• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Αυγούστου 20, 2013

    Η εκκλησία του Αη Γιάννη του Προδρόμου στις Φοβόλες που ενώνει την Κερατέα με το Λαύριο



    Λίγα χιλιόμετρα μετά την Κερατέα στο δρόμο προς το Λαύριο αριστερά από το ποτάμι της Ντάρδεζας και από τις καμίνους βρίσκεται ένα ξωκλήσι που έχει την δική του ιστορία. Είναι η εκκλησία του Αη Γιάννη. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι ο σταθμός του παλιού σιδηρόδρομου «ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ».

    Σ’ αυτήν την εκκλησία ενώνονταν τα δύο χωριά η Κερατέα και το Λαύριο. Κατασκευάστηκε από τους μεταλλωρύχους των παρακείμενων μεταλλείων στα τέλη του 19ου αιώνα. Την παραμονή γέμιζε το μεγάλο προαύλιο με πολύ κόσμο. Οι Κερατιώτες κατέβαιναν με το τραίνο, τις σούστες, τα γαϊδουράκια ή και με τα πόδια και οι Λαυριώτες με το τραίνο ή με τα πόδια. Λίγοι μπορούσαν να πάνε με ταξί ή με τα ελάχιστα αυτοκίνητα που υπήρχαν (δεκαετία του ‘50). Το βράδυ μετά την θεία λειτουργία έτρωγαν και διασκέδαζαν. 




    Η σιδηροδρομική γραμμή που είναι από τις παλαιότερες της χώρας, κατασκευάστηκε από την εταιρεία των Μεταλλωρύχων Λαυρίου το 1884 και σταμάτησε να λειτουργεί το 1957. Η περιοχή λέγεται Φοβόλες λόγω των σκωριών που ‘έβγαιναν’ από τις καμίνους. Γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου στο τέλος του καλοκαιριού και λίγο πριν τον τρύγο.

    Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια μονάδα στρατού είχε την βάση της δίπλα στην εκκλησία. Από μαρτυρίες μάθαμε ότι σκοπός της μονάδας ήταν να καθαρίσει από τις νάρκες την περιοχή την οποία είχαν ναρκοθετήσει οι Γερμανοί κατά την διάρκεια της κατοχής. Μάλιστα είχαν συμβεί και πολλά ατυχήματα αλλά και ένας θάνατος κατοίκου της Κερατέας.

    Τα τελευταία 20 χρόνια, ίσως και περισσότερα, ένας γνωστός άνθρωπος της κεντρικής πλατείας της Κερατέας ο κ. Σωτήρης Μάσκουλης γνωστότερος (με το ψευδώνυμο) ως ‘Σαλαμίνος’ φρόντιζε για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό της εκκλησίας αλλά και για τα ‘κεράσματα’ που σερβίρονταν μετά την θεία λειτουργία.



    Ακολουθεί άρθρο του Ευάγγελου και της Όλγας Κακαβογιάννη που δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά της Η’ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής» που έγινε στην Κερατέα 30 Οκτωβρίου -2 Νοεμβρίου 1997. (Έκδοση Χρυσή Τομή)

    Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» Έκδοση του δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής το 2007.


    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

    Σε απόσταση 300μ. βορειοδυτικά των καμίνων υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ο οποίος έχει κτιστεί από την «Γαλλική» Εταιρεία του Λαυρείου κατά τα τέλη του περασμένου αιώνα (1890).

    Η επιλογή του αγίου έγινε κατά πάσα πιθανότητα από τον ίδιο τον Ιωάννη-Βαπτιστή Σερπιέρι , ιδρυτή και διευθυντή της εταιρίας, για να τιμηθεί ο συνονόματος του άγιος. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τον Ανδρέα Κορδέλλα, ο οποίος ανήγειρε τον ναό του Αγίου Ανδρέα στο Λαύρειο, για να τιμήσει τον άγιο του οποίου έφερε το όνομα.

    Ο ναός του αγίου Ιωάννη είναι ρυθμού Βασιλικής με ευρύ περίβολο, ιδρύθηκε δε για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των κατοίκων του Δασκαλειού και των εργαζομένων στην εκεί μεταλλευτική εταιρεία. Η οικοδόμηση ναών για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων ήταν συνήθης πρακτική των εταιρειών της Λαυρεωτικής, χαρακτηριστικά παραδείγματα ‘έχουμε στους σχετικούς ναούς στο Λαύρειο, την Καμάριζα, την Πλάκα, την Σούριζα.

    Ο ναός του Αγ. Ιωάννη έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια βαθιές και τελείως ακαλαίσθητες επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την μορφή του. Οι ιεροί ναοί, ως γνωστόν δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, για να τους μεταχειρίζεται όπως θέλει, και όταν κάποιος επεμβαίνει σε αυτούς, πρέπει να σέβεται τους κανόνες της εκκλησίας για την εμφάνιση και την αρχιτεκτονική τους, αυτούς δηλαδή που ορίζει η θρησκευτική μας παράδοση. Η ευσέβεια και η περιποίηση των ναών είναι επαινετέες, όταν όμως συνοδεύονται από πλήρη άγνοια ή αδιαφορία για την παράδοση και την καλαισθησία, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν καταστάσεις, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το πνεύμα του χώρου.


    ο Ιωάννης ο Πρόδρομος
    Βίος Αγίου

    Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχτεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Η διδασκαλία του υπήρξε καυστική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη τον Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει με αποκεφαλισμό.

    Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά θεωρείται ως "Προφήτης" ενώ στην Καινή ως "Πρόδρομος". Ο ερχομός του προφητεύτηκε από τους προφήτες Ησαΐα και Μαλαχία (Ησαΐας 40,3. Μαλαχίας 3,1. Ματθαίος 3,3 και 11,13-14). Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Το όνομα Ιωάννης είναι εβραϊκό και σημαίνει τη "χάρη και την εύνοια του Θεού".

    Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης εμφανίζεται σε ηλικία 30 ετών, κατά θεία εντολή, στην έρημο της Ιουδαίας, στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί κήρυσσε στα πλήθη και βάπτιζε όσους προσέρχονταν προς αυτόν (κατά Ματθαίον). Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση "Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών", ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού.

    Τόσο η εμφάνιση όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του απ΄ όλη τη Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό. Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και τη προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε και να μάθει περί αυτού, από την οποία και έλαβε ως απάντηση σχετική προφητική ρήση του Προφήτη Ησαΐα "φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου" (κατά Ιωάννη)

    Στον Ιορδάνη ποταμό πήγε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος Ιωάννης κατάλαβε αμέσως ποιον έχει μπροστά του και του είπε πως δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά από τα παπούτσια Του να λύσει. Ο Ιησούς τότε του είπε πως έτσι πρέπει να γίνει κι ο Ιωάννης τον βάφτισε στα νερά του Ιορδάνη ποταμού (Ματθαίος 3,13-15. Ιωάννης 1,29-34). Κατόπιν βάπτισε τον Ιησού στον Ιορδάνηποταμό, βλέποντας το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω Του, και μια φωνή να ακούγεται από τα ουράνια που έλεγε "Αυτός είναι ο Υιός, Αυτός είναι ο εκλεκτός Μου" (Ματθαίος 3,16-17. Μάρκος 1,9-11. Λουκάς 3,21-22).

    Μετά από αυτό ο Άγιος δείχνοντας τον Ιησού, λέει ότι Αυτός είναι ο "αμνός του Θεού" που κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου. "Ιδέ ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου". Δύο από τους μαθητές του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ανδρέας και ο Ιωάννης, αργότερα έγιναν μαθητές του Ιησού (Ιωάννης 1,35-41). Η διακονία του συνεχίστηκε με το βάπτισμα που έκανε στον ποταμόΑινών, κοντά στο Σαλείμ (Ιωάννης 3,23), ελέγχοντας καθέναν που καταπατούσε το νόμο του Θεού. Οι μαθητές του νήστευαν και έκανανπροσευχές (Ματθαίος 9,14. Λουκάς 5,33).

    Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των Φαρισαίων και καυτηρίαζε την αλαζονική έπαρση και την ψυχική σκληρότητα. Ακόμη τα λόγια του ενοχλούσαν και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντύπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα (Μάρκος 6,18. Λουκάς 3,19). Ο Ηρώδης παρόλο που τον εκτιμούσε και τον θεωρούσε δίκαιο και άγιο άνθρωπο (Μάρκος 6,20), αναγκάστηκε να τον φυλακίσει (Ματθαίος 14,3. Μάρκος 6,17). Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ότι του ζητήσει. Η Ηρωδιάδα, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου Ιωάννη μέσα σ’ ένα πινάκιο (πιάτο) (Ματθαίος 14,3-11. Μάρκος 6,17-29). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός.

    Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρήκε μαρτυρικό θάνατο και παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο. Το σώμα του ενταφιάστηκε από τους μαθητές του (Ματθαίος 14,12. Μάρκος 6,29), ενώ πήγαν να αναγγείλουν το θλιβερό γεγονός στον Ιησού (Ματθαίος 14,12). Η κεφαλή του μετά από εντολή της Ηρωδιάδας, ενταφιάστηκε κοντά στο ανάκτορο του Ηρώδη στη Μαχαιρούντα, όπου βρέθηκε από δύο μοναχούς που είδαν τον Άγιο στο όνειρό τους. Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη χάθηκε άλλες δύο φορές και όταν βρέθηκε μεταφέρθηκε οριστικά στην Κωνσταντινούπολη.
    Ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

    Η Εκκλησία μας εορτάζει την αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου.

    Χάρτης - Οδηγίες


    Item Reviewed: Η εκκλησία του Αη Γιάννη του Προδρόμου στις Φοβόλες που ενώνει την Κερατέα με το Λαύριο Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top