Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το βράδυ της Δευτέρας ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014, ο οποίος προβλέπει μειωμένες δαπάνες κατά 6,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, αλλά δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Το αμετάβλητο των βουλευτικών αποζημιώσεων ήταν ακριβώς το σημείο όπου εστίασαν τα «πυρά» τους οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου.
Η διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής μετά από εντολή του προεδρείου δημοσιοποίησε για πρώτη φορά αναλυτικά και με στοιχεία τις απολαβές των βουλευτών, προκειμένου να «υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και των διαφόρων επιδομάτων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα χρήματα που λαμβάνει μηνιαίως κάθε βουλευτής κυμαίνονται από 7644,79 ευρώ έως 8178,79 ευρώ ανάλογα με την εκλογική του περιφέρεια. Στα συγκεκριμένα ποσά όμως δεν έχει συμπεριληφθεί και η αποζημίωση για την συμμετοχή στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (σ.σ. 75 ευρώ ανά συνεδρίαση).
Όπως προκύπτει από τον πίνακα οι βουλευτές λαμβάνουν με την μορφή μετρητών την βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, ταχυδρομική ατέλεια και έξοδα κίνησης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η μηνιαία αποζημίωση για την συμμετοχή στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Επίσης, η βουλευτική αποζημίωση είναι σταθερή για όλους τους βουλευτές στα 5.705,60 ευρώ το μήνα, όπως σταθερή είναι και η ταχυδρομική ατέλεια στα 909,31 ευρώ. Αλλάζει το ύψος του επιδόματος οργάνωσης γραφείου και των εξόδων κίνησης ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια των δικαιούχων.
Ειδικότερα υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες:
-A’ Κατηγορία (Επικρατείας – Α & Β Αθηνών - Α& Β Πειραιώς - Έβρου- Ζακύνθου - Ηρακλείου – Α’ Θεσσ/κης - Καβάλας - Κερκύρας - Κεφαλληνίας - Κοζάνης - Λέσβου - Α & Β Πειραιώς - Σάµου - Χανίων - Χίου )
-Β’ Κατηγορία (Αργολίδας - Αττικής - Βοιωτίας -Ευβοίας - Ηµαθίας - Κιλκίς - Κορινθίας - Λασιθίου - Ξάνθης - Ροδόπης - Πέλλης - Πιερίας - Ρεθύμνης)
-Γ’ Κατηγορία (Αιτωλοακαρνανίας - Αρκαδίας - Άρτας - Αχαΐας - Γρεβενών - Ευρυτανίας - Ηλείας - Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων - Καρδίτσας – Καστοριάς)
-∆’ Κατηγορία (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα)
Οι βουλευτές που ανήκουν στην Α’ κατηγορία λαμβάνουν επίδομα γραφείου 738,88 ευρώ και οι υπόλοιποι 935,88 ευρώ.
Αντίστοιχα για τα έξοδα κίνησης ισχύουν τα εξής: Α’ κατηγορία 291 ευρώ, Β’ 389 ευρώ, Γ’ 486 ευρώ και Δ’ 648 ευρώ
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των μηνιαίων βουλευτικών εισοδημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Βουλευτές:
Α’ κατηγορίας: 7644,79 ευρώ
Β’ κατηγορίας: 7939,79 ευρώ
Γ’ κατηγορίας: 8036,79 ευρώ
Δ’ κατηγορίας: 8178,79 ευρώ
Βέβαια στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές . Μετά από διαδοχικές περικοπές η συγκεκριμένη αποζημίωση έχει διαμορφωθεί σε 75 ευρώ ανά συνεδρίαση και κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής λαμβάνει 225-300 ευρώ το μήνα.
Πέραν των παραπάνω, οι βουλευτές λαμβάνουν και μια σειρά άλλων υλικών παροχών όπως: Η μίσθωση βουλευτικού ΙΧ (975 ευρώ), επίδομα ενοικίου (1.000 ευρώ), τηλεφωνική ατέλεια για τα πολιτικά γραφεία (917 ευρώ), ατέλεια κινητού τηλεφώνου (200 ευρώ), ενώ οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια ή δωρεάν κουπόνια για διέλευση διοδίων.
Μεϊμαράκης: Όποιος βουλευτής θέλει, μπορεί μόνος του να απαρνηθεί τα προνόμια
Πρόκληση-κάλεσμα στους βουλευτές που διαμαρτύρονται για τη μη περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης να το κάνουν από μόνοι τους, απηύθυνε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το βήμα της Ολομέλειας.
Μιλώντας επί του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2014, και απαντώντας στην κριτική των κομμάτων και στο γεγονός ότι παραμένουν αμετάβλητες οι αποδοχές των βουλευτών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε προς τους βουλευτές: «Αν κάποιος από εσάς το θέλει μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί όποια προνόμια. Να δώσει μία εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθεί το υπόλοιπο και να δοθούν σε κάποιες οργανώσεις.
»Δεν είδα πουθενά ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε αυτά. Προς τι αυτή η υποκριτική στάση;» αναρωτήθηκε.
Αναφερόμενος στις επιπλέον παροχές των βουλευτών, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε το χαρακτηρισμό «προνόμια», και υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε», ενώ για το αφορολόγητο των Τριακοσίων γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων για να δικαιολογούν τα έξοδά τους και για το λόγο αυτό υπάρχει το αφορολόγητο.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι εφόσον ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι μέσα στους στόχους του μεσοπρόθεσμου είναι έτοιμος να δώσει και έξοδα κίνησης στους υπαλλήλους και στους αστυνομικούς της Βουλής, για τις μέρες που αποδεδειγμένα εργάζονται στη Βουλή.
Ο προϋπολογισμός του κοινοβουλίου ψηφίστηκε χάρη στις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πηγές ενημέρωσης: