Ο λόγος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έχει μολύνει ανθρώπους και στην Ελλάδα, κυρίως σε Ανατολική Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η πλειονότητα όσων μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά την ελονοσία, πάνω από 216 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με την ασθένεια το 2010 και περισσότεροι από 655 χιλιάδες πέθαναν. Το 90% των θανάτων σημειώθηκαν στην Αφρική. Συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο έμετος και εμφανίζονται περίπου 10 με 15 ημέρες μετά το τσίμπημα. Πρόκειται για μια θανατηφόρο ασθένεια, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η ελονοσία είναι η 5η αιτία θανάτου από μολυσματική ασθένεια διεθνώς και η 2η στην Αφρική, μετά το HIV/AIDS.
Πιο ευάλωτα στην ελονοσία είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και οι έγκυοι. Είναι ενδεικτικό ότι ένα παιδί χάνει τη ζωή του από τη νόσο κάθε 45 δευτερόλεπτα. Ο ύπνος με την προστασία κουνουπιέρας μειώνει τα κρούσματα ελονοσίας στα παιδιά στο μισό και ρίχνει τους παιδικούς θανάτους κατά 20%.
Είτε βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου καταγράφονται κρούσματα ελονοσίας είτε σε περιοχές της Ελλάδας, όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός του Δυτικού Νείλου, υπάρχει τρόπος να προστατευθείτε. Στο οπλοστάσιό σας θα πρέπει να βρίσκονται σήτες, ανεμιστήρες, κλιματιστικά, ειδικά εντομοαπωθητικά, λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους και αν η θερμοκρασία το επιτρέπει, μακριά ρούχα, σημειώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, προσέξτε ώστε να μην έχετε στο σπίτι ή το εξοχικό λιμνάζοντα ύδατα, γι' αυτό επιλέγετε να ποτίζετε το πρωί. Οσοι έχουν πισίνα θα πρέπει να φροντίσουν να λειτουργεί το φίλτρο καθαρισμού.