• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Οκτωβρίου 09, 2015

    Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος ΠΕΣΔΑ - Ανακοινώσεις-Δελτία τύπου

    Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε ως μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

    «Δίνουμε το ″πράσινο φως″ για να μπει σε τροχιά η νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η απόφαση μας σηματοδοτεί την αφετηρία, ενός νέου δρόμου που θα βαδίσουμε όλοι μαζί. Όλοι όσοι πιστεύουμε στη δυνατότητα ενός νέου, εναλλακτικού, αποκεντρωμένου και ορθολογικού συστήματος, δημόσιου χαρακτήρα. Ενός μοντέλου διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής και θα αξίζει στους πολίτες της», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία μοναδικό θέμα είχε τη λήψη απόφασης για τη 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.


    Ο ΠΕΣΔΑ, υπογράμμισε η περιφερειάρχης, ξεχωρίζει για δύο λόγους: πρώτον, είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς του επιστημονικού δυναμικού του ΕΔΣΝΑ που γίνεται για πρώτη φορά και δεύτερον, συνιστά την αφετηρία για μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. «Σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου» σημείωσε.

    Παρουσία δήμων και φορέων η συνεδρίαση

    Η συζήτηση είχε έντονο ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν άλλωστε, λόγω των ριζικών αλλαγών που επιφέρει στις έως σήμερα δομές του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία και με την έγκριση της παράταξης του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ η παράταξη του Γιάννη Σγουρού ψήφισε λευκό. Επίσης, την πρόταση καταψήφισαν τρεις σύμβουλοι από την παράταξη «Δύναμη Ζωής», ενώ η μία εξ αυτών, η Φλώρα Νικολιδάκη ανεξαρτητοποιήθηκε. 

    Η διαφωνία των υπολοίπων επικεντρώθηκε στην αναβολή της συζήτησης προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο σχεδιασμός στα επιμέρους σημεία, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «ακύρωσης όσων πρεσβεύει και η επανάληψη του παλιού γνωστού συγκεντρωτικού μοντέλου», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Τη συζήτηση, εκτός των συλλογικών - συνδικαλιστικών φορέων (ΠΟΕ - ΟΤΑ), παρακολούθησαν στελέχη από τον ΕΔΣΝΑ, επιτροπές κατοίκων από τη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα, συλλογικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση και οι περισσότεροι δήμαρχοι ως άμεσα ενδιαφερόμενοι αφού καλούνται να σηκώσουν «στους ώμους τους » το θέμα.

    Γεγονός, το οποίο επισήμανε η περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα του σχεδιασμού ονομάζεται Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης». Εάν οι πολίτες, οι δήμοι και οι δήμαρχοι, σημείωσε, δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε αυτή θα μείνει στα χέρια των ολίγων, εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον, μέσα σε αδιαφανείς συνθήκες, να δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που λειτουργούν επ’ ωφελεία τους. Η συνειδητοποίηση του καθοριστικού ρόλου που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμαρχοι στον περιφερειακό σχεδιασμό, είναι ο καταλύτης για την επιτυχημένη ή όχι εφαρμογή του. 

    Ο ρόλος αυτός, τόνισε η Ρένα Δούρου, αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τη διαφάνεια και τη θωράκιση της διαχείρισης, έναντι όλων εκείνων που επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να την εργαλειοποιήσουν, υπηρετώντας δικές τους λογικές. «Η δική μας λογική είναι η λογική της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας» προσέθεσε. Αναφερόμενη στους δημάρχους, είπε ότι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόκληση και κατέθεσαν τα σχέδια τους, μετά την επιστολή που τους απέστειλε με τις βάσεις της νέας προσέγγισης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μίλησε για τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν «εντός κι εκτός των τειχών», με δημοσιεύματα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και ιστοσελίδες, όπου γινόταν εκφοβιστικά λόγος περί «Αθήνας που θα γίνει Νάπολη».

    Η Ρένα Δούρου είπε ότι διείδε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που ανοιγόταν, «γεμάτος από εμπόδια και παγίδες, ακόμη και από μη αναμενόμενες πλευρές…», γεγονός που «επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής μας». Αποτέλεσμα ήταν τον Δεκέμβριο να ακυρωθούν οι τέσσερις διαγωνισμοί Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων. «Ήταν μία οικονομικά και οικολογικά δίκαιη απόφαση, μια απόφαση δικαίωσης των πολυετών αγώνων των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων», υπογράμμισε τονίζοντας: «Παρά τις αντιδράσεις συνεχίσαμε την πορεία που είχαμε χαράξει προκειμένου να αποκτήσει η Αττική σύγχρονο και ορθολογικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Πορευθήκαμε, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, δήμαρχοι, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης».

    «Χαρτί ανάπτυξης ο νέος ΠΕΣΔΑ»

    Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του νέου ΠΕΣΔΑ, επισήμανε ότι αποτυπώνει τη «νέα πολιτική διαχείρισης, με στόχο αυτή να καταστεί «χαρτί» ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και στον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων».

    Πρόκειται για ένα σχεδιασμό: ρήξης με το παρελθόν, που αφομοιώνει πλήρως τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού και τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, τόνισε. Συμπλήρωσε πως βάζει τέλος στη λειτουργία του εκτρώματος του ΧΥΤΑ Φυλής και ότι ενσωματώνει πλήρως τα Τοπικά Σχέδια και δίνει έμφαση στη μικρή κλίμακα.

    Η περιφερειάρχης δεν υπεξέφυγε των αντιδράσεων για «ασάφειες» και «αοριστίες» στο σχεδιασμό, επειδή «δεν προχωρά σε συγκεκριμένη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων», και σημείωσε ότι «ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ξεκινάμε μια δυναμική διαδικασία που περιλαμβάνει σειρά φάσεων και ενεργειών εξειδίκευσης του ΠΕΣΔΑ, μέσα από πλήθος αλληλένδετων δράσεων όπου εμπλέκονται, πέραν του ΕΔΣΝΑ και άλλοι φορείς».

    «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση μίας σύνθετης, πολυεπίπεδης διαδικασίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «κάθε άλλη άποψη που δεν θέλει να προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, θέλει στην ουσία ανοικτή τη Φυλή ως το 2050».

    Βολές από την αντιπολίτευση

    Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική, από την πλευρά του Γιάννη Σγουρού, στους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν για την εκπόνηση του νέου ΠΕΣΔΑ, τον οποίο χαρακτήρισε απλό «ευχολόγιο», αφού δεν περιλαμβάνει «τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια». Επίσης, απέδωσε στην Περιφέρεια «ασυγχώρητη προχειρότητα προσέγγισης στο θέμα του ΠΕΣΔΑ», λόγω της υπερβολικής αοριστολογίας και έλλειψης στοιχειώδους χωροθέτησης.

    Επίσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν καυστικός ως προς τις ασάφειες του ΠΕΣΔΑ. Εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο εκπονήθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, όπως σημείωσε. «Πίεση χρονική, η οποία δεν επέτρεψε τις απαιτούμενες χρονοβόρες και περίπλοκες νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσως πάνε και άλλο πίσω το έργο», ανέφερε. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο λόγος που βαρύνει στην απόφαση μας είναι ότι δεν επιτρέπεται η παραμικρή καθυστέρηση και ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιεστική φύση του ζητήματος.

    Ως προς τις «ασάφειες», η πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας εργασίας του ΕΔΣΝΑ, κ. Ασημακοπούλου, υπογράμμισε ότι ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο δράσης, το οποίο είναι ανοικτό σε παρεμβάσεις. Προτεραιότητα, πρόσθεσε, ήταν να «προφθάσουμε «τις αιρεσιμότητες» και ότι δεν υπήρχε προηγούμενη εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να διατίθενται σχετικά συγκριτικά στοιχεία για επιμέρους μελέτες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.euro2day.gr



    logo
    Ρένα Δούρου
    Αττική
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    «Ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων»
    Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

    «Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε το ‘πράσινο φως’ προκειμένου να μπει σε τροχιά  η νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί μια αφετηρία, ένα νέο δρόμο που θα βαδίσουμε όλοι μαζί. Όλοι όσοι πιστεύουμε στη δυνατότητα ενός νέου, εναλλακτικού, αποκεντρωμένου, με δημόσιο χαρακτήρα, ορθολογικού συστήματος, στη βάση των βέλτιστων – περιβαλλοντικά, οικονομικά, από απόψεως δημόσιας υγείας – πρακτικών. Ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής. Το μοντέλο ακριβώς που αξίζει στους πολίτες της», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της στη σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τη λήψη απόφασης για τη 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) Αττικής”(άρ. 35 του ν. 4042/2012 - ΦΕΚ 24/τ.Α’/13-02-2012).
    Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη Αττικής:
    • Ο ΠΕΣΔΑ ξεχωρίζει για δύο λόγους: πρώτον, είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς του επιστημονικού δυναμικού του ΕΔΣΝΑ που γίνεται για πρώτη φορά και δεύτερον, συνιστά την αφετηρία για μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής
    • Σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου
    • Κλείνει ο κύκλος της οικονομικά επώδυνης, οικολογικά επικίνδυνης, υγειονομικά καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων που είχε στο επίκεντρό της, ως μοναδικό χώρο απόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων τη χωματερή της Φυλής
    • Κλείνει ο κύκλος που ήθελε μία περιοχή να σηκώνει αποκλειστικά το βάρος μιας διαχείρισης, η οποία βρισκόταν στον αντίποδα της σύγχρονης, ορθολογικής διαχείρισης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο
    • Με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο
    • Το κεφάλαιο της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τις μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας
    • Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για ριζική αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων, για εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και πλέον εθνική πολιτική, μέσα από την πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ΕΣΔΑ
    • Μια αλλαγή που φέρνει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων – το μεγάλο στοίχημα για την αποτελεσματική εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού
    • Γιατί αν οι πολίτες, αν οι δήμοι, αν οι δήμαρχοι δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε αυτή θα μείνει στα χέρια των ολίγων, εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον, μέσα σε αδιαφανείς συνθήκες, να δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που λειτουργούν επ’ ωφελεία τους
    • Το μεγάλο στοίχημα του Σχεδιασμού ονομάζεται Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης
    • Πρόκειται για την ποιοτική διαφορά σε σχέση με το χθες. Το πρόκριμα σε σχέση με το αύριο
    • Η συνειδητοποίηση από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων του καθοριστικού τους ρόλου στον Περιφερειακό σχεδιασμό είναι ο καταλύτης για την επιτυχημένη ή όχι εφαρμογή του
    έα που εργάζεται χωρίς να χρησιμοποιεί άλλοθι και να παράγει αποτελεσματικό έργο.
    • Η μελέτη της Ομάδας Εργασίας του Συνδέσμου συνέβαλε καθοριστικά, με τις καίριες παρατηρήσεις της, στην επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα της Μελέτης που αποτέλεσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και κατόπιν του Διοικητικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ο ρόλος αυτός αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τη διαφάνεια και τη θωράκιση της διαχείρισης έναντι όλων εκείνων που επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να την εργαλειοποιήσουν, υπηρετώντας δικές τους λογικές
    • Η δική μας λογική είναι η λογική της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας
    • Οι Δήμαρχοι έχουν ανταποκριθεί απολύτως θετικά στην πρόκληση, έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους, που θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» του συνολικού σχεδιασμού
    • Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στην επιστολή που είχα αποστείλει προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής, έθετα τις βάσεις της νέας προσέγγισης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Της προσέγγισης που αποτελεί σήμερα τη φιλοσοφία του προς απόφαση ΠΕΣΔΑ
    • Η επιστολή εκείνη είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, εντός κι εκτός των τειχών, με δημοσιεύματα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και ιστοσελίδες, όπου γινόταν εκφοβιστικά λόγος περί «Αθήνας που θα γίνει Νάπολη»
    • Ήταν φανερό ότι ο δρόμος που είχαμε μπροστά μας θα ήταν μακρύς και δύσκολος. Γεμάτος εμπόδια και παγίδες, ακόμη και από μη αναμενόμενες πλευρές…
    • Η διαπίστωση αυτή δεν αποθάρρυνε ούτε την Περιφερειακή Αρχή, ούτε τον ΕΔΣΝΑ, ούτε τους δημάρχους
    • Μας γέμισε πείσμα γιατί επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής μας
    • Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποφασίζαμε την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων
    • Ήταν μία οικονομικά και οικολογικά δίκαιη απόφαση, μια απόφαση δικαίωσης των πολυετών αγώνων των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων
    • Παρά τις αντιδράσεις συνεχίσαμε, συλλογικά, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και με αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες, την πορεία που είχαμε χαράξει προκειμένου να αποκτήσει η Αττική σύγχρονο και ορθολογικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων
    • Πορευθήκαμε, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, δήμαρχοι, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης
    • Στεκόμαστε αρωγοί στο πλευρό των Δημάρχων, προκειμένου να εκπονήσουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, με την επεξεργασία και την αποστολή Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων, αλλά παράλληλα τους στηρίζουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τη λασπολογία διαφόρων πλευρών
    • Ο νέος ΠΕΣΔΑ αποτυπώνει τη νέα πολιτική διαχείρισης, με στόχο αυτή να καταστεί «χαρτί» ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και στον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων
    • Πρόκειται για ένα σχεδιασμό: ρήξης με το παρελθόν, που αφομοιώνει πλήρως τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού και τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Βάζει τέλος στη λειτουργία του εκτρώματος του ΧΥΤΑ Φυλής. Ενσωματώνει πλήρως τα Τοπικά Σχέδια. Δίνει έμφαση στη μικρή κλίμακα
    • Δίνει, ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής
    • Πολύς λόγος γίνεται περί δήθεν «ασάφειας» και «αοριστίας» του Σχεδιασμού, επειδή δεν προχωρά σε συγκεκριμένη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων
    • Πρόκειται για μία κατηγορία που προκαλεί έκπληξη. Και μάλιστα όταν προέρχεται από πλευρές που αρνούνται να προχωρήσουν σε χωροθέτηση!
    • Και τούτο γιατί αγνοεί το βασικό χαρακτηριστικό, τον ίδιο τον πυρήνα του Σχεδιασμού. Δηλαδή τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης
    • Είναι φανερό ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ξεκινάμε μια δυναμική διαδικασία που περιλαμβάνει σειρά φάσεων και ενεργειών εξειδίκευσης του ΠΕΣΔΑ, μέσα από πλήθος αλληλένδετων δράσεων όπου εμπλέκονται, πέραν του ΕΔΣΝΑ, και άλλοι φορείς
    • Βρισκόμαστε, στην πρώτη φάση μίας σύνθετης, πολυεπίπεδης διαδικασίας
    • Κάθε άλλη άποψη που δεν θέλει να προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, θέλει στην ουσία ανοικτή τη Φυλή ως το 2050
    • Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί μια αφετηρία. Ένα νέο δρόμο. Δύσκολο αλλά μονόδρομο. Ένα δρόμο που θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, συνδικάτα, τοπικές κοινωνίες, επιστημονική κοινότητα, πολίτες
    • Θα τον βαδίζουμε όλοι όσοι πιστεύουμε πράγματι στη δυνατότητα ενός νέου, εναλλακτικού, αποκεντρωμένου, με δημόσιο χαρακτήρα, ορθολογικού συστήματος, στη βάση των βέλτιστων – περιβαλλοντικά, οικονομικά, από απόψεως δημόσιας υγείας – πρακτικών
    • Ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής. Το μοντέλο ακριβώς που αξίζει στους πολίτες της
    • Η Περιφέρεια Αττικής, με τον προτεινόμενο Σχεδιασμό, αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, δεν μένει στα λόγια και κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Περιφερειάρχη Αττικής:
    Κυρίες και κύριοι
    Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και τούτο γιατί σήμερα καλούμαστε να δώσουμε το «πράσινο φως» προκειμένου να μπει σε τροχιά η νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτή εκφράζεται στο υπό εξέταση κείμενο της 2ης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Ο ΠΕΣΔΑ που έχουμε σήμερα στα χέρια μας ξεχωρίζει για δύο λόγους.
    Πρώτον, γιατί είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς του επιστημονικού δυναμικού του ΕΔΣΝΑ.
    Κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί ότι γίνεται για πρώτη φορά και που αποδεικνύει τις δυνατότητες και το πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η συμβολή του στελεχιακού δυναμικού του Συνδέσμου. Συμβολή που αποδεικνύει τις δυνατότητες ενός δημόσιου τομ
    Ο δεύτερος λόγος που καθιστά τούτον τον ΠΕΣΔΑ ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι συνιστά την αφετηρία για μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
    Σηματοδοτεί, με άλλα λόγια, το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.
    Κλείνει δηλαδή ο κύκλος της οικονομικά επώδυνης, οικολογικά επικίνδυνης, υγειονομικά καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων που είχε στο επίκεντρό της, ως μοναδικό χώρο απόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων τη χωματερή της Φυλής.
    Κλείνει ο κύκλος που ήθελε μία περιοχή να σηκώνει αποκλειστικά το βάρος μιας διαχείρισης, η οποία βρισκόταν στον αντίποδα της σύγχρονης, ορθολογικής διαχείρισης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
    «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», είχε χαρακτηρίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
    Με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο.
    Το κεφάλαιο της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τις μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας.
    Μια προσέγγιση δηλαδή που κάνει πράξη τις δεσμεύσεις μας για ριζική αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων, για εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και πλέον εθνική πολιτική, μέσα από την πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ΕΣΔΑ, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και οι γνωμοδοτήσεις των δύο υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Μια αλλαγή που φέρνει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων – το μεγάλο στοίχημα για την αποτελεσματική εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
    Γιατί αν οι πολίτες, αν οι δήμοι, αν οι δήμαρχοι δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε αυτή θα μείνει στα χέρια των ολίγων, εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον, μέσα σε αδιαφανείς συνθήκες, να δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που λειτουργούν επ’ ωφελεία τους.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Το μεγάλο στοίχημα του Σχεδιασμού που έχουμε σήμερα μπροστά μας, ονομάζεται Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης.
    Πρόκειται για την ποιοτική διαφορά σε σχέση με το χθες. Το πρόκριμα σε σχέση με το αύριο.
    Η συνειδητοποίηση από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων του καθοριστικού τους ρόλου στον Περιφερειακό σχεδιασμό είναι ο καταλύτης για την επιτυχημένη ή όχι εφαρμογή του.
    Ο ρόλος αυτός αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τη διαφάνεια και τη θωράκιση της διαχείρισης έναντι όλων εκείνων που επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να την εργαλειοποιήσουν, υπηρετώντας δικές τους λογικές.
    Η δική μας λογική είναι η λογική της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας.
    Και ακριβώς αυτή τη λογική τη διασφαλίζει ο ΠΕΣΔΑ και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων.
    Και αν κρίνουμε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Δήμαρχοι έχουν ανταποκριθεί απολύτως θετικά στην πρόκληση, καταθέτοντας στον ΕΔΣΝΑ τα σχέδιά τους. Σχέδια που θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν τμήμα του ΠΕΣΔΑ και στην ουσία «πυρήνα» του συνολικού σχεδιασμού.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στην επιστολή που είχα αποστείλει προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής, έθετα τις βάσεις της νέας προσέγγισης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Της προσέγγισης που αποτελεί σήμερα τη φιλοσοφία του προς απόφαση ΠΕΣΔΑ.
    Στην επιστολή εκείνη του Οκτωβρίου του 2014, υπογράμμιζα την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων προτεραιοτήτων προκειμένου να ξεκινήσει η νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής, μέσα από τα εργαλεία του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.
    Αναφερόμουν συγκεκριμένα στην κατάργηση των σχεδιαζόμενων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και στην ανάγκη προώθησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
    Τότε, η επιστολή εκείνη είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, εντός κι εκτός των τειχών, με δημοσιεύματα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και ιστοσελίδες, όπου γινόταν εκφοβιστικά λόγος και μάλιστα από χείλη πολιτικά και συνδικαλιστικά υπεύθυνων, περί «Αθήνας που θα γίνει Νάπολη», περί «σκουπιδιών που θα κάνουν παρέλαση στους δρόμους» και ούτω καθεξής, στην περίπτωση που με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης άλλαζε ο σχεδιασμός…
    Ήταν φανερό ότι ο δρόμος που είχαμε μπροστά μας θα ήταν μακρύς και δύσκολος.
    Γεμάτος εμπόδια και παγίδες, ακόμη και από μη αναμενόμενες πλευρές…
    Η διαπίστωση αυτή δεν αποθάρρυνε ούτε την Περιφερειακή Αρχή, ούτε τον ΕΔΣΝΑ, ούτε τους δημάρχους.
    Αντιθέτως. Μας γέμισε πείσμα γιατί επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής μας.
    Της επιλογής ευθυγράμμισης με τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
    Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, του 2014, έναν μόλις μήνα μετά από τη σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και τρεις μήνες από την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της Περιφέρειας, αποφασίζαμε λοιπόν την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων, που υπηρετούσαν ακριβώς τον πεπερασμένο σχεδιασμό του χθες.
    Ήταν μία οικονομικά και οικολογικά δίκαιη απόφαση, μια απόφαση δικαίωσης των πολυετών αγώνων των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων.
    Παρά τις αντιδράσεις, άλλες φανερές άλλες έμμεσες και άλλες υπονομευτικές του έργου μας, συνεχίσαμε, συλλογικά, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και με αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες, την πορεία που είχαμε χαράξει προκειμένου να αποκτήσει η Αττική σύγχρονο και ορθολογικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Πορευθήκαμε, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, δήμαρχοι, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης.  
    Διοργανώσαμε, φέτος τον Φεβρουάριο, τριήμερο, διεθνές συνέδριο, ανοικτό στους πολίτες, με θέμα τη "Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική", που καταγράψαμε τις καλές πρακτικές χωρών και περιφερειών του εξωτερικού και ανταλλάξαμε εμπειρίες και επιστημονικές απόψεις και μπολιάσαμε και τη δουλειά των ανθρώπων του ΕΔΣΝΑ.
    Στεκόμαστε λοιπόν αρωγοί στο πλευρό των Δημάρχων, προκειμένου να εκπονήσουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, με την επεξεργασία και την αποστολή Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων, προκειμένου να τους στηρίξουμε να αντιμετωπίσουν τη λασπολογία διαφόρων πλευρών ενόψει της αλλαγής της διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Προωθούμε σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να αποκαταστήσουμε ΧΑΔΑ στα νησιά της Αττικής και να προχωρήσουμε στην κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ.
    Παράλληλα, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την επιβαλλόμενη από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Καταφέραμε, τηρώντας τις προθεσμίες της αιρεσιμότητας – κρίσιμου, ανελαστικού παράγοντα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Σχεδιασμού –, και λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το νέο ΕΣΔΑ, που δημοσιοποιήθηκε φέτος τον Ιούλιο, να εκπονήσουμε εγκαίρως τη 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
    Το κείμενο αυτό αποτυπώνει τη νέα πολιτική διαχείρισης, με στόχο αυτή να καταστεί «χαρτί» ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και στον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχεδιασμό: ρήξης με το παρελθόν, που αφομοιώνει πλήρως τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού και τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
    Έναν σχεδιασμό που: Βάζει τέλος στη λειτουργία του εκτρώματος του ΧΥΤΑ Φυλής.
    Ενσωματώνει πλήρως τα Τοπικά Σχέδια που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του, με τη μορφή παραρτήματος,.
    Δίνει έμφαση στη μικρή κλίμακα.
    Θέτει τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής και των Μονάδων επεξεργασίας συμμείκτων, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της εγγύτητας, τα κριτήρια οικονομίας κλίμακας, με προτεραιότητα στην ανάκτηση υλικών ώστε να συμβάλλουν ι) στους στόχους της ανακύκλωσης των υλικών ιι) στην εκτροπή από την ταφή και την ανάκτηση ρευμάτων αποβλήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως υλικά είτε ενεργειακά.
    Σχεδιάζει το δίκτυο των νέων ΧΥΤΥ ανεξάρτητα από τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας συμμείκτων.
    Αναθεωρεί και επανασχεδιάζει το δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
    Δίνει, τέλος ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής.
    Αναφέρομαι ειδικότερα στα προγράμματα και τις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της απασχόλησης, το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων της Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης των ορεινών όγκων.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Πολύς λόγος γίνεται περί δήθεν «ασάφειας» και «αοριστίας» του Σχεδιασμού, επειδή δεν προχωρά σε συγκεκριμένη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων.
    Πρόκειται πράγματι για μία κατηγορία που προκαλεί έκπληξη. Και μάλιστα όταν προέρχεται από πλευρές που αρνούνται να προχωρήσουν σε χωροθέτηση!
    Και τούτο γιατί αγνοεί το βασικό χαρακτηριστικό, τον ίδιο τον πυρήνα του Σχεδιασμού.
    Δηλαδή τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης.
    Το ρόλο των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών στο νέο μοντέλο.
    Στην περίπτωση που ο Σχεδιασμός λάμβανε πρωτοβουλία και εξειδίκευε ΠΡΙΝ από την αξιολόγηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, ποια χρησιμότητα και λόγο ύπαρξης θα είχαν αυτά;
    Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ουσιαστικά ακύρωσή τους.
    Ακύρωση του θεμέλιου λίθου του ΠΕΣΔΑ.
    Αναίρεση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, για την οποία κάποιοι υποτίθεται ότι κόπτονται σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ζητούν την… απόσυρση του ΠΕΣΔΑ!
    Είναι φανερό ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ξεκινάμε μια δυναμική διαδικασία.
    Μια διαδικασία που περιλαμβάνει σειρά φάσεων και ενεργειών εξειδίκευσης του ΠΕΣΔΑ, μέσα από πλήθος αλληλένδετων δράσεων όπου εμπλέκονται, πέραν του ΕΔΣΝΑ, και άλλοι φορείς.
    Βρισκόμαστε, δηλαδή, στην πρώτη φάση μίας σύνθετης, πολυεπίπεδης διαδικασίας, κατά την οποία, μετά από τη σημερινή διαδικασία λήψης απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Τοπικά Σχέδια, αφού αξιολογηθούν, θα ενταχθούν οριστικά στο Σχεδιασμό.
    Κάθε άλλη άποψη που δεν θέλει να προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, θέλει στην ουσία ανοικτή τη Φυλή ως το 2050. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των προβλέψεων που αφορούν στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ, ως προς τον αριθμό, τη δυναμικότητα και τη χωροθέτηση των νέων Μονάδων.  Παράλληλα,θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θεσμικό – πολεοδομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των Πράσινων Σημείων και των άλλων εγκαταστάσεων που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ.
    Σημαίνει αυτό ότι έχουμε ολοκληρώσει την πορεία μας; Κάθε άλλο.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
    Η σημερινή απόφαση σχετικά με το παρόν κείμενο σηματοδοτεί, όπως ήδη ανέφερα, μια αφετηρία. Έναν νέο δρόμο. Δύσκολο αλλά μονόδρομο. Έναν δρόμο που θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, συνδικάτα, τοπικές κοινωνίες, επιστημονική κοινότητα, πολίτες.
    Όλοι όσοι πιστεύουμε πράγματι στη δυνατότητα ενός νέου, εναλλακτικού, αποκεντρωμένου, με δημόσιο χαρακτήρα, ορθολογικού συστήματος, στη βάση των βέλτιστων – περιβαλλοντικά, οικονομικά, από απόψεως δημόσιας υγείας – πρακτικών. Ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής. Το μοντέλο ακριβώς που αξίζει στους πολίτες της.
    Η Περιφέρεια Αττικής, με τον προτεινόμενο Σχεδιασμό, αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, δεν μένει στα λόγια και κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.

    Για περισσότερες πληροφορίες:
    www.dinamizois.gr
    www.renadourou.gr
    Fb: /renaperifereia
    Twitter: @renadourou

    Το Γραφείο Τύπου,8/10/15




    Θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική.
    Παρασκευ 8 Οκτωβρίου 2015
    Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει ταλανίσει για χρόνια ολόκληρα την Αττική, παράμενε μέχρι σήμερα σε πλήρες αδιέξοδο. Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχοντας από την προεκλογική  περίοδο (2014) διακηρύξει την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης  των απορριμμάτων στην Αττική, προχωρά σε ουσιαστικά βήματα για την εξεύρεση λύσης για μια βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων.
    Η Ανατολική Αττική που είναι μια από τις οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, κατέχει τα όρια μιας από τις τέσσερις παλιές νομαρχίες, με έκταση 1.459 km² και πληθυσμό 502.348 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και χαρακτηριστικό γνώρισμα σε κάποιο βαθμό την εποχικότητα σημαντικού τμήματος του πληθυσμού (παραθεριστές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Ο χαρακτήρας δε της Ανατολικής Αττικής είναι κατά βάση περιαστικός και αγροτικός, ενώ η περιοχή βρέχεται από τον Ευβοϊκό και τον Σαρωνικό κόλπο.
    Ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός, που ισχύει από το 2006 και ο οποίος θα έπρεπε – όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία – να  αναθεωρείται ανά πενταετία, δεν έχει μέχρι σήμερα (σχεδόν δέκα χρόνια μετά) αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με αυτόν στη Δυτική και την Ανατολική Αττική έχουν προγραμματιστεί όλοι οι χώροι Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) που αφορούν στα αστικά στερεά απόβλητα και τα ειδικά απόβλητα (μπάζα κ.α.). Το μεγαλύτερο ποσοστό των μπάζων σήμερα πηγαίνουν στο Κορωπί (Λατομεία Κυριακού – Ζωίτσα).
    Όπως είναι γνωστό σε όλους, με την επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στους δήμους της Αττικής, τους ζήτησε να προβούν με τον συντονισμό της Περιφέρειας σε δράσεις που θα έχουν στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση και κατ’ επέκταση τη μείωση των ποσοτήτων που θα οδηγηθούν για ταφή.
    Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, όλοι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν και απέστειλαν τις προτάσεις τους, έχοντας εκπονήσει ΤΣΔΑ (Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) και αυτήν την περίοδο γίνεται η αξιολόγησή αυτών από τον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να ενταχθούν στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ).
    Με τις προτάσεις λοιπόν που έχουν ήδη αποστείλει οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής έδειξαν α). γνώση του προβλήματος και β). κυρίως διάθεση για απόλυτη προσαρμογή τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1998/2008 και τον Νόμο 4042/2012. Βέβαια, εκτός από την αναγκαιότητα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη οδηγία και την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που καθιστά επιβεβλημένη την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτός είναι η επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν στα παραπάνω.
    Όλοι γνωρίζουμε ότι προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το μοντέλο της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι πρέπει να είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν τους κύριους συνομιλητές και συνεργάτες στο όλο εγχείρημα, καθώς αυτοί θα υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα εφόσον η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, για ακόμα μια φορά, ότι η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά μόνο εκείνη της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ στα όρια της διοικητικής της αρμοδιότητας.
    Επομένως, η συζήτηση με τους δήμους που έχει ήδη ξεκινήσει, συνεχίζεται για να δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως διαμορφώθηκαν με την υποβολή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) που, όπως προαναφέραμε, πρέπει να περιληφθούν στον υπό διαμόρφωση νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής.
    Για την Ανατολική Αττική, το χαρακτηριστικό των απορριμμάτων είναι ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, τα απόβλητα που παράγονται είναι φυτικά (κλαδέματα, βιοαποδομήσιμα οργανικά κλπ.). Ήδη λοιπόν, ένα πρώτο βήμα, θα μπορούσε να είναι η διαχείριση των φυτικών αποβλήτων με μικρές εγκαταστάσεις στους δήμους ή σε ομάδες δήμων, με τη δημιουργία των απαραίτητων πράσινων σημείων, που μπορούν άμεσα να μειώσουν σε πάνω από το μισό την παραγωγή των απορριμμάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Η διαχείριση των φυτικών αποβλήτων θα επιτευχθεί με τη συλλογή, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία αυτών για την παραγωγή ΚΟΜΠΟΣΤ και PELLET. Κάποιοι δήμοι έχουν ήδη τεμαχιστές και κάποιον σχετικό εξοπλισμό, ο οποίος όμως υπολειτουργεί.
    Στο σημείο αυτό να επισημάνω για μια ακόμα φορά ότι, ακόμα και για την υλοποίηση αυτής της πρότασης, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην όλη προσπάθεια. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
    1. Άμεση απλοποίηση της πολυσύνθετης γραφειοκρατικής διαδικασίας και νομοθεσίας για τις χρήσεις γης για χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αλλά και χώρων διαχείρισης όπως είναι τα «Πράσινα Σημεία» (τα λεγόμενα Green Points). Για να γίνει αυτό απαιτείται άμεσα η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Στη διαχείριση των πρασίνων οι δήμοι δεν μπορούν να τα συγκεντρώνουν και να τα τεμαχίζουν καθώς η συγκέντρωση πρασίνων σε οικόπεδο χωρίς άδεια εγκατάστασης είναι παράνομη.
    2. Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με την κατάρτιση νέων κανονισμών καθαριότητας εναρμονισμένων στον νέο ΠΕΣΔΑ και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
    3. Στήριξη από την Περιφέρεια του προγράμματος για τον εφοδιασμό των δήμων με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι στόλοι και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που σήμερα διαθέτουν οι δήμοι είναι πεπαλαιωμένοι και είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο νέο πρόγραμμα αν δεν ενισχυθούν οικονομικά σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής. Εξάλλου, η νομοθεσία των ανταποδοτικών εσόδων περιορίζει τις επενδύσεις σε εξοπλισμό.
    4. Επίλυση του θέματος που έχει προκύψει λόγω της μείωσης του προσωπικού και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Θα πρέπει με την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, να προβλεφθεί να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους πρόσληψης του αντίστοιχου προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα.
    5. Θα πρέπει να γίνει έρευνα της αγοράς ώστε να γνωρίζουν οι δήμοι που μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα της επεξεργασίας των φυτικών αποβλήτων (ΚΟΜΠΟΣΤ, Pellet κ.α.).  
    Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί η Ανατολική Αττική να ξεκινήσει άμεσα τη διαχείριση των φυτικών αποβλήτων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως έχω ήδη δηλώσει στο παρελθόν, βασικός παράγοντας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Αν δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι και οι πολίτες στην ανακύκλωση και στη διαλογή που είναι αναγκαίο να γίνεται στην πηγή, είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε. Γι αυτό και θα πρέπει να γίνει μεγάλη ενημερωτική – διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη τόσο για τις τοπικές οικονομίες όσο και για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε τοπικό επίπεδο αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Η καμπάνια αυτή καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα σχολεία με εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν ενισχυμένη – διευρυμένη περιβαλλοντική συνείδηση/ευαισθησία και να μπορέσουν να είναι εκείνοι που θα φέρουν την αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.




    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
    logo
    Ρένα Δούρου
    Αττική


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το νέο ΠΕΣΔΑ


    Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε από τον ΕΔΣΝΑ και με ουσιαστικές παρατηρήσεις – προτάσεις που προέκυψαν τόσο από την ευρεία συζήτηση όσο και από τις παρατηρήσεις των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων και τη μέχρι τώρα δημόσια διαβούλευση.
    Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «180° - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο», «Ανάσα για την Οικολογία», «Παρέμβαση για την Αττική». Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρα Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς και Άννα Βασιλάκη, ενώ Λευκό ψήφισε η παράταξη «Αττική».
    Κατά τη δευτερολογία της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να στηρίζει τους Δήμους σχετικά με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, διαθέτοντας τους τεχνική βοήθεια από τον άξονα 11 του ΠΕΠ Αττικής για την άμεση ωρίμανση των σχεδίων αυτών. Παράλληλα μπορεί να διαθέσει και Σύμβουλο για την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ στη δρομολόγηση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ.
    Η ίδια υπογράμμισε ότι σήμερα δεν κλείνει η υπόθεση της 2ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, αντιθέτως ανοίγει μια διαδικασία, σε πολλές διαδοχικές φάσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο οριστικό κείμενο. Ειδικότερα, αναφερόμενη στον ΧΥΤΑ Φυλής, παρατήρησε ότι η 2η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εκπληρώνει τις σχετικές δεσμεύσεις προκειμένου να μπει τέλος στη λειτουργία του, παρατηρώντας ότι «επειδή η Φυλή βολεύει πολλούς, αριστερούς και δεξιούς, δεν θα είναι εύκολο να την κλείσουμε».
    Τέλος, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «στο κοινό μέτωπο με τον στόχο να αποτραπεί η νέα πολιτική που φέρνει ο ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνονται ετερογενή συμφέροντα από το ένα ως το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος».
    «Με διαφορετικό ύφος και γλώσσα, υπηρετούν το χθες και τις πρακτικές του. Και από αυτό το βήμα τους στέλνω ένα μήνυμα, και μία προειδοποίηση μαζί: ο τόπος είναι μικρός και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα. Κάποια μάλιστα έχουν ήδη μαθευτεί. Και ο νοών νοήτω…», τόνισε η Περιφερειάρχης.


    Τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
    Ο κύκλος των ομιλητών της 31ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις εισηγήσεις της 2ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που έκαναν αντίστοιχα εκ μέρους των συναρμόδιων Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Νάσος Αναγνωστόπουλος και Παναγιώτης Πατσαβός. Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι τόνισαν ότι το αναθεωρημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ είναι απολύτως συμβατό με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, επεσήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για το μέλλον της Αττικής, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανάπτυξη.
    Στη συνέχεια, από την πλευρά της Ομάδας Εργασίας του ΕΔΣΝΑ, η Γεωργία Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε συνοπτικά στη μελέτη της Ομάδας Εργασίας του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.
    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός, χαρακτήρισε ως «ευχολόγιο» το νέο ΠΕΣΔΑ, αφού, όπως τόνισε «δεν περιλαμβάνει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια», και δήλωσε ότι «είναι μεν συμβατός με τον ΕΣΔΑ αλλά ασύμβατος με την πραγματικότητα».
    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180° - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», υπέβαλε σειρά ερωτήσεων προς τη Διοίκηση, για τις οποίες ζήτησε άμεσες απαντήσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός που καθιστά δύσκολη τη λήψη απόφασης αλλά και χρονική πίεση και αναλόγου βαθμού ευθύνη.
    Ο Ηλίας Παναγιώταρος, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική», στην τοποθέτησή του επεσήμανε στη Διοίκηση ότι, στην εποχή της μνημονιακής λαίλαπας, μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη, χωρίς πόρους, επιβαρύνοντας τους ήδη ρημαγμένους πολίτες.
    Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»,  ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «Με το Σχεδιασμό που προτείνει η Διοίκηση της Περιφέρειας εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος».
    Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο», η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, εστίασε στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
    Ο Αντώνης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ιστορική «για να κάνουμε πράξη τη βούληση του λαού της Αττικής να είμαστε μαζί του και όχι με τα συμφέροντα» και τόνισε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για το αύριο των παιδιών μας».
    Από την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» η Δέσποινα Κουτσούμπα, αφού πρώτα ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην ψηφίσει τον συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ, έκανε έκκληση για ένα «πραγματικά εναλλακτικό σύστημα» διαχείρισης των απορριμμάτων, καλώντας παράλληλα σε κινητοποιήσεις ενάντια στο υπό ψήφιση σχέδιο.
    «Η αναθεώρηση του Σχεδιασμού βάζει στο επίκεντρο τους Δήμους και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» σημείωσε η Μαρία Γιαννακάκη από την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική» και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να αναφέρεται ως υποχρέωση και όχι ως δυνατότητα η εκπόνηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και κατέθεσε σειρά σχετικών προτάσεων, μεταξύ τους και αίτημα για σαφή αναφορά στο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής.
    Τοποθετήσεις Αντιπεριφερειαρχών
    Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, Σπύρος Τζόκας, αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες - όπως το χαρακτήρισε - ζήτημα που διαφοροποιεί το νέο ΠΕΣΔΑ από τον προηγούμενο, δηλαδή στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.
    Δυο είναι τα κρίσιμα ζητήματα, κατά την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου: ο βαθμός αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης (και των δυο βαθμών) και η αλλαγή στη συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα αποτελεί μονόδρομο. Το ενδιαφέρον, η δυσκολία αλλά και η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτός ο Σχεδιασμός. Το μείζον είναι αφ’ ενός να ξεκινήσουμε τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων και εφ’ ετέρου ό,τι αποτελεί σήμερα σχέδια να γίνει καθημερινότητα για τους πολίτες».
    Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, υπογράμμισε την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα του θέματος και τόνισε ότι επιβάλλεται η δημόσια διαχείριση προς όφελος του πολίτη.
    Παρεμβάσεις δημάρχων και φορέων
    Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού το λόγο έλαβαν διαδοχικά ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας & Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος ανέγνωσε τις παρατηρήσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ αναφορικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι «η σημερινή απόφαση αποτελεί τομή για την αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέρθηκε σε δύο σοβαρά ζητήματα του περιφερειακού σχεδιασμού, τη χωροθέτηση και τη χρηματοδότηση.
    Από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Γκιτάκος τόνισε: «Η ΠΟΕ - ΟΤΑ σταθερά και σθεναρά μάχεται χρόνια τώρα ενάντια στη συστηματική τακτική κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι σε βάρος των δημοτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ενάντια στις όποιες προσπάθειες ή μεθοδεύσεις γίνονται για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων».
    Από την πλευρά των φορέων, το λόγο έλαβε αρχικά ο Κωνσταντίνος Κουλούρης εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ο οποίος κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ, αλλά να μην ψηφίσει το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού, γιατί «θα αποτελέσει μια καταστροφή για όλη την Αττική», ενώ με τη σειρά του ο Γιώργος Παπαδοκοτσώλης από την Επιτροπή Κατοίκων Μαραθώνα-Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ ζήτησε επίσης να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό και πρότεινε, καθώς έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο, να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού.
    Απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει το θάνατό μας».
    Την αναβολή του θέματος ζήτησε ο Τάσος Κεφαλάς, εκφράζοντας τις απόψεις της συλλογικότητας «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και τόνισε: «Το Σχέδιο αυτό είναι μια έκθεση ιδεών και μάλιστα κακών ιδεών σε πολλά ζητήματα».
    Αναφερόμενη στο ΧΥΤΑ Γραμματικού και απευθυνόμενη στο Σώμα του Συμβουλίου, η κ. Σιδέρη, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μαραθώνα, τόνισε: «Στο Γραμματικό δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν σας ενδιαφέρει αυτό; Δεν σας ενδιαφέρει αυτή η παρανομία που συντελείται στο Γραμματικό;», ενώ  ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της σημείωσε: «Η τοπική κοινωνία θα είναι απέναντι σε ένα παράνομο έργο το οποίο υποθηκεύει τις ζωές μας. Είναι κρίμα σε έναν ΠΕΣΔΑ που έχει δείγματα ελπίδας να αλλάξει το καθεστώς που μέχρι τώρα ίσχυε, να νομιμοποιούνται παράνομες πράξεις».
    Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, εστίασε στην τοποθέτησή του στην αλλαγή διαδικασίας επιβολής των δημοτικών τελών και επεσήμανε ότι πρέπει να αφαιρεθεί η περιοχή «Μελετάνι» από τον ΠΕΣΔΑ, καθώς αποτελεί πλέον το μοναδικό χώρο πρασίνου στην Ελευσίνα.

    Για περισσότερες πληροφορίες:
    www.dinamizois.gr
    www.renadourou.gr
    Fb: /renaperifereia
    Twitter: @renadourou


    Το Γραφείο Τύπου,9/10/15






    Item Reviewed: Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος ΠΕΣΔΑ - Ανακοινώσεις-Δελτία τύπου Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top