"Την ελιά να τη φυτεύει ο νοικοκύρης
και να την κλαδεύει ο εχτρός.
Η ελιά δεν πεθαίνει ποτέ. Γιατί,
και να την ξεριζώσεις,
η κόρδα της θα βγάλει φυτό."
Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Κερατέα μας είπε ότι μετά από περίπου 10 χρόνια έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή ελιάς στην Κερατέα. Η ποιότητα του λαδιού που παράγεται είναι πολύ καλή. Η αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου υψηλής μάλιστα ποιότητας οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περυσινής χαμηλής παραγωγής και ο δεύτερος σχετίζεται με τις μειωμένες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τις αυξημένες θερμοκρασίες τον Αύγουστο.

Αυτό ναι μεν βέβαια οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις αφού ο καρπός της ελιάς δεν έχει ωριμάσει πλήρως, ωστόσο οι παραγωγοί που προχωρούν σε πρόωρη συγκομιδή του καρπού κερδίζουν από την υψηλότερη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Στην Κερατέα λειτουργούν δύο ελαιοτριβεία
α. του ‘’ΜΠΕΘΑΝΗ’’ (τηλ.2299069265, 2299067209, 2299066514 πλησίον των κτιρίων του Συνεταιρισμού Κερατέας) και
β .του‘’ΤΟΥΝΤΑ’’ (τηλ. 2299069356, 6974040258 κοντά στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ).
Επίσης στα Μεσόγεια ελαιοτριβεία λειτουργούν και στα Καλύβια, Μαρκόπουλο, Παιανία, Σπάτα, και το Κορωπί.
Μια καλή συμβουλή για εκείνους που θέλουν να βγάλουν λάδι σε κάποιο ελαιοτριβείο της περιοχής μας είναι να επικοινωνούν με αυτά και να δηλώσουν την ακριβή ποσότητα ελιών έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Ενδιαφέρουσες οδηγίες για την αποθήκευση, παραγωγή ελαιολάδου παραθέτουμε παρακάτω:
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
- Περιορίζουμε το χρόνο παραμονής του καρπού στο ελαιουργείο. Φροντίζουμε να βρίσκετε σε σκιερό, αεριζόμενο και καθαρό μέρος.
- Εξασφαλίζουμε καθαριότητα (αποφύλλωση, καλό πλύσιμο του καρπού),
- Αλλάζουμε συχνά το νερό.
- Διατηρούμε χαμηλά , κάτω από τους 32ο C την θερμοκρασία μάλαξης,
- Διατηρούμε χαμηλά , κάτω από τους 30ο τη θερμοκρασία του νερού σε όλες τις υπόλοιπες φάσεις της επεξεργασίας,
- Χρησιμοποιούμε στο διαχωριστήριο νερό ίσο με το μισό της ροής λαδιού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή από αδιαφανές γυαλί ή από λευκοσίδηρο μιας χρήσης , χωριστά για κάθε ποιοτική κατηγορία. Γεμίζουμε καλά τις δεξαμενές, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
- Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε δροσερό και σκιερό μέρος.
- Αποφεύγουμε τις χωρίς λόγο μεταφορές του ελαιολάδου και την Άνοιξη φροντίζουμε για την μετάγγισή του.
Η Ελλάδα – Τρίτη σε παραγωγή, πρώτη σε ποιότητα
Οι ιταλικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο ως βελτιωτικό στα διαφόρων ειδών ελαιόλαδα που παράγονται στην Ιταλία, και στη συνέχεια το προωθούν στην αγορά, ακόμη και στην ελληνική, σαν τυποποιημένο ιταλικό ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα που κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς σε ό,τι αφορά το «επώνυμο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Σε γενικές γραμμές, οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου σε μορφή «χύμα» αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας.
Στην Ελλάδα σχεδόν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους της είναι ελαιώνες, ενώ διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρων ελιών και τρίτη στην παραγωγή ελαιολάδου.
Η ελιά καλύπτει σήμερα το 75,4% της καλλιεργούμενης έκτασης με δενδροκομικές καλλιέργειες. Με την ελαιοκομία ασχολείται το 34% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, ενώ υπάρχουν στην χώρα μας 2.700 ελαιοτριβεία. Η μέση κατανάλωση ελαιολάδου σε εθνικό επίπεδο είναι η υψηλότερη στον κόσμο.
Συλλογή στοιχείων - φωτογραφίες
Παναγιώτης Αθανασίου
και με πληροφορίες από το "ΕΘΝΟΣ" και ΝΕΡΙΤ