστίες διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην καθαγιασμένη - τοπική κι αυτή - αυτοδιοίκηση της Μεταπολίτευσης.
Πέρσι ήταν η Κερατέα με τον ΧΥΤΥ, πριν από λίγο καιρό το Μαρκόπουλο με το αποτεφρωτήριο και τώρα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ανά την επικράτεια που αντιστέκονται στη δημιουργία στρατοπέδων υποδοχής μεταναστών. Εκτός των άλλων, οι τοπικές κοινωνίες παράγουν και άφθονες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο.
Ας αφήσουμε όμως την Ιστορία και τους αρχαϊσμούς που μας κληροδότησε. Ας παραβλέψουμε και το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες ανήκουν σε έναν τόπο που λέγεται Ελλάδα και ότι η περίοδος της πόλης-κράτους, με τη δική της οχύρωση και τους δικούς της νόμους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ας ρίξουμε μια ματιά σ' αυτά που έκαναν οι λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες» για να οργανώσουν μια ποιότητα ζωής την οποία τώρα αισθάνονται πως κάποιοι την απειλούν.
Μιλάω για το κατεστραμμένο κοινωνικό τοπίο μιας χώρας η οποία, σε πείσμα της εργώδους προσπάθειας που όλοι καταβάλλαμε, κρατάει και την αξιοπρέπεια και την ομορφιά της. Μιλάω για την αναξιοπρέπεια της αρχιτεκτονικής που προσπαθεί να το βιάσει από το μικρότερο χωριό ώς την πρωτεύουσα. Διότι όταν είναι να χτίσεις αυθαίρετα και να φυτέψεις αναμονές η «τοπική κοινωνία» λειτουργεί αγκαλιά με την κεντρική εξουσία. Το πολύ ο παραδιπλανός να καρφώσει τον διπλανό στην πολεοδομία. Οταν είναι να κακοποιήσεις τον δημόσιο χώρο με νυχτομάγαζα η κεντρική εξουσία που κοιτάζει αλλού σφυρίζοντας είναι μια χαρά. Οπως κι όταν βάζεις τον Πακιστανό να σου μαζέψει τα πορτοκάλια, εννοείται.
Οσο για τις παραδόσεις, το Μεγάλο Σάββατο είναι κοντά για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά πως η κατάνυξη χρησιμεύει μόνον για την απελευθέρωση της απωθημένης βίας με τις πάσης φύσεως εκρηκτικές ουσίες. Πότε διεκδίκησαν οι «τοπικές κοινωνίες» καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους;
Ολοι αυτοί οι δήμαρχοι που επικαλούνται τις «τοπικές κοινωνίες» τους είναι σαν να τις αντιπαραθέτουν στις «άτοπες κοινωνίες» της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας. Αυτές ας ζουν με τις ανθρώπινες χωματερές τους διότι δεν μπορούν να επικαλεστούν την ύψιστη αξία της «τοπικής κοινωνίας».
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
tanea.gr