• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ιανουαρίου 17, 2013

    «Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια»

    Της Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

    Νέο γύρο αντιπαραθέσων με επίκεντρο τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική πυροδοτεί η άμεση δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σε Γραμματικό, Κερατέα, Ανω Λιόσια και Φυλή, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    «Τα 100 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων θα περάσουν στα δημοτικά τέλη» αναφέρουν πληροφορίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τα τρία πρώτα έχουν καθοριστεί στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ για τη Φυλή στις 5 Φεβρουαρίου.
    Τα εργοστάσια θα επεξεργάζονται 1 εκατ. 350 χιλιάδες τόνους ανά έτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΕΜΑΚ Φυλής σε πλήρη λειτουργία μπορεί να επεξεργάζεται 400 χιλιάδες τόνους ετησίως. Σήμερα το κόστος επεξεργασίας είναι 45 ευρώ ανά τόνο «ενώ θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αν λειτουργήσουν τα εργοστάσια. Αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη», αναφέρουν πληροφορίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    Η ομοσπονδία καλεί σε πανστρατιά ώστε να μπει «φρένο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων να επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις τσέπες των πολιτών», ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας την Τρίτη 22 και στις 29 Ιανουαρίου για το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιακός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
    Η κομποστοποίηση
    «Η απόφαση της δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων δεν λαμβάνει ούτε κατ' ελάχιστον υπόψη της τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής όσον αφορά την υποχρέωση για κομποστοποίηση, τις μεθόδους επεξεργασίας, την υποχρέωση αναθεώρησής του ανά 5ετία ώστε να συνυπολογίσει τη σημαντική μείωση των απορριμμάτων που έχει επιφέρει η κρίση», καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.
    Στην Αττική ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2001, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2006 και από τότε δεν έχει αναθεωρηθεί, παρ' ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2011.
    Επιπροσθέτως, θεωρείται ξεπερασμένος, διότι τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, η τεχνολογία εξελίχθηκε και, το κυριότερο, έχει αλλάξει ο νόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
    Ο νέος νόμος
    Ο νόμος 4042/2012 ενσωματώνει την τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των απρριμμάτων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό).
    Στην κορυφή της πυραμίδας διαχείρισης ο νέος νόμος προτάσσει την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και ακολουθούν κατά σειρά η επαναχρησιμοποίηση-αξιοποίησή τους, η ανακύκλωση στην πηγή με διαφορετικούς κάδους για κάθε υλικό, η ενεργειακή αξιοποίηση και, τελικώς, η διάθεση σε ΧΥΤΥ. «Ο νέος αυτός νόμος θα έπρεπε να επιβάλει αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, ενέργεια στην οποία δεν προχώρησε ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο», σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ.
    Τι λέει η Περιφέρεια
    Πληροφορίες από παράγοντες της Περιφέρειας υποστηρίζουν ότι «ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει αυτά τα έργα. Θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ αν δεν προβλέπονταν». Σε σχέση με την επικαιροποίηση, σημειώνουν ότι «μετά την πενταετία η αναθεώρηση είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική. Το ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε την εκπόνηση νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης, κάτι που γίνεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με το νέο νόμο. Αν προβλέπει κάτι που να επιβάλλει επικαιροποίηση του υφιστάμενου, θα προχωρήσουμε. Μέχρι στιγμής το ΥΠΕΚΑ μας δίνει το πράσινο φως.
    »Παράλληλα, προχωρούμε τις προβλεπόμενες από το νέο νόμο δράσεις, όπως η πρόληψη. Εχουμε ήδη ετοιμάσει πρόταση και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το πλαίσιο στο ΥΠΕΚΑ. Πάντως το σχετικό εγχειρίδιο της Ε.Ε. εξεδόθη μόλις τον Οκτώβρη 2012».
    Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ακόμη «ότι απ' το 2014 για κάθε τόνο ανεπεξέργαστων σκουπιδιών που θα θάβουμε θα επιβάλλεται τέλος 35 ευρώ, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά 5 ευρώ. Τα πρόστιμα θα είναι κολοσσιαία».
    Τέλος, αναφέρουν ότι «το μέγεθος των εργοστασίων είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι ποσότητες που θα προκύψουν την επόμενη 25ετία. Τα σκουπίδια δεν έχουν μειωθεί. Δημοπρατούμε για 1 εκατ. 350 χιλιάδες τόνους, την ώρα που η παραγωγή στην Αττική κυμαίνεται στα 2 εκατ.».




    Item Reviewed: «Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια» Rating: 5 Reviewed By: administrator
    Scroll to Top