• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ιουνίου 10, 2014

    Μάγεψε τους θεατές η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ στη συναυλία της στον Δήμο Σαρωνικού



    Μάγεψε τους θεατές που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Σαρωνικού η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα» που έδωσε μια εξαιρετική συναυλία για τους φίλους της μουσικής της περιοχής μας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

    Το πολυάριθμο κοινό απόλαυσε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε δημιουργίες σπουδαίων κλασικών συνθετών όπως είναι ο Arcangelo Corelli, o Antonio Vivaldi, o Wolfgang Amadeus Mozzart κ.α. και χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους μουσικούς της πολυβραβευμένης «Καμεράτα» που κέρδισε τις εντυπώσεις και σε αυτή της την εμφάνιση.


    Η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τόσο για τον ίδιο τον μαέστρο που η καταγωγή του από την πλευρά του πατέρα του είναι από τα Καλύβια όσο και για τους συντοπίτες του που γέμισαν την αίθουσα του αμφιθεάτρου για να τον τιμήσουν. Εξάλλου, επιθυμία της δημοτικής αρχής ήταν πέρα από το να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, με την ευκαιρία της συναυλίας να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή της «Καμεράτα», αναγνωρίζοντας τη διεθνή καλλιτεχνική του καταξίωση και πορεία στον χώρο της μουσικής.

    Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο τέλος της συναυλίας παρέδωσε στον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου ένα φωτογραφικό άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες του πατέρα του Κώστα από την εποχή που εκείνος ζούσε στα Καλύβια και τις οποίες ο δήμος συγκέντρωσε από συγγενείς και φίλους της οικογένειας (Ελένη Γκίνη, Ελένη Κώνστα, Γιώργο Λιάπη, Χρήστο Δημητρίου).

    Ο ίδιος ο μαέστρος παραλαμβάνοντας το άλμπουμ από τα χέρια του δημάρχου δήλωσε βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Δήμο Σαρωνικού για την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε και κλείνοντας είπε ότι ένιωσε σαν να έπαιζε σε φίλους του.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής κ.κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Βασίλης Ζήσης και Αντώνης Γούλιαρης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο μαέστρος της Χορωδίας Καλυβίων κ. Κώστας Δρακάκης, ο πρώην διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου και συνθέτης κλασικής μουσικής κ. Χρήστος Λαμπριανίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του δήμου και πλήθος κόσμου.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ







    Βιογραφικά Ορχήστρας ΚΑΜΕΡΑΤΑ και αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
    Ο Γιώργος Πέτρου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και α΄ βραβείο παμψηφεί για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση. Τελείωσε τις σπουδές του με τον τίτλο M.Μus του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

    Μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ανάμεσα στη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο, ο Γιώργος Πέτρου έχει ακολουθήσει διεθνή σταδιοδρομία με εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, έχοντας επίσης και δυναμική παρουσία στη διεθνή δισκογραφία.

    Η δραστηριότητά του ως διευθυντή ορχήστρας επικεντρώνεται σε ρεπερτόριο από την εποχή του μπαρόκ έως και το ρομαντισμό με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Έχει διευθύνει νέες παραγωγές κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, ενώ με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το πρώτο ορχηστρικό σύνολο με όργανα εποχής στην Ελλάδα με βάση την Ορχήστρα Πατρών. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για την εταιρία MDG, οι οποίες έχουν αποσπάσει τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις αλλά και για τη βρετανική Pradisum Records.

    Ως σολίστ έχει συμπράξει με κορυφαίες Ορχήστρες απ’ όλο τον κόσμο υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών, ενώ έχει ηχογραφήσει για σημαντικές ευρωπαϊκές ραδιοφωνίες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.


    Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, (γνωστή πλέον διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea) ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη.
    Τόσο στο Μέγαρο Μουσικής μέσα στο οποίο γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε, όσο και στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση όπου εμφανίζεται τακτικά από το 2011, η ορχήστρα έχει αναπτύξει μία πολύπλευρη καλλιτεχνική ταυτότητα, ερμηνεύοντας είτε με σύγχρονα όργανα, είτε με όργανα εποχής ένα ευρύτατο ρεπερτόριο. Παράλληλα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με παραγωγές όπερας, οπερέτας και χορού.
    Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο βραβευμένος με Εcho Klassik αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου. Προηγούμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές υπήρξαν ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ, ο Κρίστοφερ Ουώρρεν - Γκρην και ο Αλέξανδρος Μυράτ.
    Στην Αθήνα όπου εδρεύει, η Καμεράτα διατηρεί τακτικούς κύκλους συναυλιών, ενώ παράλληλα έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών, όπως στη Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Κουήν Ελίζαμπεθ Χωλ, στο Σταατσθέατερ του Βισμπάντεν, στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, στην Κοντσέργκεμπάου του Άμστερνταμ, στη Σάλ Πλεϊέλ του Παρισιού και στο Τεάτερ Αν-ντερ-βίν και σε σημαντικότατα φεστιβάλ μουσικής, όπως το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Ίνσμπρουκ (Αυστρία), το Φεστιβάλ στο Παλάτι των Βερσαλλιών, το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, το Φεστιβάλ «Άνοιξη των Τεχνών» της Ανζέρ, το Φεστιβάλ του Σαμπλέ, τις «Μουσικές Νύχτες» της Ουζές, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Μπαθ και στο Φεστιβάλ «Enescu» του Βουκουρεστίου. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο Μποζάρ των Βρυξελλών, στο Μέγαρο Μουσικής «Άρσεναλ» της Μετς, στην Όπερα του Μόντε Κάρλο, στο Γκραν Τεάτρ της Αιξ-Αν Προβάνς, στην Τονχάλε της Ζυρίχης και στην Εθνική Όπερα του Μπορντώ.
    Η πλούσια δισκογραφία της περιλαμβάνει συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες όπως οι DECCA, Sony Classical, EMI Classics, MDG, ECM Records, κ.ά. Για τις πρόσφατες ηχογραφήσεις της, τον Alessandro Severo του Χαίντελ και τον Don Crepuscolo του Νικόλαου Μάντζαρού, αλλά και για το Il trionfo di Clelia του Γκλουκ, η Καμεράτα απέσπασε σημαντικότατες διακρίσεις από το διεθνή Tύπο (Diapason 5, BBC  music magazine-«Δίσκος του μήνα» και Opéra-«Découverte»). Η τελευταία ηχογράφηση της ορχήστρας, ο Alessandro του Γ. Φ. Χαίντελ, που πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για την DECCA, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και με τη συμμετοχή μερικών από τους μεγαλύτερους λυρικούς ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, (Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς, Καρίνα Γκωβέν, Τζούλια Λέζνεβα, κ.ά.), απέσπασε τις υψηλότερες διεθνείς δισκογραφικές διακρίσεις: Diapason d’ Or, Choc Classica 2012 και Δίσκος του μήνα στο BBC Music Magazine (εορταστικό τεύχος Δεκεμβρίου 2012) και IRR outstanding (τεύχος Δεκεμβρίου 2013), αλλά και το  βραβείο «Καλύτερης ηχογράφησης όπερας της χρονιάς» στα Διεθνή Βραβεία Όπερας (International opera awards 2013). Την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014, πρόκειται να κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά πέντε νέες ηχογραφήσεις της Ορχήστρας: οι «Baroque Divas» (Sony Classical), μια συλλογή από σπάνιες και υπέροχες άριες από όπερες της εποχής του μπαρόκ, με τη συμμετοχή τεσσάρων από τις διασημότερες εξειδικευμένες τραγουδίστριες, της Βιβίκα Ζενώ, της Σόνια Πρίνα, της Ρομίνα Μπάσο και της Μαίρη-Έλεν Νέζη, το «Rokoko», ένα προσωπικό άλμπουμ του διάσημου κροάτη τενόρου Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς, με υπέροχες άριες της εποχής του ροκοκό (DECCA), το «Gluck – tenor arias» ένα προσωπικό άλμπουμ του γνωστού τενόρου Daniel Behle, αφιερωμένο στο Διεθνές έτος Γκλουκ (2014) με τις ωραιότερες άριες για τενόρο (DECCA), το «Counter-tenor Gala», δίσκος αφιερωμένος στις σπάνιες φωνές των κόντρα τενόρων με τη συμμετοχή έξι από τους διασημότερους κόντρα τενόρους του κόσμου (Sony Classical) και «Τα πλάσματα του Προμηθέα» του Λ.Β. Μπετόβεν (DECCA). 
    Διάσημοι μαέστροι και σολίστ έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Μάρθα Άργκεριχ, Καρίνα Γκωβέν, Ματτίας Γκαίρνε, Ελίζαμπεθ Γουόλφις, Βιβίκα Ζενώ, Λεωνίδας Καβάκος, Στέφαν Κοβάσεβιτς, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Τζούλια Λέζνεβα, Ράντου Λούπου, Μίσα Μάισκι, Γιούρι Μπασμέτ, Γεχούντι Μενουχίν, Τζόσουα Μπελ, Φάμπιο Μπιόντι, Τζον Ουίλλιαμς, Χέλμουτ Ρίλινγκ, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Χαβιέ Σαμπάτα, Αρτούρο Σαντοβάλ, Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς, Δημήτρης Σγούρος, Πασκάλ Σουμάχερ, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.
    Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της ορχήστρας στη σύγχρονη μουσική δημιουργία: έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Καραΐνδρου, Κουμεντάκη, Κουρουπού, Κυπουργού, Μάντζαρου, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Μωραΐτη, Παπαδημητρίου, Σισιλιάνου, Τσέρχα, Χατζή, Χατζιδάκι, Χοσοκάουα, Kαντσέλι, Κερίνγκ, Κόσκιν, Κούκου, Τάβενερ κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την ορχήστρα.
    Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υπήρξε κύριο μέλημα της Καμεράτα από την ίδρυση της, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς να ακούσουν ίσως και για πρώτη φορά τους ήχους μίας ορχήστρας κλασικής μουσικής: συμμετοχικές συναυλίες σε γυμνάσια της Αττικής, διαφορετικού περιεχομένου εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δημοτικά σχολεία, ανοιχτές πρόβες και συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
    Για το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου η Καμεράτα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996).
    Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μέγας χορηγός της Ορχήστρας είναι το Ίδρυμα Ωνάση.






    Item Reviewed: Μάγεψε τους θεατές η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ στη συναυλία της στον Δήμο Σαρωνικού Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top