Όταν σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, χάνονται ζωές είναι σαφές ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν απέχουν μόνο από τις προβλεπόμενες, αλλά αντιτίθενται και στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και όμως, μια βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί στο Κέντρο Ασύλου Προσφύγων Λαυρίου. Αυτό το γεγονός μας κινητοποιεί να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα του Κέντρου, προκειμένου να προλάβουμε τα ολέθρια αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια απευκταία εξέλιξη. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή:
Άθλιες συνθήκες
Το ανοιχτό Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Προσφύγων Λαυρίου, όπως ακριβώς πρέπει να αναφέρεται το Κέντρο, δημιουργήθηκε το 1949. Το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η διαχείριση του Κέντρου έχει ανατεθεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το Κέντρο περιλαμβάνει τρία κτίρια (Α, Β και Γ), με δυνατότητα φιλοξενίας 320 προσφύγων. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία. Συγκεκριμένα στα δύο πρώτα κτίρια διαμένουν κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και πρόσφυγες πολέμου, ενώ στο τρίτο διαμένουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες του Κέντρου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, που έχουν να κάνουν τόσο με τη διαβίωσή τους όσο και με την ασφάλειά τους. Από το 1951 τα κτίρια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, όπως διαπιστώθηκε και σε τρεις αυτοψίες που έγιναν από το 2005-2010, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας. Από τις αυτοψίες προέκυπτε επιτακτική ανάγκη συντήρησης των κτιρίων, ωστόσο το υπουργείο δεν προχώρησε ποτέ σε ανάθεση της σχετικής μελέτης.
Οι πρόσφυγες ζουν σε ένα Κέντρο κατεστραμμένο, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, παρότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας για τις ανάγκες του Κέντρου. Στο κτίριο Α δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε θέρμανση, ενώ έχουν πέσει και συνεχίζουν να πέφτουν σοβάδες από τα δωμάτια. Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σίτισης και καθαριότητας, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια καθυστερεί αρκετούς μήνες η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για αυτές τις υπηρεσίες. Οι πρόσφυγες, μη έχοντας άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούν, αναγκάστηκαν να κάνουν απεργία πείνας. Να σημειώσουμε δε ότι πολλοί από τους φιλοξενούμενους αναμένουν εδώ και 15 ή 20 χρόνια να τους δοθεί άσυλο και το μόνο που τους έχει χορηγηθεί είναι το «ανθρωπιστικό αίτημα», το οποίο δεν τους παρέχει ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε όποια χώρα ζει η οικογένειά τους.
Εν αναμονή
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, άσκησε σοβαρή πίεση στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του υπουργείου κα του Ερυθρού Σταυρού. Ταυτόχρονα, δομές αλληλεγγύης, κινήματα εντός και εκτός Αττικής, κοινωνικές κουζίνες και πολλές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα. Η καμπάνια που διοργάνωσε το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5 ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό τους πρόσφυγες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κέντρο, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχε επιτροπή προσφύγων του Κέντρου, ο αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, ο διευθυντής του Κέντρου Β. Λυριτσής και δύο μέλη της Ο. Μ. Λαυρεωτικής με θέμα τα σοβαρά στατιστικά και όχι μόνο προβλήματα των κτιρίων.
Σε αυτή τη σύσκεψη, οι πρόσφυγες τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν τους φόβους τους όσον αφορά τη ζωή τους, όπως επίσης και ο διευθυντής του Κέντρου, δηλώνοντας ότι εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, είναι πολύ πιθανόν να θρηνήσουμε θύματα. Ο δήμαρχος κ. Λουκάς δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα παρέχει κάθε είδους βοήθεια, όπως επίσης και τη μεταφορά των προσφύγων όσο διαρκούν οι εργασίες στα Κτίρια. Η Περιφέρεια δεν δεσμεύτηκε έως ότου συλλέξει στοιχεία όσον αφορά τη μεταφορά και το οικονομικό κόστος των εργασιών.
Ακολούθησε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου, παρουσία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, με τον τότε υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου. Στη σύσκεψη αυτή η Περιφέρεια πρότεινε να αναλάβει τις επισκευές αποκατάστασης των κτιρίων με προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την Περιφέρεια. Ο πρώην υφυπουργός συμφώνησε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, αφού ετοιμαστεί ο σχετικός προϋπολογισμός.
Άμεση λύση
Μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια θα ενεργήσει άμεσα, όπως μας διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα.
Μέχρι τώρα η πολιτεία ήθελε να βγάλει τους πρόσφυγες εκτός της πόλης του Λαυρίου. Τόσο για να μην φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα όσο και να έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των κτιρίων που αποτελούν «φιλέτο» μιας και βρίσκονται στο κέντρο του Λαυρίου δίπλα στη θάλασσα. Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια και η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό αφού το Κέντρο είναι κομμάτι της ιστορίας και της κοινωνίας του Λαυρίου, χωρίς να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ελπίζουμε και πιστεύουμε να επιταχύνουν τις διαδικασίες έτσι ώστε να δοθεί γρήγορα λύση πριν είναι πολύ αργά.
Στέλιος Καφετζής via http://epohi.gr/