Μάχη 450.000.000 ευρώ για τα σκουπίδια της Αττικής
Σκληρή μάχη αναμένεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, έργο συνολικού ύψους περίπου 450.000.000 ευρώ, μολονότι οι υποψήφιοι θεωρούν ότι δύσκολα θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται, πάντως, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που προκηρύσσονται στην Ευρώπη και θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων που προωθούν διαφορετικές τεχνολογίες για την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Ομως, για να εγκατασταθούν οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας (σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα), πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι χωματερές. Με δεδομένα τα προβλήματα στη χωματερή της Κερατέας (οι εργασίες έχουν σταματήσει), πώς θα αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών; Το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε από προχθές σε διαβούλευση τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης για το κολοσσιαίο έργο, ενώ επιμένει να μιλά για ανάθεση εντός του 2012 και λειτουργία των μονάδων το 2014.
Η διαχείριση και επεξεργασία των περίπου 1.350.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στο λεκανοπέδιο θα πραγματοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 20 ετών (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): Από τα 430.000.000 ευρώ που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων, τα 140.000.000 θα προέλθουν από κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά κεφάλαια. Ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση την ποσότητα των εισερχόμενων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική μελέτη της εταιρίας συμβούλων Grant Thornton, το ανταποδοτικό τέλος που θα εισπράττει ο ιδιώτης θα ανέρχεται σε 70,55 ευρώ ανά τόνο.
Οι συμμετοχές σε αντίστοιχο έργο που προωθεί αυτή την περίοδο η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.) δείχνουν και ποιοι θα ξιφουλκήσουν για το έργο: Ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως η ισπανική Urbaser (θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου ACS που συμμετέχει σε Ιόνια Οδό και Αξονα Κεντρικής Ελλάδας), η γαλλική Veolia (στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί συμφωνία με τη MIG), η επίσης γαλλική Suez Environment (που είχε υπογράψει συμφωνία με την Intrakat). Μεταξύ των υποψήφιων ελληνικών συμμετοχών περιλαμβάνονται ο όμιλος Λασκαρίδη (μαζί με τη Eurobank ελέγχει το 40% της εταιρίας Μεσόγειος), ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της Novaera Hellas), ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ), καθώς και οι κατασκευαστικές J&P - ΑΒΑΞ και ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.
Δεν λείπουν, πάντως, και τα παρατράγουδα: Κάποιοι από τους υποψηφίους επισημαίνουν τον ρόλο που διαδραμάτισε στην προετοιμασία του έργου ο Τάσος Χωμενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) επί Σημίτη και σήμερα μέλος της διοίκησης της Μεσόγειος.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο των ΣΔΙΤ προβληματίζει τους υποψηφίους. Επειτα από πέντε χρόνια και δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, έχουν εξαγγελθεί περίπου 50 έργα με ΣΔΙΤ, έχουν δημοπρατηθεί περίπου 10 και έχει ανατεθεί μόλις ένα! Τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζών εμποδίζουν την υπογραφή συμβάσεων σε σειρά έργων, στα οποία έχει επιλεγεί ανάδοχος.
Φώτης Κόλλιας από dimokratianews.gr