«Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα» είπε η Μέρκελ προσερχόμενη στην έκτακτη μίνι σύνοδο με τους ηγέτες των νοτιο-ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Για να προσθέσει πως η συνάντηση των Βρυξελλών, αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».
Σούλτς: Η βία κατά μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως στην Ευρώπη είμαστε «πιο εποικοδομητικοί μαζί» αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός.
Επίσης δήλωσε πως «η βία κατά των μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας βία αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».
Ανησυχία Μουζάλα για δημοσίευμα του Spiegel
«Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πέσουμε πάνω σε μία τέτοια πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κωμόπολη προσφύγων» τόνισε στο Mega, ο κ. Μουζάλας.
Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» σχετικά με την δημιουργία δύο καταυλισμών προσφύγων στην Ελλάδα για 50.000 πρόσφυγες, ο αναπληρωτής υπουργός για το Μεταναστευτικό, κ. Γιάννης Μουζάλας, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».
O κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «Η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία είναι με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων ένα στην Αττική και ένα στη Μακεδονία».
Στην συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε ότι: «Αυτό που είχαμε σχεδιάσει για το Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη είναι τα λεγόμενα hot-spots, δύο χώροι για την ταυτοποίηση των προσφύγων, 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».
Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί το δημοσίευμα του Spiegel και πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην σημερινή σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας είπε: «Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους που αναφέραμε.
Επισήμανε όμως ότι: «Είναι όμως μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ' αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».