• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ιουλίου 16, 2013

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΗΣ ΜΟΝΩΤΕΖ ΑΒΕΕ (ΠΡΩΗΝ ΧΥΜΑ ΑΕ)



    ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΗΣ ΜΟΝΩΤΕΖ ΑΒΕΕ (ΠΡΩΗΝ ΧΥΜΑ ΑΕ) ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ.



    Η επισυναπτόμενη επιστολή με μικρές παραλλαγές κατετέθη στο πρωτόκολλο του Γ.Γ. από κάθε ένα των πιο κάτω φορέων της Λαυρεωτικής



    1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου
    2. Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ)
    3. Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή»
    4. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σουνίου η «Ποσειδωνία»
    5. Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Σουνίου
    6. Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής
    7. Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Αττικής «Μυθριδάτης»
    8. Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου
    9. Σύλλογος Αγ. Κων/νου «Μαρώνεια»
    10. Επιμορφωτικός και Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου
    11. Διασυλλογικό Όργανο Παραλιακών Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλόγων (Ομοσπονδία)
    12. Εξωραϊστικός Σύλλογος η «Γαλλήνη»
    13. Εξωραϊστικός Σύλλογος «Τσονίμας»
    14. Ναυταθλητικός  Όμιλος Κερατέας
    15. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πανόραμα»
    16. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Περιγιάλι»
    17. Εξωραϊστικός Σύλλογος «Συρί»
    18. Φορέας Εθελοντισμού «Δίανθος» για τη Φύση τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό.


    Επίσης η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής κατέθεσε εξώδικο προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
    Οι ενέργειες υλοποιήθηκαν βάση των παραγράφων 2 και 3 της απόφασης των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων της 2-7-2013.



    Η Συντονιστική Επιτροπή


    Προς τον Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δ. Καλογερόπουλο
    Κατεχάκη 56, 6ος όροφος, Τ.Κ. 11525, Αθήνα


    ΘΕΜΑ: «Απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ (πρώην ΧΥΜΑ Α.Ε.) για την επαναλειτουργία στο Λαύριο εγκαταστάσεων δεξαμενών αποθήκευσης-διακίνησης χημικών υλών»


    Αξιότιμε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δ. Καλογερόπουλε,

    όπως γνωρίζετε στις 26 Ιουλίου 2006 η Λαυρεωτική έζησε ένα τραγικό γεγονός· ένα τοξικό νέφος, που προκλήθηκε από τις εκρήξεις και την  γενικευμένη πυρκαϊά στις δεξαμενές αποθήκευσης χημικών υλών της ΧΥΜΑ Α.Ε. στη θέση Συρί-Άγ. Νικόλαος της Λαυρεωτικής, σκέπασε την περιοχή μας· ένα πυκνό, μαύρο νέφος θανάτου απείλησε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Εν μέρει είμαστε τυχεροί, διότι η πορεία του ανέμου ήταν προς τη θάλασσα και απεφεύχθη το μέγιστο κακό. Σήμερα επτά (7) χρόνια μετά το καταστροφικό συμβάν η εταιρεία ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ έχοντας αγοράσει τις εγκαταστάσεις της ΧΥΜΑ επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ίδια θέση με το ίδιο αντικείμενο.

    Σας γνωστοποιούμε ότι στο Λαύριο ισχύει ο νόμος 2308/Α΄ 114/15-06-1995 και συγκεκριμένα το άρθρο 17, σύμφωνα με το οποίο εντός της περιοχής ΓΠΣ Λαυρίου-όπου και η ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ-απαιτείται «ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ…» για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και έργων, που αφορούν τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο Δήμος Λαυρεωτικής δύο (2) φορές έχει εκφραστεί αρνητικά με τις αποφάσεις του, συγκεκριμένα με την 340/2011 και την 203/2011 για την ΜΠΕ της ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ. Συνεπώς η εκπεφρασμένη ήδη αρνητική θέση του Δήμου Λαυρεωτικής δεν επιτρέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Η θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (25/6/2013) στην ΜΠΕ της ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ αποτελεί ευθεία παραβίαση του παραπάνω νόμου.

    Η περιοχή μας είναι ήδη «κουρασμένη» και κορεσμένη από τις βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλείων και της ΔΕΗ, δεν αντέχει ούτε η ίδια, ούτε οι κάτοικοι και πολύ περισσότερο τα παιδιά άλλη επιβάρυνση. Άλλωστε το γεγονός αυτό και ένα νέο μοντέλο πολυδιάστατης ανάπτυξης, που προσπαθεί να υλοποιήσει η τοπική κοινωνία και στηρίζεται στον πολιτιστικό τουρισμό-το αρχαίο θέατρο του Θορικού ευρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την θέση των εγκαταστάσεων της εν λόγω επιχείρησης-στο λιμάνι, στις νέες τεχνολογίες και στις ήπιες, μη οχλούσες, παραγωγικές δραστηριότητες, είναι που θέλει να διασφαλίσει και να προστατεύει ο νομοθέτης με τον νόμο 2308/Α΄ 114/15-06-1995, ειδικά για την περιοχή του Λαυρίου. Η πραγματικότητα του δραματικού ατυχήματος της ΧΥΜΑ του Ιουλίου του 2006 και ο εφιάλτης να ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά είναι σε σύγκρουση με όλα τα παραπάνω. Ως πότε η υγεία μας θα είναι υπό αίρεσιν.

    Ως εκ τούτου σας καλούμε, τηρώντας τον νόμο, να μην προχωρήσετε στην αδειοδότηση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε αντίθετη περίπτωση που δεν τηρηθεί η νομοθεσία θα καταφύγουμε κατά παντός υπευθύνου στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Για το Δ. Σ.

    Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας


    Διαβάστε σχετικά:
    Το παρασκήνιο για το ''πράσινο φως'' του περιφερειακού συμβουλίου στη ΜΟΝΩΤΕΖ (πρώην ΧΥΜΑ)Το παρασκήνιο για το ''πράσινο φως'' του περιφερειακού συμβουλίου στη ΜΟΝΩΤΕΖ (πρώην ΧΥΜΑ)
    Μπορεί το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων της Λαυρεωτικής να εγκάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους ανατολικής Αττικής για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα για την επανεγκατάσταση του εργοσ…


    Item Reviewed: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΗΣ ΜΟΝΩΤΕΖ ΑΒΕΕ (ΠΡΩΗΝ ΧΥΜΑ ΑΕ) Rating: 5 Reviewed By: forkeratea