«Τα λεφτά είναι δικά σας», φέρεται να τους διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό. Συνεπώς μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό. Θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα αλλάξει το μέτρο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για «όλες τις αιτιάσεις για την ΠΝΠ» ζητώντας αλλαγές. «Είπαμε τις απόψεις μας και ταυτόχρονα συζητήσαμε και για τα θέματα της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα των περιφερειών» είπε ο Κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού για συνέχιση των συναντήσεων με αντικείμενο «και άλλα ουσιαστικά ζητήματα» όπως επισήμανε ο Κ. Αγοραστός. «Θέλουμε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Επιχειρώντας ουσιαστικά να ρίξει τους τόνους ο Κ. Αγοραστός σημείωσε πως τη στιγμή που το μέτρο είναι προσωρινό αλλάζουν και οι αποφάσεις μας, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός μας μίλησε πραγματικά και αληθινά» και «χρειάζεται η χώρα το εργαλείο της διαπραγμάτευσης και για αυτό εμείς θα το δώσουμε».
«Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε (σ.σ. την πατρίδα) και να αλλάξει αυτό σύντομα», υπογράμμισε. «Πάντα η ρευστότητα δημιουργεί βαθμό ελευθερίας στην διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση και να πετύχει». Ο δε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε προαναγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ επεσήμανε ότι μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού δε θα κάνει προσφυγή κατά της ΠΝΠ.
Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Πελοπόννησο Π. Τατούλης είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αναγνωρίζοντας την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ΔΣ της ΕΝΠΕ θα συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση του.
(πληροφορίες από Αυγή, In.gr)

Καμίνης στό BLOOMBERG: Η Ελλάδα θα φθάσει σε συμφωνία με τους εταίρους
Τη στήριξή του στην Κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε, “κρίσιμες”, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Eπίσης τόνισε ότι, η “Κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, “ότι το 80% των πολιτών δείχνει προσήλωση στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ”, ενώ επεσήμανε, πως η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους.
Απέκλεισε τα σενάρια χρεοκοπίας, λέγοντας ότι, “δεν επεξεργαζόμαστε κανένα σενάριο χρεοκοπίας”, και ότι, “δουλεύουμε σκληρά και είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι, τελικά η Ελλάδα θα φτάσει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές, και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη”.
Σε μήνυμα του προς τους δανειστές, ο Γιώργος Καμίνης, αφού δήλωσε ότι, “η Ελληνική Κοινωνία υποφέρει πέντε χρόνια”, με την ανεργία να έχει φτάσει περίπου στο 30% και 60% στους νέους, στάθηκε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν, ζητώντας την υλοποίησή τους, ενώ σημείωσε ότι, “οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε την κρίση, με ψυχραιμία”.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα χρειάζεται καινούργια Κυβέρνηση, ο Δήμαρχος των Αθηνών, υποστήριξε ότι, “η Κυβέρνηση έχει νωπή εντολή”, και ότι, “δεν θα αλλάζουμε Κυβέρνηση κάθε μέρα”, προσθέτοντας ότι, “αυτό που χρειάζεται είναι, η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη βούληση του Ελληνικού λαού και, την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι, η Ελληνική Κοινωνία υποφέρει 5 χρόνια τώρα, από την ύφεση και την ανεργία”.
Σε αναφορά του για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε ότι, “για ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος, να είχαν παρουσιαστεί όλες οι πληροφορίες και να υπήρχαν εγγυήσεις για τα κεφάλαια, ώστε να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει”, ωστόσο σημείωσε ότι ,”θέλουμε να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση, και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το κάνουμε”.
Επίσης, χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση, “παράγοντα σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα”, λέγοντας ότι, “αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην Αθήνα, είναι να αποδείξουμε ότι, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς”, με εξορθολογισμό των οικονομικών, βοήθεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και “ενδυνάμωση της οικονομίας της πόλης”.