• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ιουνίου 24, 2014

    ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ; (του Γ. Π. Ιατρού)

    Το φορτίο της ενοχής, για κάτι που όσο φταίμε εμείς, άλλο τόσο φταίνε όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες της Αττικής και της χώρας μας, κουβαλάει, για 18 και πλέον χρόνια, η κοινωνία της πόλης και του Δήμου μας, σχετικά με το πρόβλημα της εγκατάστασης ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-εργοστασίου απορριμμάτων στον τόπο μας.

    Η παγκόσμια λογοτεχνία έχει μιλήσει για την ενοχοποίηση και ένας εμβληματικός ήρωας είναι ο Γιόζεφ Κ. στην ‘’Δίκη’’ του Κάφκα. Όπως ένα πρωΐ, λοιπόν, ήρθαν και συνέλαβαν, χωρίς να ξέρει το γιατί, τον Γιόζεφ Κ., έτσι και σε εμάς, ήρθαν ένα πρωΐ τα ΜΑΤ … και ακολούθησαν οι γνωστές 128 μέρες αντίστασης, όπως και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, ότι ήταν παράνομη αυτή η εισβολή, καθώς και η δικαίωση μας.


    Στον αντίποδα του Γιόζεφ Κ., που ενοχοποιείται χωρίς λόγο, οι ψυχίατροι έχουν εφεύρει τον όρο ‘’ψυχοπαθητική’’ προσωπικότητα, για να εξηγήσουν την απουσία τύψεων και ενοχών σ’ένα άτομο που προκαλεί το κακό.

    Τον ρόλο αυτό, στην περίπτωση μας, παίζει τόσα χρόνια η αδίστακτη εξουσία, οι εκπρόσωποι της στην κυβέρνηση-κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ και ορισμένες εφημερίδες (ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΕΘΝΟΣ, κ.α.) που εκφράζουν τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα που ενοχοποιούν και δείχνουν συστηματικά και συνεχώς ποιος φταίει. Και φυσικά, το δάχτυλο δείχνει την κοινωνία της Κερατέας που αντιστάθηκε σθεναρά και νίκησε.

    Η Κερατέα λοιπόν, που αποτέλεσε το κακό παράδειγμα για τον αγώνα στις Σκουριές στην Χαλκιδική, για τα διόδια στην Βόρεια Αττική και τα Μέγαρα, τον Ερημίτη στην Κέρκυρα και όπου αλλού.

    Εκτός όμως από την λογοτεχνία, έχει ασχοληθεί και χλευάσει την ενοχή και ο παγκόσμιος κινηματογράφος! Ο διασημότερος, ίσως, σκηνοθέτης του κλασσικού σινεμά, ο Χίτσκοκ, στο φίλμ του ‘’ Ποιός σκότωσε τον Χάρι;’’, έχει ήρωες κάποιους που κατηγορούνται για έναν φόνο που δεν έκαναν. Κι’όλοι αυτοί περνάνε μια δοκιμασία, εώς ότου αποδείξουν την αθωότητα τους, φτάνοντας στο σημείο να διεκδικήσουν την ενοχή! Γιατί αυτή η αποδοχή της ενοχής , τους απαλλάσσει από κάθε αγωνία, από κάθε νέο αγώνα, από το μαρτύριο και την δοκιμασία και τους κάνει μάλιστα αρεστούς στους διώκτες τους! Στο τέλος του φιλμ αποδεικνύεται ότι το θύμα έχει πεθάνει από συγκοπή καρδιάς! Πόσο ωραία τα έχει πει ο μεγάλος μαιτρ Άλφρεντ Χίτσκοκ και με τι χιούμορ, πριν από εμάς για εμάς.

    Ζήσαμε το 2003, την περιφρόνηση των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας, να διαχειριστούμε τα σκουπίδια των 8 Δήμων και κοινοτήτων τότε (σήμερα των δήμων Λαυρεωτικής-Σαρωνικού) από την Κυβέρνηση της εποχής. Μια νύχτα, έξω από την Λυρική Σκηνή, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που τον έχουν ξεχάσει οι πάντες σήμερα, διαβεβαίωνε ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις και μετά από λίγο πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων, ψηφίστηκε ο Περιφερειακός σχεδιασμός, ο νόμος Β. Παπανδρέου, ενώ ο κος Πάγκαλος, από το βήμα της Βουλής, έλεγε χωρίς ντροπή ‘’Εκεί τα θέλουν!’’.

    Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και τον Μάϊο του 2011 προέκυψαν οι Φοβόλες, χώρος δίπλα στο Οβριόκαστρο. Την λύση αυτή προσποιήθηκε ότι δέχτηκε ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, ενώ στόχος του ήταν το φαραωνικό έργο στο αρχαιολογικό χώρο, όπως προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός. Μάλιστα, ένα-δυο μήνες πριν τις εκλογές (19 Μαρτίου 2014), η περιφερειακή σύμβουλος, που εκλεγόταν με τον Σγουρό, Ηρώ Ζερβάκη παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ότι η μεταφορά σκουπιδιών, από την Πελοπόννησο και τα νησιά , στην Φυλή (σήμερα) και στο Γραμματικό-Κερατέα (αύριο) γίνεται γιατί οι ‘’εθνικοί εργολάβοι θέλουν μεγάλη ποσότητα για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια τους’’.

    Στην διάρκεια των εκλογών κατέρρευσε και η λύση Φοβόλες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 78% στην Αττική ,του συνδυασμού ‘’Δύναμη Ζωής’’ της Ρένας Δούρου, που προήλθε από την Κερατέα, αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό από καιρό. Ότι η κοινωνία της πόλης μας θέλει πλέον καθαρές λύσεις.

    Και κυρίως, κατά την άποψη μου, δεν θέλει άλλην ενοχοποίηση! Άλλωστε η Κερατέα δεν διαθέτει κανένα Ινστιτούτο Εξεύρεσης Λύσης στην Διαχείριση Απορριμμάτων (Ι.Ε.Λ.Δ.Α). Και της αναλογεί η ίδια ευθύνη για το πρόβλημα, που αναλογεί και στους άλλους 65 Δήμους της Περιφέρειας, είτε είναι αστικοί, είτε είναι ήμιαστικοί, είτε είναι αγροτικοί ή παραθαλάσσιοι .

    Γιατί, όπως έχει γραφτεί και γνωρίζουμε, στην Ευρώπη υπάρχουν εργοστάσια απορριμμάτων ακόμα και στο κέντρο των πόλεων (Βιέννη, Βρυξέλλες, κ.α.)

    Μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου, το περιοδικό ‘’Lifo’’ (τεύχος 338- 29 Μαΐου 2014) σε μια συνέντευξη, την ρωτούσε μεταξύ άλλων :

    - Έχετε κάποια ιδέα γι’αυτό; ( ενν την διαχείριση των απορριμμάτων). Γιατί δεν μπορεί να γίνει μια νέα Κερατέα…

    Και η νέα περιφερειάρχης τους έδωσε την εξής απάντηση :

    - Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα εκ νέου. Είναι έτοιμη η νομοθεσία. Καθυστέρησε 14 χρόνια η ευρωπαϊκή νομοθεσία να γίνει Εθνική και έχουν περάσει δυο επιπλέον χρόνια που δεν την ακολουθούμε. Εμείς λέμε ότι θα ακολουθήσουμε τον νόμο.

    Έχουμε, λοιπόν, σαφείς ενδείξεις από την μεριά της περιφέρειας, ότι ήρθε το τέλος της ενοχοποίησης του αγώνα της Κερατέας; Για να δούμε!

    Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η κοινωνία μας απενοχοποιήθηκε πλήρως .

    Γιατί το ‘’τρις εξαμαρτείν, ουκ ανδρών σοφών’’ .


    Γιώργος Π. Ιατρού


    Item Reviewed: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ; (του Γ. Π. Ιατρού) Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top