Για υποκρισία κατηγορούν τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρό, σχετικά με το επικοινωνιακό μπαράζ κινήσεων εκ μέρους του με στόχο να καταδείξει ότι ο Σύνδεσμος κατερρέει. Αιτία η επίσκεψη του πρώτου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού, από τους οποίους και ζήτησε να διερευνήσουν τη «μαύρη τρύπα» των 83 εκατ. ευρώ στον ΕΔΣΝΑ. «Η συνεχής επίκλησητων χρεών είναι μάλλον υποκριτική και οδηγεί σε λάθοςσυμπεράσματα για τον ΕΔΣΝΑ, το Φορέα που μέχρι σήμερα έχει δώσειεξετάσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και μόνο κολακευτικάσχόλια έπρεπε να υπάρχουν γι' αυτόν, με δεδομένο ότι η Αττική δενέχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τηδιαχείριση των στερεών αποβλήτων της, σε αντίθεση με την υπόλοιπηχώρα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί πως μετά την επίσκεψη στους ανώτατους δικαστείς, ο πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε σε μια... κίνηση εντυπωσιασμού, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου, όπου και πρότεινε να...πετάξουν έξω από το ΧΥΤΑ Φυλής τον εργολάβο.
Τι «ξέχασε» να αναφέρει ο Γ. Σγουρός
Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, ο Σύνδεσμος είναι πλεονασματικός και όχι ελλειμματικός, όπως θέλει να τον παρουσιάσει ο Γ. Σγουρός, καθώς του χρωστούν και δε χρωστά, πράγμα για το οποίο «ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ δεν ανέφερε κουβέντα». Και επεξηγούν:
100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον ΕΔΣΝΑ οι δήμοι-μέλη του. Έχουν καταβληθεί μόνο 3 εκατ. ευρώ (σ.σ.: δήμοι Αθηναίων και Καλλιθέας),άρα οι ανείσπρακτες οφειλές από την υπουργική απόφαση είναι97.000.000 ευρώ.
12 εκατ. ευρώ έχει δεσμευμένα από εργολάβο στην Εμπορική Τράπεζα και στην ΕΕΑΑ.
14 εκατ. ευρώ είναι τα τα χρέη διαφόρων Δήμων από συμβατικές υποχρεώσεις.
Σύνολο: 123 εκατ. ευρώ. «Με απλή αφαίρεση είναι φανερό ότι απομένουν 40 εκατ. ευρώ στον ΕΔΣΝΑ, συνυπολογίζοντας και τα εναπομείναντα οφειλόμενα αντισταθμιστικά προς το Δήμο Φυλής, μηδενίζεται το χρέος του Συνδέσμου», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ
Αποτεφρωτήρας: 15 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα από το υπ. Υγείας
Σχολιάζοντας τα περί κλεισίματος αποτεφρωτήρα, οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΝΑ... αποκαλύπτουν άλλη μια πηγή (χρωστούμενων) εσόδων του Συνδέσμου, για τα οποία ο πρόεδρος Γ. Σγουρός δεν κάνει... κιχ: «Η λειτουργία του αποτεφρωτήρα είναι εκτόςαρμοδιοτήτων του αντικειμένου του ΕΔΣΝΑ και της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης. Αυτή τη λειτουργία ο ΕΔΣΝΑ την επιχορηγεί ετησίωςμε 3 εκατ., τα οποία όφειλε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας. Εάνλοιπόν υπολογιστούν αυτά 3 εκατ. ευρώ επί πέντε (5) χρόνια που ταεπιχορηγεί ο ΕΔΣΝΑ, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί από την κεντρική διοίκηση στονΕΔΣΝΑ. Αυτά εάν εισπραχθούν ο ΕΔΣΝΑ θα είναι πλεονασματικός».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΔΣΝΑ
Μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε και στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, αλλά και τις ανησυχητικές για τους εργαζόμενους στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δηλώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να διακηρύξουμε σε κάθε κατεύθυνση:
Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η αδυναμία τoυ Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κ. Ιωάννη Σγουρού, να παραθέσει πλήρως και εμπεριστατωμένα τα οικονομικά του Συνδέσμου παρότι τα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Σίγουρα τα χρέη σήμερα αγγίζουν τα 83.000.000€ περίπου. Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει όμως μόνο χρέη, έχεικαι αναμενόμενα έσοδα για το 2012, για τα οποία ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν ανέφερε κουβέντα. Είχε υποχρέωση λοιπόν να αναφέρει ότι από τα 100.000.000€, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α οι Δήμοι μέλη του, έχουν καταβληθεί μόνο 3.000.000€, άρα οι ανείσπρακτες οφειλές από την υπουργική απόφαση είναι 97.000.000€.
Εκτός των ανείσπρακτων οφειλών, ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α έχει δεσμευμένα από εργολάβο στην Εμπορική Τράπεζα και στην ΕΕΑΑ 12.000.000 €. Επίσης τα χρέη διαφόρων Δήμων από συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 14.000.000€. Αν λοιπόν αθροίσουμε τις ανείσπρακτες οφειλές, τα δεσμευμένα από τον εργολάβο και τις συμβατικές υποχρεώσεις των Δήμων, τα αναμενόμενα έσοδα για το 2012 ανέρχονται στο ποσό των 123.000.000€. Με απλή αφαίρεση είναι φανερό ότι απομένουν 40.000.000€ στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, συνυπολογίζοντας και τα εναπομείναντα οφειλόμενα αντισταθμιστικά προς το Δήμο Φυλής, μηδενίζεται το χρέος του Συνδέσμου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουλίου του 2012 και ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει εισπράξει τίποτε για τις υπηρεσίες που παρέχει όλους αυτούς τους μήνες στους Δήμους της Αττικής. Εάν λοιπόν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αρχίζει και εισπράττει τα οφειλόμενα από τους Δήμους μέλη του, τα οποία αποτελούν τούς κύριους πόρους του, τα όποια προβλήματα θα διευθετηθούν .Άρα αυτό που όφειλε να απασχολήσει τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. είναι ηάμεση είσπραξη των εσόδων .
Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων και οι υποχρεώσεις της Κεντρικής εξουσίας και του Υπουργείου Υγείας προς τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα είναι εκτός αρμοδιοτήτων του αντικειμένου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή τη λειτουργία ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α την επιχορηγεί ετησίως με 3.000.000 €, τα οποία όφειλε να καταβάλει το Υπουργείο Υγείας. Εάν λοιπόν υπολογιστούν αυτά τα 3.000.000 € επί πέντε (5) χρόνια που τα επιχορηγεί ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 15.000.000 € που δεν έχουν αποδοθεί από την Κεντρική Διοίκηση στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Αυτά εάν εισπραχθούν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α θα είναι πλεονασματικός.
Επομένως η συνεχής επίκληση των χρεών είναι μάλλον υποκριτική και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, τον Φορέα που μέχρι σήμερα έχει δώσει εξετάσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και μόνο κολακευτικά σχόλια έπρεπε να υπάρχουν γι αυτόν, με δεδομένο ότι η Αττική δεν έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα.
Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να επισείει τον κίνδυνο των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και την μετατροπή της σεΝάπολη καλοκαιριάτικα, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που του είναι γνωστά από την πρώτη στιγμή πού ανέλαβε ως Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Επισημαίνουμε για τελευταία φορά ότι τα στελέχη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, είναι τα μόνα πού έχουν την εμπειρία στην διαχείριση των απορριμμάτων και είναι ικανά και επαρκή, για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με δεδομένο ότι έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από γενέσεως του, έχοντας την απόλυτη τεχνογνωσία.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. θα προασπίσουν, όπως αυτοί πολύ καλά ξέρουν, το Δημόσιο και Κοινωνικό του χαρακτήρα !Σχέδια συρρίκνωσης δεν θα περάσουν! Οι αγώνες μας μαζί με τους ΟΤΑ του Α! βαθμού καιτα συνδικαλιστικά τους όργανα θα αποτρέψουν κάθε τέτοιο σχέδιο.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.ΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Ζαχόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. Χάρδας