Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα «Λιθαρίτσια», με πρωτοβουλία του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, επισημάνθηκε η ακατανόητη τακτική που η Περιφέρεια Ηπείρου προτάσσει ως τώρα στα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία των δύο έργων.
Ταυτόχρονα, στο πλευρό των δήμων τάσσονται και οι φορείς των περιοχών καθώς επίσης και παρατάξεις της Περιφέρειας Ηπείρου, επικρίνοντας τους χειρισμούς προσωπικά του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, στον οποίο καταλογίζουν ετσιθελική συμπεριφορά και άρνηση να παραδεχτεί τα πολλά προβλήματα που προκλήθηκαν ήδη στη λειτουργία των δύο χώρων υγειονομικής ταφής.
Κάνοντας ευρεία χρήση των δύο πορισμάτων των επιθεωρητών περιβάλλοντος, και οι δύο δημοτικές αρχές επιχείρησαν να θέσουν επί τάπητος όλες τις διαστάσεις των «προβληματικών ΧΥΤΑ» όπως τους χαρακτήρισαν, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η μόνη αρχή που δεν κατανόησε την προβληματική λειτουργία των έργων είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα τόσο ο Γιάννης Σεντελές όσο και η Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, σημείωσαν εμφατικά ότι μέχρι σήμερα η περιφερειακή αρχή αρνείται να δει την πραγματικότητα «σε ένα απόλυτα προβληματικό έργο» ενώ την ίδια ώρα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος καλούν σε απολογία τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία τους.
Ο κ. Σεντελές κατέστησε σαφές ότι ο αγώνας των φορέων και κατοίκων Βορείων Τζουμέρκων θα συνεχιστεί, καλώντας τον περιφερειάρχη Ηπείρου να δεχτεί ως ισότιμο συνομιλητή το δήμο του. «Εμείς δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους» τόνισε ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό δεν αφορά μόνο τον ποταμό Άραχθο και τη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και τον ποταμό Καλαμά, αφού τα στραγγίσματα από τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων».
Επιπρόσθετα, επέκρινε με σφοδρότητα την άρνηση του περιφερειάρχη να μη δεχτεί την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων για την κατασκευή και λειτουργία εφεδρικού βιολογικού καθαρισμού στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, υπογραμμίζοντας πως «την επόμενη φορά ελπίζουμε να συζητήσουμε με τον περιφερειάρχη και να μην είμαστε όρθιοι». Τέλος, έθεσε επί τάπητος την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον και να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί μια επί της ουσίας κοινή συμφωνία των δήμων της περιοχής.
Νέες κινητοποιήσεις;
Σε δύο κατευθύνσεις αναμένεται να κινηθεί πλέον ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων προσδοκώντας αφενός την ολική αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού και αφετέρου την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σεντελές, προωθούνται όλες οι ενέργειες από τους νομικούς συμβούλους του δήμου Βορείων Τζουμέρκων για να φέρει το θέμα στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη λειτουργία του έργου του ΧΥΤΑ.
Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η Περιφέρεια Ηπείρου δεν αφουγκραστεί τις φωνές αγωνίας των φορέων και κατοίκων της περιοχής προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ. Ζήτησε συνεργασία και διάθεση από τον κ. Καχριμάνη. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, και κατά πάσα πιθανότητα «ο περιφερειάρχης να χρειαστεί να συνομιλήσει και πάλι με τη διοίκηση των ΜΑΤ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής αγώνα για νέο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ.
Πόσο θα μας κοστίσουν τα σκουπίδια;
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε το σώμα για τη συζήτηση με την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, σχετικά με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και την κατασκευή του με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδότηση 40%-60% αντίστοιχα. Η ΠΕΔ παρέπεμψε το θέμα σε άλλη συνεδρίαση, καθώς δεν έλειψαν και οι διαφωνίες από πλευράς του δημάρχου Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη. «Γόρδιος δεσμός» φαίνεται να είναι το κόστος ανά τόνο απορριμμάτων για τους δήμους, αφού τα 55 ευρώ της πρόβλεψης, δεν κρίνονται αρκετά. Η εκτίμηση είναι ότι το κόστος θα φτάσει και ίσως θα ξεπεράσει τα 80 ή και 100 ευρώ τον τόνο, σύμφωνα με το δήμαρχο Ν. Σκουφά, Στάθη Γιαννούλη.