Πάνω από 2.300 μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Σήμερα η εκδρομή στο Λαύριο ήταν πολύ ωραία. Ηταν η καλύτερη εκδρομή του κόσμου». «Ηταν τόσο ωραία που θα ξανάρθω». «Μου άρεσε όταν βγήκαμε έξω και εξερευνήσαμε το λιμάνι. Μου άρεσε γιατί μάθαμε πολλά πράγματα για τα πλοία». Είναι μόνο μερικές αντιδράσεις μαθητών στο βιβλίο επισκέψεων του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου (ΒΒΕΜ) μετά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το λιμάνι και ο άνθρωπος».
Στο νέο αυτό δωρεάν πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία του λιμανιού στην ανάπτυξη του τόπου τους και να προβληθεί η ναυτική εκπαίδευση. «Ειδικότερα, στόχος μας είναι οι μαθητές μέσα από μια ευχάριστη εμπειρία να αγαπήσουν τόσο την ίδια τη θάλασσα όσο και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή καθώς και να κατανοήσουν τον ρόλο του ανθρώπου, άλλωστε είμαστε μια ναυτική χώρα» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Μαγνήτης το διαδραστικό κομμάτι
Μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τα 130 προγράμματα περίπου 2.300 μαθητές, με το διαδραστικό κομμάτι να κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών φίλων του μουσείου συγκριτικά με τις παρουσιάσεις που γίνονται από τους υπευθύνους. «Με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται μέχρι στιγμής το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πολλά σχολεία από διάφορες περιοχές της Αττικής επισκέφθηκαν τον Επιβατικό Σταθμό Λιμένος Λαυρίου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες μέσα από διαδραστικό τρόπο γνώρισαν τη σημασία ενός λιμανιού και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους. Ερευνα, ανακάλυψη, παιχνίδι και δημιουργία, όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα» λέει στο «Βήμα» η συντονίστρια του έργου κυρία Βάσω Συρίγου.
Οι μικροί φίλοι του μουσείου θα μπορούν να παρατηρήσουν το ίδιο το λιμάνι του Λαυρίου που εξαιτίας της γεωφυσικής και στρατηγικής του θέσης έχει συμβάλει σημαντικά από την αρχαιότητα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας. Να μάθουν γενικότερα για το λιμάνι ως έννοια, την προέλευση ονομασίας, τη φυσική και τεχνητή διαμόρφωση, την ασφάλεια, να ορίσουν τι είναι ένα λιμάνι αλλά και να ανακαλύψουν τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τη διακίνηση εμπορευμάτων που συμβαίνουν σε ένα λιμάνι.
Από παρατήρηση γύρω και μέσα στο λιμάνι προσπαθούν να εντοπίσουν υλικά που έρχονται να φορτωθούν και, αντίστροφα, εργασίες-επαγγέλματα που δημιουργούνται από το λιμάνι αλλά και τη σύνδεσή του ώστε να φτάσουν τα εμπορεύματα στον καταναλωτή. Επίσης οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν στοιχεία για το πώς έχει χρησιμοποιηθεί η θάλασσα στο παρελθόν για τον πολιτισμό της κοινωνίας, να διακρίνουν τις χρήσεις κάθε πλοίου και να μπορούν να τα εντοπίζουν. Παρατηρώντας τις σημαίες ενός λιμανιού ανακαλύπτουν πώς αυτό επηρεάζει τον κόσμο. Τους δίνεται η δυνατότητα να βρουν διαφορές ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, όπως και στα πλοία του παρελθόντος.
Θεωρία μαζί με πράξη
Μελετώντας όλα τα παραπάνω θέματα γύρω και μέσα σε ένα λιμάνι ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα της λιμενικής βιομηχανίας. Οταν η θεωρία συνδυάζεται με την πράξη τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο. «Είναι τελείως διαφορετικό το να διαβάζουν ή να βλέπουν μέσα από φωτογραφίες όλα όσα σημαίνει ένα λιμάνι και γίνονται σε αυτό. Είναι πράγματα που ανακαλύπτουν από μόνοι τους επειδή τα βλέπουν να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους» εξηγεί η κυρία Συρίγου. «Η χαρά στα μάτια των παιδιών μετά το πέρας των προγραμμάτων είναι αυτό που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο του ΒΒΕΜ».
Ειδικά προσαρμοσμένο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται με δωρεά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Προτείνεται επίσης σε οικογένειες και ομάδες ενηλίκων. «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται και το καλοκαίρι για κάθε ενδιαφερόμενο!».
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 9.00 - 13.00 στο τηλέφωνο 22920 25575 και στο e-mail bbem@otenet.gr, στην έδρα του Μουσείου (λεωφ. Λαυρίου 1, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Κτίριο Χημείου, Τμήμα Παγοποιείου) στο Λαύριο.