Με μία δήλωση-«βόμβα» στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Αθήνας Ανδρέας Βαρελάς αμφισβητεί ευθέως την αναγκαιότητα κατασκευής των 4 εργοστασίων-«μαμούθ» για την επεξεργασία των απορριμμάτων που προωθεί η αρμόδια αρχή (Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ) όπου προεδρεύει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και τονίζει ότι η «δουλειά» μπορεί να γίνει με μικρότερες ή λιγότερες εγκαταστάσεις.
«Η θέση μου για τα 4 εργοστάσια είναι σαφής: Θεωρώ ότι έπρεπε να έχει γίνει αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και να πάμε σε λιγότερες ή μικρότερες εγκαταστάσεις απ' αυτές που δρομολογούνται, καθώς επίσης να έχει γίνει εκσυγχρονισμός του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης - ΕΜΑΚ. Στην όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχουμε, μέσα από διαβούλευση, τη σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης» τονίζει ο κ. Βαρελάς, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.
Θυμίζουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει από πέρυσι διαγωνιστική διαδικασία μέσω «ανταγωνιστικού διαλόγου» με ενδιαφερόμενους επενδυτές και στόχο την κατασκευή δύο εργοστασίων στη Φυλή, ενός στην Κερατέα και ενός στο Γραμματικό.
Σήμερα το ΕΜΑΚ επεξεργάζεται 15 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μηνιαίως, δηλαδή 180 χιλιάδες τόνους το χρόνο, όταν η δυναμική του είναι διπλάσια. Υπό την αίρεση εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ, το ένα από τα δύο εργοστάσια που προβλέπεται να λειτουργήσει στη Φυλή και αναμένεται να επεξεργάζεται 400 χιλιάδες τόνους ετησίως θα μπορούσε να αποφευχθεί.
«Μπορούμε και φθηνότερα και καθαρότερα»
«Τα σκουπίδια κοστίζουν πολύ. Για τη διαχείρισή τους η Αθήνα δίνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης των 7 εκατ. ευρώ», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας ΒαρελάςΜε αυτά τα λόγια ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς επιχειρηματολογεί υπέρ του νέου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων που ήδη δρομολογεί η δημοτική αρχή, επιδιώκοντας, όπως σημειώνει, περιβαλλοντικά οφέλη και εναρμόνιση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο δήμος αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου με δική του ευθύνη να πραγματοποιεί μεγάλο μέρος της επεξεργασίας των απορριμμάτων του.
«Στόχος είναι να μειωθεί ο συνολικός όγκος απορριμμάτων που φτάνει στο ΧΥΤΑ. Δεν μπορείς να λες ότι θα κλείσει γιατί έχει κορεστεί και από την άλλη να μεταφέρεις εκεί μεγάλες ποσότητες», τονίζει ο κ. Βαρελάς.
Ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων περιλαμβάνει σειρά μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες, όπως η μονάδα βιοαερίου, αναμένεται να υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Τι λέει η μελέτη
Στη σχετική μελέτη συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων:
**Η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα. Εργο το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων και πλέον εκκρεμεί η έγκριση, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκχώρησης λειτουργίας του ΣΜΑ στον Δήμο της Αθήνας.
**Εξεύρεση αδειοδοτημένου χώρου περίπου 30 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί μικρή μονάδα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών. Σχέδιο με το οποίο συμφωνεί και ο υπεύθυνος για την ανακύκλωση συσκευασιών φορέας, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Στην ίδια έκταση προβλέπεται συνεργείο επισκευής οχημάτων του δήμου, πλυντήριο, λιπαντήριο κ.λπ. καθώς και μετεγκατάσταση του κτηρίου καθαριότητας.
Αν και μέχρι πρόσφατα ως λύση προκρινόταν ο χώρος όπου λειτουργεί αμαξοστάσιο του δήμου και ανήκει στον Δήμο Φυλής, άτυπες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η κατάλληλη έκταση αναζητείται πλέον στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, χωρίς πάντως να αποκλείονται άλλες επιλογές.
**Προβλέπεται κινητός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς η μέγιστη χωρητικότητα αποβλήτων στον Ελαιώνα αναμένεται να είναι 400 τόνοι ημερησίως, όταν οι καθημερινές ανάγκες ξεπερνούν τους 700. Πρόκειται για νταλίκες που θα δίνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης απορριμμάτων σε άλλα σημεία της πόλης -δεν έχουν προσδιοριστεί- προκειμένου τα σκουπίδια συμπιεσμένα να μεταφέρονται στη Φυλή. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του κινητού σταθμού είναι σε εξέλιξη.
Διαλογή στην πηγή
**Προμήθεια 8.000 νέων κάδων που θα αντικαταστήσουν ισάριθμους «πράσινους», συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων στο 1ο, 3ο και 7ο διαμέρισμα (Κέντρο - Εξάρχεια, Βοτανικός - Ρουφ - Γκάζι, Γουδή - Γκύζη). Μια ποσότητα απ' αυτούς προορίζεται για βιοαποικοδομήσιμα (οργανικά κουζίνας, κήπου, ζυμώσιμα κ.λπ.) καθώς η εμπειρία από πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου που εφαρμόστηκε στα Ανω Πατήσια (Κυπριάδου) έδειξε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στη διαλογή στην πηγή, των εν λόγω απορριμμάτων.
Μέσω της διαδικασίας αυτής αναμένεται να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα τελικής διαχείρισης σημαντικά λιγότερες ποσότητες. Σημειώνουμε ότι ευρωπαϊκή οδηγία επιτάσσει εκτροπή από τους ΧΥΤΑ του 50% των βιοαποικοδομήσιμων μέσα στα επόμενα χρόνια.
**Σε επόμενη φάση προβλέπεται εγκατάσταση μονάδας αναερόβιας χώνευσης ισχύος 1 MW, που θα επεξεργάζεται τα βιοαποικοδομήσιμα και τα σύμμεικτα απόβλητα από το 1ο, 3ο και 7ο διαμέρισμα. Θα απαιτηθεί η εύρεση κατάλληλου χώρου και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας και της κατασκευής εκτιμάται σε 18-24 μήνες.
Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
http://www.enet.gr/