- Σοβαρές καταγγελίες από τη Μονή Αρκαδίου - Δικογραφία κατά της «Αμάρι Α.Ε.»
Επαληθεύτηκαν οι υποψίες, ότι η ρύπανση των τελευταίων ημερών που παρατηρήθηκε σε χείμαρρους και στη θαλάσσια περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, προέρχεται από υπερχείλιση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου κ. Φραγκίσκο Δασκαλάκη, μετά τις καταγγελίες για τη ροή σκουρόχρωμων και δύσοσμων υδάτων από τα ρυάκια και τα ποτάμια προς τη θάλασσα, διενεργήθηκε έλεγχος που κατέληξε στην διαπίστωση της ρύπανσης από το χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στο Αμάρι.
Οι ενέργειες ήταν άμεσες και έφτασαν στην προσωρινή σύλληψη του υπεύθυνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ και στον σχηματισμό δικογραφίας.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο λιμενάρχης Ρεθύμνου είπε, ότι επίσημα η υπηρεσία του ενημερώθηκε για την εκτεταμένη ρύπανση το μεσημέρι της Δευτέρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, στις οποίες είχαν απευθυνθεί πολίτες, ενώ την Τρίτη έλαβε και έγγραφο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου το οποίο περιέγραφε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα επιφανειακά ύδατα που ρέουν γύρω από το Μοναστήρι.
Το κλιμάκιο ελέγχου που σχηματίστηκε, ακολουθώντας τη ροή των υδάτων, έφτασε στο χώρο του ΧΥΤΑ από τον οποίο και διαπιστώθηκε η υπερχείλιση υγρών σκούρου καφέ χρώματος, τα οποία παρουσίαζαν αφρούς και ανάδυαν έντονη δυσοσμία.
Το κλιμάκιο του ελέγχου διαπίστωσε, ότι μέσω παρακείμενου χειμάρρου τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ έφταναν μέχρι τη θάλασσα ανοιχτά της Δ.Ε. Αρκαδίου στον Σταυρωμένο, γεγονός που προκάλεσε την άμεση έναρξη των διαδικασιών για τον ποινικό έλεγχο των υπαιτίων και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.
Ειδικότερα το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθη ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «Αμάρι Α.Ε.» που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, ο οποίος ενημερώθηκε έδωσε εντολή να σχηματιστεί η σχετική δικογραφία για να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου οι έλεγχοι συνεχίστηκαν χθες και διαπιστώθηκε περιορισμός της ροής των στραγγισμάτων, αλλά το πρόβλημα συνεχιζόταν. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά ότι «πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα λειτουργίας του ΧΥΤΑ και καλώ τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για άμεση ανακοπή της ρύπανσης».
Όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση από το ΧΥΤΑ και χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο. «Πρέπει να ελέγξουν με κάθε τρόπο το πως λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αμαρίου, ώστε να μην επαναληφτεί το φαινόμενο»,τόνισε και επισήμανε «οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να λύσουν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.»
Οι καταγγελίες του Ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου
Η ρύπανση της περιοχής του Αρκαδίου που έφτασε τις τελευταίες ημέρες έως τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Σταυρωμένου, λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο με ημερομηνία της περασμένης Δευτέρας, που έφτασε σε όλες τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.
Το έγγραφο - καταγγελία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Άνθιμου Καλπάκη, απεστάλη στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και κοινοποιήθηκε στην τοπική Μητρόπολη, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας καθώς επίσης στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στο Ρέθυμνο και βέβαια στο Λιμεναρχείο.
Ο Ηγούμενος της μονής, περιγράφει την εικόνα που επικρατεί γύρω από το Αρκάδι, μιλά για εκτεταμένη ρύπανση και απαιτεί τη διενέργεια ελέγχων σε όλες τις πηγές γύρω από το Μοναστήρι, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο της ρύπανσης του υδάτινου πλούτου της περιοχής από τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Αμαρίου, κάτι που τελικά αποδείχθηκε.
Χαρακτηριστικό της καταγγελίας είναι ότι ο Ηγούμενος μιλά για φαινόμενο που έχει εμφανιστεί «για πολλοστή φορά»,αναφέροντας τις κατά καιρούς αιτήσεις για ελέγχους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες όπως αναφέρει, έχουν διενεργηθεί, όμως προφανώς χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στη Μονή η αιτία της συνεχιζόμενης ρύπανσης.
Ο Ηγούμενος κάνει λόγο για αλλοίωση του νερού και έντονη δυσοσμία, καθώς στα ρυάκια και στα ποτάμια γύρω από τη μονή ρέουν με ακαθαρσίες και παρουσιάζουν αφρούς.
Καταγγέλλεται επίσης, ότι την προηγούμενη χρονιά η Μονή αναγκάστηκε και προέβη σε διακοπή χρήσης και καθαρισμό της γεώτρησης που χρησιμοποιεί για την ύδρευσή της θέτοντάς την σε επαναλειτουργία αρκετούς μήνες αργότερα και πάντα με επιφύλαξη.
Μέσα από το έγγραφο του Ηγουμένου, εκφράζεται έντονη ανησυχία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αμαρίου τόσο κοντά στη μονή και ζητά να είναι συνεχείς οι έλεγχοι.
Την ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα μας και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια συνεχούς ελέγχου του ΧΥΤΑ, τονίζοντας παράλληλα, ότι είναι εγκληματικό να συνεχιστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή, θέτοντας κάθε αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών του.
Το κείμενο της επιστολής
Η επιστολή του Ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου π. Άνθιμου Καλπάκη έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Απευθυνόμαστε σήμερα εγγράφως στην υπηρεσία σας, προκειμένου να σας κάνουμε γνωστό κάτι που υπέπεσε στην αντίληψή μας για πολλοστή φορά.
Πριν από λίγο καιρό, είχαμε πάλι επικοινωνήσει τηλεφωνικά ζητώντας τη συνδρομή από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα) για επιτόπιο έλεγχο-αυτοψία του ίδιου φαινομένου, κάτι το οποίο έγινε και τους ευχαριστούμε για την άμεση παρέμβαση.
Επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή για να σας αναφέρουμε ότι το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο συνεχίζει. Στη γύρω περιοχή της Μονής και συγκεκριμένα στα επιφανειακά νερά που υπάρχουν γύρω της, ο χρωματισμός του νερού έχει αλλοιωθεί, ενώ η δυσοσμία είναι έντονη.
Στα ρυάκια-ποτάμια (ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες), που τρέχουν δυτικά και νότια του Αρκαδίου και που συνεχίζουν προς βορά, το τρεχούμενο νερό παρουσιάζει, πλέον του αποχρωματισμού του, να έχει φερόμενες ακαθαρσίες και ύπαρξη αφρών.
Σας γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά, η μονή αναγκάστηκε και προέβη σε διακοπή χρήσης, καθαρισμό και επαναχρησιμοποίηση γεώτρησης, που διατηρεί για τις ανάγκες της, αρκετούς μήνες αργότερα και πάντα με επιφύλαξη.
Φοβούμαστε μήπως ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί πλησίον της Μονής Αρκαδίου έχει επιβαρύνει τα ύδατα της περιοχής. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να κρίνουμε, αλλά απλά ανησυχούμε παρατηρώντας.
Παρακαλούμε για την έγκαιρη και επιτόπια παρουσία σας, καθώς και την παρέμβασή σας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.»
Χουντής: «Υπάρχει έστω και ένας ΧΥΤΑ/Υ που να μην μολύνει;»
«Μπορεί η Επιτροπή να δηλώσει με βεβαιότητα ότι υπάρχει έστω και ένας ΧΥΤΑ/Υ στην Ελλάδα που να λειτουργεί χωρίς να μολύνει επικίνδυνα το περιβάλλον;» . Αυτό το ερώτημα, απευθύνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, προς την Κομισιόν με αφορμή νέα ερώτηση/καταγγελία που κατέθεσε για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην Θεσσαλονίκη.
Στη νέα του ερώτηση, ο Ν. Χουντής, μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον πληροφορίες που προέκυψαν από απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου ομολογείται ότι «υπάρχει ρέμα που διέρχεται από τον χώρο του ΧΥΤΑ και το οποίο οδηγεί στον φυσικό αποδέκτη (ρέμα Μπογδάνας) απ’ όπου ελήφθησαν δείγματα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις σε μια σειρά παραμέτρων από τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία…»
Υπενθυμίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, λειτούργησε μόλις το 2008 και παρουσιάστηκε ως υπερσύγχρονο έργο, αλλά συνεχώς αποκαλύπτεται ότι βρίθει κακοτεχνιών και τραγικών λαθών χωροθέτησης που έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε τεράστια κλίμακα.
Η τελευταία αυτή αποκάλυψη για την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έρχεται να προστεθεί σε σειρά τελευταίων γεγονότων που δείχνουν τον τρόπο χωροθέτησης και εκτέλεσης των έργων στην Ελλάδα, όπως:
· Η πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συντάχθηκε μετά από αναφορές πολιτών και βασισμένη σε επιτόπια αυτοψία στους ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, την Φυλή, το Καρβουνάρι, την Λευκίμη, τον Σεπτέμβριο του 2013 και η οποία τονίζει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι
- Οι αποφάσεις χωροθέτησης «λήφθηκαν κλεισμένων των θυρών με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων copy- paste, αφήνοντας το κοινό απληροφόρητο…»
- «.. η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είναι το λιγότερο προβληματική, καθώς συνεπάγεται κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα). Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά κάποιων έργων δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα, λόγω αστάθειας και/ή υδατοπερατότητας του εδάφους, όπως στο Γραμματικό»
- « …η κατάσταση του περιβάλλοντος στη Φυλή είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου»
- στην Λευκίμμη «με βάση την αρχή της πρόληψης προτείνεται η μη λειτουργία του έργου»
- στο Καρβουνάρι ζητήθηκε να ελεγχτεί ο ΧΥΤΑ και αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα έργα θα πρέπει να κλείσουν αμέσως».
· Σκάνδαλα όπως αυτό του ΧΥΤΑ Σάμου που κατασκευάστηκε σε ακατάλληλη περιοχή «Βυθίσματα» και πριν λειτουργήσει κατέπεσε, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση πολλών εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων, ή τον ΧΥΤΑ της Ζακύνθου που εξακολούθησε να λειτουργεί παρά τις προειδοποιήσεις, εντός της ζώνης προστασίας καρέτα – καρέτα, και τελικά έπεσε ρυπαίνοντας σοβαρά τη θάλασσα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.
Η πλήρης ερώτηση:
«Η Επιτροπή στην απάντησή της E-011456/2013 στις 23/1/2014, μετά από καταγγελίες μου για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τόνισε ότι «θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον οι εν λόγω χώροι υγειονομικής ταφής είναι σύμμορφοι με τις απαιτήσεις της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής».
Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαντώντας (2/2/2014- Αρ. Πρωτ.36884/911*) σε ερώτηση Ελλήνων Βουλευτών για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, διατυπώνει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μετά από ελέγχους διαπίστωσε ότι υπάρχει ρέμα που διέρχεται από τον χώρο του ΧΥΤΑ και το οποίο οδηγεί στο φυσικό αποδέκτη, στο οποίο υπερχειλίζουν τοξικά υγρά. Μάλιστα τονίζεται ότι ελήφθησαν δείγματα από τα ύδατα του ρέματος και ότι «τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν σημαντικές υπερβάσεις σε μια σειρά παραμέτρων από τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία…». Να σημειωθεί ότι ο φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Μπογδάνας που καταλήγει στην Λίμνη Κορώνεια, η οποία είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε τραγική οικολογική κατάσταση.
Ερωτάται η Επιτροπή: α) Έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές; έχει λάβει τις σχετικές απαντήσεις; Προτίθεται να συνεξετάσει και τα ανωτέρω στοιχεία μαζί με την όποια απάντηση;
β) Λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διερευνητική Αποστολή στην Ελλάδα 18 -20/9/2013 σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί η Επιτροπή να δηλώσει με βεβαιότητα ότι υπάρχει έστω και ένας ΧΥΤΑ/Υ στην Ελλάδα που να λειτουργεί χωρίς να μολύνει επικίνδυνα το περιβάλλον;