ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Στο ΑΡΘΡΟ του Δημοσιογράφου κ. Παντελή Καψή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 3-10-2012 με τίτλο: «ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ….…ΚΕΡΑΤΕΑ»
Για ακόμα μία φορά σήμερα στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, γράφεται, με αρθογράφο τον κ. Παντελή Καψή, ένα ακόμα αρνητικό δημοσίευμα για την Κερατέα και τους αγώνες των κατοίκων της, για την μη κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο του ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Κερατέας.
Για τον λόγο αυτό πιστεύω, ότι έχω καθήκον, καταρχήν σαν κάτοικος αυτού του τόπου και κατά δεύτερο λόγο σαν θεσμική παράγοντας, να απαντήσω στο κακοπροαίρετο, κακόπιστο, κατευθυνόμενο και απαξιωτικό αυτό άρθρο.
Κύριε Καψή, είναι τουλάχιστον ατυχής, για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερο χαρακτηρισμό, ο παραλληλισμός των σκηνών βίας που καταγράφονται τελευταία και όχι μόνο σε ολόκληρη την χώρα από αντιεξουσιαστές, αναρχικούς και χρυσαυγίτες, με τους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και ολόκληρης της Λαυρεωτικής, απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία και την αστυνομοκρατία, που μετέτρεψε την περιοχή της Λαυρεωτικής σε γκέτο για διάστημα 4 μηνών.
Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής, ήταν αγώνας πρώτα από όλα ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, αφού τα Ελληνικά Δικαστήρια είχαν κηρύξει παράνομο το έργο της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή και είχαν απαγορεύσει στην κατασκευάστρια Κοινοπραξία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο, να προβεί σε οιαδήποτε υλική επέμβαση στην περιοχή έως ότου πληρωθούν οι όροι της δικαστικής απόφασης, δηλαδή έως ότου το Ελληνικό Δημόσιο προβεί σε όλες τις απαραίτητες, εκ του Νόμου, ενέργειες, τις οποίες παρανόμως είχε παραλείψει, που θα του επέτρεπαν την κατασκευή του έργου.
΄Ηταν αγώνας κατά της βίας, της τρομοκρατίας των αστυνομικών δυνάμεων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. ΄Ηταν αγώνας υπεράσπισης του περιβάλλοντος, της ιστορίας του τόπου και της κοινωνίας μας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής, έγινε όχι μόνο Ελληνικό, αλλά διεθνές σύμβολο αγώνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας και της παρανομίας.
Κύριε Καψή, οι κάτοικοι της Κερατέας και ολόκληρης της Λαυρεωτικής που αριθμούν πάνω από 35.000, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν «ομάδα που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», όπως σαφώς υπαινίσεσθε στο άρθρο σας. Αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οι κάτοικοι της Κερατέας και της Λαυρεωτικής αντιστάθηκαν απέναντι σε ομάδα συμφερόντων, που ήθελαν να εξυπηρετήσουν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον!
Οι κάτοικοι της Κερατέας δεν πετούσαν μολότοφ σε πυροσβεστικές, όπως ψευδώς αναφέρετε, που επιχειρούσαν να τους συγκρατήσουν. Ισως εδώ να μπερδεύετε και να «βαφτίζετε» τον ΑΙΑΝΤΑ, το θωρακισμένο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από την Αστυνομία, σε πανελλήνια πρώτη εμφάνιση, για να νομιμοποιήσει με την βία την κατασκευή, από την κεντρική εξουσία, ενός παράνομου έργου, με πυροσβεστικό όχημα!.
Και βέβαια είναι ανάξια σχολιασμού, γιατί είναι μικρόψυχη και κακοπροαίρετη, η παράγραφος του άρθρου σας, στην οποία αναφέρετε για τους κατοίκους της Κερατέας: «Και εδώ ειρωνεία της τύχης: έναν μόλις μήνα μετά το τέλος των επεισοδίων περίμεναν από αυτούς, στους οποίους με τόσο μίσος επετίθεντο να τους σώσουν από τις πυρκαγιές που απειλούσαν τα σπίτια τους. Πυρκαγιές που πιθανώς, στον παράδεισο της αυθαιρεσίας, κάποιοι από αυτούς είχαν βάλει».
Μία απάντηση μόνο. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι μόνο η Κερατέα είναι, σύμφωνα με την άποψή σας, ο παράδεισος της αυθαιρεσίας.
΄Εχετε όμως μήπως σκεφθεί και αναρωτηθεί ποιος φταίει για αυτό;
Φταίνε μόνο «οι κακοί και μη νομοταγείς πολίτες» που έκτισαν αυθαίρετα και υποβάθμισαν το περιβάλλον, λειτουργώντας και αυτοί, κατά την άποψή σας, ως ομάδες συμφερόντων που υπέταξαν το δημόσιο συμφέρον στο ιδιωτικό; ΄Η φταίει αποκλειστικά η κεντρική εξουσία, η οποία με τις αγκυλώσεις της, την γραφειοκρατία και την παντελή έλλειψη εκτελεστικής βούλησης, δημιούργησε το πανελλήνιο πρόβλημα των αυθαιρέτων και το «κύκλωμα» γύρω από αυτά, απομυζώντας τον πολίτη, που ήθελε απλά να φτιάξει ένα νόμιμο σπίτι, αλλά μη μπορώντας να το κάνει, παρανομούσε, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε η βούληση της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας να ενδιαφερθεί πραγματικά και να λύσει το πρόβλημα. Μήπως γνωρίζετε πόσα χρόνια χρειάζονται για να ενταχθεί μία περιοχή σε σχέδιο πόλεως; Τουλάχιστον είκοσι!!
Γι’ αυτό τον λόγο κ. Καψή δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα «παράδεισοι αυθαιρεσίας»!
Πραγματικά είναι απορίας άξια, η σημερινή όψιμη, με το άρθρο σας, αντίδρασή σας και ο παραλληλισμός των εικόνων βίας που βλέπουμε τελευταία σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους πριν από 1,5 χρόνο αγώνες των κατοίκων της Κερατέας.
Δεν είδα όμως να αντιδράτε με άρθρα σας, όταν η νομοθετική εξουσία καταστρατηγεί και ευτελίζει το Σύνταγμα. Δεν είδα να αντιδράτε, όταν το πρώτο «μνημόνιο» δεν ψηφίστηκε καν από την Βουλή. Δεν είδα να αντιδράτε, όταν το δεύτερο «μνημόνιο», που δεσμεύει την χώρα για 20 χρόνια, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μία ημέρα. Δεν είδα να αντιδράτε, όταν καταπατήθηκαν και συνεχίζουν να καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με αγώνες ετών και με μεγάλες θυσίες. Δεν είδα να αντιδράτε στην οικονομική εξαθλίωση των μισθωτών και συνταξιούχων, στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, στην περικοπή των επιδομάτων στους τρίτεκνους και πολύτεκνους (άραγε δεν έχει πλέον δημογραφικό πρόβλημα η χώρα;). Δεν είδα να αντιδράτε για το γεγονός, ότι η κεντρική εξουσία με τον τρόπο που άσκησε την πολιτική της δεκαετίες τώρα, οδήγησε σήμερα την χώρα και τους πολίτες της στον ευτελισμό, στην λοιδορία και στην υποτέλεια.
Αναφέρετε στο άρθρο σας: «Προφανώς όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για ό,τι θεωρούμε ότι μας θίγει. Όταν όμως μια κοινωνία φτάνει ουσιαστικά να ακυρώνει τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όχι απλώς «νόμου και τάξης». Αλλά αδυναμίας του κράτους να επιτελέσει βασικές λειτουργίες, απαραίτητες για τη διασφάλιση στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης».
Σε ποια διασφάλιση στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης αναφέρεσθε;
Η κοινωνική δικαιοσύνη που αποδίδεται από αυτό το κράτος, εξαρτάται από το εάν κάποιος ανήκει στην τάξη των πληβείων ή των πατρικίων.
Η κοινωνία με τις πράξεις της δεν ακυρώνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, αλλά οι εξουσίες αυτές με τις πρακτικές που ακολούθησαν επί σειρά ετών και συνεχίζουν να ακολουθούν, έχουν αυτοακυρωθεί στα μάτια της κοινωνίας. Η κοινωνία πλέον ολόκληρη αμφισβητεί την κεντρική εξουσία, για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία της.
Κύριε Καψή, δημοσιογραφία σημαίνει έρευνα, εξακρίβωση, στοιχειοθέτηση, ενημέρωση και όχι «παπαγαλία».
Αντιθέτως όμως, η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. ευαγγελίζεται την, με όποιο κόστος, παραμονή της χώρας στο ευρώ για την σωτηρία της χώρας. Η χώρα όμως κ. Καψή δεν είναι μόνο άψυχα νούμερα, αριθμοί και δημοσιονομικά στοιχεία. Η χώρα είναι οι πολίτες της, ο λαός της. Εάν εξαθλιωθεί και συρρικνωθεί ο λαός, ποια χώρα θα σωθεί; Η χώρα που θέλουν να δημιουργήσουν οι πραγματικές ομάδες συμφερόντων ή η χώρα που θέλουμε να έχουμε εμείς οι πολίτες;
Τέλος κ. Καψή, θέλω να σας επισημάνω για μία φορά ακόμα, ότι οι αγώνες των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής δεν συγκρίνονται, ούτε παραλληλίζονται με τις συγκρούσεις των αντιεξουσιαστών, των αναρχικών και των χρυσαυγιτών με την αστυνομία.
Και επειδή φαίνεται, ότι δεν γνωρίζετε, ούτε κατ’ ελάχιστο, για τον εδώ και 16 χρόνια αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ Κερατέας, τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, είμαι στην διάθεσή σας, για να σας ενημερώσω, ώστε να έχετε μία πολύπλευρη και όχι μονόπλευρη ενημέρωση επί του θέματος.
ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΜΑΚΡΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ