Κράτηση, απολογία και προφυλάκιση, όλα έγιναν μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τους συλληφθέντες της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, αρνούνται τις κατηγορίες αλλά κρίθηκαν προφυλακιστέοι χθες, με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Ιωάννη Αρβανίτη και της εισαγγελέως Μαγδαληνής Γαλάταλη, που μετακινήθηκαν από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη για τη λήψη των απολογιών.
Για «παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών και κακοποίηση των θεσμών» μίλησε, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο βουλευτής Αθηνών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, που παραστάθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης.
Στην Κομαντατούρ
«Για πρώτη φορά απολογήθηκαν δύο Ελληνες πολίτες σε αστυνομικό μέγαρο και όχι σε σε δικαστικό. Η δικαστική εξουσία υποχώρησε μπροστά στην εκτελεστική εξουσία, στην Αστυνομία. Αισθάνθηκα ότι οι απολογίες έγιναν στην Κομαντατούρ και αυτό με τις ευλογίες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Παναγή Γιαννάκη. Βρισκόμαστε στο Γ' Ράιχ» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Και συμπλήρωσε: «Οι εντεταλμένες, να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, αρχές, θέτοντας σε αχρηστία μια σειρά από νομικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του ίδιου του Συντάγματος, εκδίδουν εντάλματα σύλληψης και -κυριολεκτικά- μέσα στη νύχτα σηκώνουν από τα σπίτια τους οικογενειάρχες, οι οποίοι είχαν ήδη συνεργαστεί με τις αρχές και είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην υπόθεση».
Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Κυρίτσης έκρινε ότι η προφυλάκιση θα μπορούσε να αποφευχθεί, επειδή οι δύο κατηγορούμενοι «δεν είναι ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων». Επιπλέον ανέφερε ότι: ο 44χρονος Βασίλης Δημητρακούδας -κατηγορείται ότι πυροβόλησε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο- στην απολογία του είπε ότι τους κάλυκες που προσκομίστηκαν ως στοιχεία ενδέχεται να τους πήραν οι ίδιοι οι αστυνομικοί από το σπίτι του, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο 33χρονος Γιώργος Παγώνης -που ταυτοποιήθηκε μέσω DNA- υποστηρίζει ότι ο σκούφος με την τρίχα του έπεσε κατά τη διάρκεια παράνομης υλοτόμησης και προγενέστερης μεταφοράς ξυλείας και όχι κατά τη διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε».
Την ίδια ώρα πίσω από τις τρεις κλούβες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που μπλόκαραν την πρόσβαση στον τόπο τέλεσης της κύριας ανάκρισης και παρά τη βροχή που έπεφτε, βρισκόταν πλήθος κόσμου, κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. Ακόμη συμμετείχαν πολίτες από το Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και μέλη των ΟΔΚΕ, ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.
Στο άκουσμα της απόφασης οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Αστυνομίας και αλληλεγγύης προς τους κατηγορουμένους, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. «Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, στους δρόμους του αγώνα γυρίζουμε ξανά» φώναζαν οι διαδηλωτές, όπως επίσης: «Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Eldorado, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο». Ανάρτησαν πανό που έγραφαν «όλη η Ελλάδα είναι Γαλατία, Καίσαρες μην κοιμάστε μες στην ησυχία» και «η βρόμικη, πόρνη ψυχή σας να μην ησυχάσει ποτέ».
Αυταρχισμός
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων κατά των χρυσωρυχείων εξέφρασε και η βουλευτής και ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση και ο αυταρχισμός. Να σταματήσουν να συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και να βρουν αλλού τους ενόχους. Δεν πρέπει να προχωρήσει αυτό το σχέδιο».
Συγκεντρώσεις στήριξης στον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, αλλά και σε Αθήνα, Κρήτη, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Κοζάνη, Σύρο, Μυτιλήνη, Κερατέα, Κατερίνη, Καβάλα και Σέρρες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο κρατουμένων που κατηγορούνται για την επίθεση στις Σκουριές. Στην Ιερισσό, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στα μπλόκα που έχουν στήσει και στην παραλία των Νέων Ρόδων σχημάτισαν με κεριά το μήνυμα «SOS Χαλκιδική».
Ενημερωτικό έντυπο υλικό μοίρασαν στους περαστικούς στην πλατεία Ναυαρίνου κάτοικοι της Ιερισσού, σχετικά με την αντίθεσή τους στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους. Στην Αθήνα η πορεία διαμαρτυρίας έγινε στους κεντρικούς δρόμους. Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω της οδού Αθηνάς, προς την Ομόνοια, πέρασαν από τα Προπύλαια και κατέληξαν στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη η πορεία είχε σημείο αφετηρίας το άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους. Πέρασε από την οδό Τσιμισκή και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία συμμετείχαν περίπου 800 άτομα.
Συνελεύσεις
Στη Χαλκιδική, εκτός από την Ιερισσό, οι επιτροπές αγώνα, τα συντονιστικά, οι λαϊκές συνελεύσεις και άλλες συλλογικότητες διοργάνωσαν συγκεντρώσεις στη Μεγάλη Παναγία, στα Νέα Ρόδα και άλλες 4 περιοχές της Χαλκιδικής.
Στην Ιερισσό, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα μπλόκα που έχουν στήσει, ενώ το βράδυ άναψαν και κράτησαν για πολλή ώρα κεριά, θέλοντας να «μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη φλόγα που καίει μέσα τους», όπως είπε κάτοικος του χωριού. Στην παραλία των Νέων Ρόδων, οι κάτοικοι σχημάτισαν με κεριά το μήνυμα «SOS Χαλκιδική».
Η αγωνία για τους κατοίκους της περιοχής συνεχίζεται, καθώς η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής είχε απαγγείλει δίωξη εναντίον συνολικά 20 ατόμων για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα ονόματα των υπολοίπων 18 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού και της ληστείας.
«Οχι» στην επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική είπαν για ακόμα μια φορά τα μέλη της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής σε συνέντευξη Τύπου.
«Εχουμε τοποθετηθεί επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι είμαστε κατά σε οποιαδήποτε κίνηση έχει να κάνει με χημική βιομηχανία στη Χαλκιδική, γιατί το ένα με το άλλο δεν μπορούν να ταιριάξουν με τίποτα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα», τόνισαν.
Του Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Πηγή ενημέρωσης: