«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος» έλεγε ο Φρήντριχ Νίτσε. Κάπως έτσι νιώθεις όταν συναντάς τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Ο Άλκης σε κερδίζει αμέσως γιατί έχει καθαρό βλέμμα και μια παιδικότητα εμφανή και αληθινή. Με συμβουλεύει «το παν σ’ αυτή τη ζωή είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου».
Ευγενικός, ταλαντούχος και πρόσχαρος άνθρωπος που αγαπά πολύ αυτό που κάνει.. Τον παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια στους δίσκους του και στις προσωπικές του εμφανίσεις με θαυμασμό. Σκέφτομαι τον Jean-Paul Richter που λέει ότι «η μουσική είναι το φεγγαρόφωτο στη σκοτεινή νύχτα της ζωής».
Η γιαγιά του τον πήγε 5,5 χρονών σε ένα ωδείο. Ξεκίνησε με βιολί παρά τους φόβους όλων ότι θα τα παρατήσει. Στην Κερατέα άρχισε να μαθαίνει τρομπόνι στην Φιλαρμονική με μαέστρο τον Θάνο Αναστόπουλο. Άλλος δάσκαλος του ήταν ο Μιχάλης Ροζάκης, που ήταν μεγάλος συνθέτης και θεωρητικός για την Ελλάδα. Φοίτησε ένα χρόνο στο τμήμα Δασολογίας. Αλλά τα παράτησε όταν πέρασε στην Σχολή Μουσικολογίας Αθήνας.
Έγραψε το «Άναψε τη Φωτιά» και το «Νηπενθές» σε ηλικία 13-14 ετών. Από τα 18 του χρόνια είναι επαγγελματίας μουσικός. Έχει παίξει αρκετά χρόνια στους δίσκους με τους Locomondo. Επίσης, έπαιξε μουσική σε κλασσικές ορχήστρες στο Δήμο Αθηναίων, στην ΈΡΤ, στα Χρώματα ως έκτακτος και σε πολλές άλλες ορχήστρες και Φιλαρμονικές.
Απέρριψε πρόταση από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, για να παίξει σε μπουάτ. Εγκατέλειψε, λοιπόν, καριέρα σολίστα στο εξωτερικό για να δουλέψει σε μπουάτ, στους Βάτραχους.
Από την αρχή της μουσικής του πορείας έχει συνεργαστεί, σε μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους, θέατρα, φεστιβάλ και τηλεόραση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους: Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χαρούλα Αλέξιου, Τάνια Τσανακλίδου, Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Μητροπάνο, Λεύτερη Παπαδόπουλο, Μπάμπη Στόκα, Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Μηλιώκα, Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Κούτρα, Δημήτρη Σταρόβα, Βαγγέλη Γερμανό, Γιάννη Κότσιρα, Φίλιππο Πλιάτσικα, Βασίλη Καζούλη, Αλέκα Κανελίδου, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Γιοκαρίνη, «Άγαμους Θύταις», Ιεροκλή Μηχαηλίδη, Κρατερό Κατσούλη, Μπέσσυ Μάλφα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Εβελίνα Παπούλια, Κατερίνα Παπουτσάκη, Διονύση Τσακνή, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο και πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Έχει συμπράξει σε συμφωνικές ορχήστρες, φιλαρμονικές και big band.
Δισκογραφικά ο άνθρωπος που πίστεψε στον ¨Αλκη είναι ο Ηλίας Μπενέτος. Θεωρεί καλλιτεχνικό του πατέρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Αυτός του έδωσε χώρο να ερμηνεύσει τα κομμάτια του. Εκτός από τον Λαυρέντη, έχει αδυναμία στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη που τον τίμησε με τη συνεργασία του και έγινε ένας από τους Άγαμους Θύτες και φυσικά στον Διονύση Σαββόπουλο που τον υιοθέτησε και τον δίδαξε ως νέο κανταδόρο στους Αχαρνής και τον Πλούτο του.
To 2011 κυκλοφόρησε ένθετο στην ομότιτλη ποιητική συλλογή του Ισαάκ Σούση το CD “Το γύρισμα του κύκλου” με μελοποιημένα ποιήματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε η δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Ένας Τρελλός» στην οποία συμμετέχουν οι: Εβελίνα Παπούλια, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Σταρόβας, Κατερίνα Παπουτσάκη και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Και στις δύο προσωπικές δουλειές του, μουσική ενορχήστρωση και παραγωγή είναι κυρίως του ίδιου του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου ενώ στίχους εκτός από τον ίδιο έχουν γράψει μεταξύ άλλων ο Ισαάκ Σούσης και ο Γιάννης Μαύρος.
Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφόρησε το παιδικό CD (μαζί με το βιβλίο) με τίτλο «Μια τρελλή τρελλή Αλφαβήτα». Πρόκειται για το Αλφαβητάρι της Ράνιας Μπουμπουρή, που έχει μελοποιηθεί από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Στο c.d. συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Λούλης, Πάνος Μουζουράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Μπάμπης Στόκας και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε το παιδικό CD (μαζί με το βιβλίο) με τίτλο «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι». Πρόκειται για το Αριθμητάρι της Ράνιας Μπουμπουρή, που έχει μελοποιηθεί από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Στο c.d. συμμετέχουν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Μάρκος Κούμαρης και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Την περίοδο αυτή εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου παρέα με την ταλαντούχα Βασιλική Καρακώστα σε ένα πρόγραμμα που με τίτλο “Φτου ξελευθερία” φιλοδοξεί να ταξιδέψει όσους το παρακολουθήσουν με παιχνιδιάρικο τρόπο σε μουσικές και ήχους από όλο το φάσμα της ελληνικής και ξένης μουσικής. Είναι μία ξεχωριστή συνεργασία για τον Αλκιβιάδη γιατί με την Βασιλική αισθάνεται να συμπληρώνεται σκηνικά με μοναδικό τρόπο καθώς πλέουν στις ίδιες μουσικές θάλασσες.
Με καφέ ελληνικό και τσιγάρο ξεκινά την ημέρα του ο Αλκιβιάδης. Λάτρης της φύσης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη μας την Κερατέα για να μπορεί να απολαμβάνει ήλιο, θάλασσα, μυρωδιές, να γεμίζει τις μπαταρίες του και έπειτα να ξεκινά για το κέντρο, για το μουσικό εργαστήρι. Για εκείνον η απόδρασή του είναι η φύση. Όταν βρίσκει χρόνο κλαδεύει, μαζεύει ελιές, φτιάχνει κρασί, κάνει χειμερινό μπάνιο. Διατείνεται ότι η «ευτυχία είναι να έχεις φίλους και ανθρώπους κοντά σου, η μοναξιά είναι δυστυχία».
Η Madame de Stael λέει ότι «ένα οποιοδήποτε γεγονός, όταν αναγγέλλεται με μουσική, προξενεί πάντοτε συγκίνηση». Για αυτήν την συγκίνηση ο Αλκης αντιμετώπισε πολλά βάσανα, δυσκολίες και δάνεια. Αυτά για να χρηματοδοτήσει την μουσική του και μέσα από αυτήν τις ιδέες του. Ο Μάνος Ελευθερίου έχει δηλώσει ότι του αρέσουν τα τραγούδια του.
Ο Άλκης αγαπά την κορεάτικη πολεμική τέχνη hap kido και είχε την δική του σχολή χαπκίντο μαζί με το Στ. Αποστολίδη στου Παπάγου. Πρόκειται για μια κορεάτικη πολεμική τέχνη, για άντρες και γυναίκες, που ασκεί το σώμα και το πνεύμα και βοηθάει στην αυτοάμυνα.
Τιμά την πόλη μας με το ήθος του, το παράδειγμα του, την εργατικότητα του, την στοχοπροσήλωση του, το ταλέντο του. Ας το εκμεταλλευτούμε. Μην ξεχνάμε ότι «η μουσική είναι η μόνη απόλαυση των αισθήσεων χωρίς αμαρτία» Samuel Johnson.
Σπύρος Παπαθανασίου