Στο απερίγραπτο άρθρο του κ. Μανδραβέλη η αρχαιολόγος κ. Ολγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη μας έστειλε την εξής απάντηση:
Με αφορμή το απαξιωτικό άρθρο σας, για τους αρχαιολόγους βεβαίως που εισηγούνται και γνωματεύουν, και για τα αρχαία στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, δεν θα απαιτήσω να κατανοήσετε το θέμα από επιστημονικής άποψης, (θα ήταν σαν να μου ζητούν να κατανοήσω ανώτερα οικονομικά!).
Ζητώ όμως, όπως κάθε πολίτης, τον βασικό σεβασμό (και όχι εμπαιγμό) του άρθρου 24 του Συντάγματος , όπου αναφέρεται ότι «η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι «υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός», καθώς και των κυρωμένων με νόμους από το Ελληνικό Κράτος, της Διεθνούς Συμβάσεως, (UNESCO), δια την Προστασίαν της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς («των Παρισίων», Νόμ. 1126/1981), και της Αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιας («της Βαλέττας», Ν. 3378/2005),καθώς και του «Αρχαιολογικού Νόμου» 3028/2002 .
Οταν τους μελετήσετε ελπίζω, ότι, (ως νομοταγής πολίτης), θα αλλάξετε γνώμη . Άραγε πόσο δύσκολο είναι γίνει κατανοητό, ότι δεν υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των Αρχαιοτήτων και της Ανάπτυξης, στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας των διαφόρων θεσμών του ελληνικού κράτους, την οποία άλλωστε και εσείς πρεσβεύετε. Μάλιστα άν στόχος της πολιτείας είναι να προσφέρει όχι το φθαρμένο τουριστικό προτυπο των διακοπών της ξαπλώστρας, αλλά ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν, η ύπαρξη των αρχαίων μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης και όχι εμποδιο. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία , έχει πολλά να προσφέρει.
Πιστεύω ότι επιτέλους το ΥΠΠΟ αρχίζει να εκπληροί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν εκ του νόμου για το ΤΑΙΠΕΔ ( (Ν. 3986/2011, άρθρ 11, παράγρΑ3, παράγρ Γ5, .. ), για την οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων εντός δημοσίων εκτάσεων υπό αξιοποίηση και τον καθορισμό όρων προστασίας , που έπρεπε να το είχε κάνει ήδη από την αρχή εφαμογής του νόμου (2011), μια και οι Γεν. Γραμματείς των υπουργείων μετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (άρθρ 16). Οσο για το κύρος του θεσμού του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μπορείτε να ρωτήσετε τον συνάδελφό σας πρωην υπουργό Πολιτισμού.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι η καλύτερη λύση και όχι ο αποκλεισμός της Αρχαιολογικής και της Δασικής Υπηρεσίας, όπως πχχ στο πρόσφατο forum για την « αξιοποίηση της αθηναϊκής Ριβιέρας» (από Πειραιά, μέχρι Σούνιο), όπου εκλήθησαν μέχρι εκπρόσωποι του real estate.
Και μια και αναφερθήκατε στον αρχαιολογικό χώρο στο Οβριόκαστρο Κερατέας, σας θυμίζω ότι βρίσκεται μέσα στην Λαυρεωτική, την σημασία της οποίας νομίζω γνωρίζετε, ή οποία απο το 1980 είναι κηρυγμένη απο το ΥΠΠΟ, Αρχαιολογικός χώρος (για τα χιλιάδες αρχαία μνημεία,), Ιστορικός τόπος (για τα νεώτερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά μνημεία), και απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Επί πλέον το Οβρυόκαστρο είχε καθορισθεί ως Ζώνη Απόλυτης προστασίας , λόγω της σημασίας των αρχαίων (προϊστορικά μεταλλευτικά έργα και ελληνιστικό φρούριο) για το οποίο έχει γράψει ο Ευγένιος Βάντερπουλ, διάσημος αρχαιολόγος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ , Χανς Λόμανν και οι Ευάγγ. Κακαβογιάννης και η υπογράφουσα.
Η αδειοδότηση του Εργου κατασκευής ΧΥΤΑ εντός του Αρχαιολογικού Χωρου έγινε κατά παράβαση του «νεογέννητου» Αρχαιολογικού Νόμου, χωρίς να ζητηθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 10, παράγρ 3 και άρθρ. 50 , παράγρ.5γ υποχρεωτική γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, (πράγμα που εφαρμόζουμε υποχρεωτικά στα πολύ μικρότερα έργα των ιδιωτών). Η αντισυνταγματική αυτή προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο, από το Κράτος, δικαίως εξόργισε τους πολίτες καταρράκωσε κάθε έννοια νομιμότητας και τέλος κόστισε πολλά εκατομμύρια στο Δημόσιο.
Τέλος δεν θα ήταν ο έσχατος εξευτελισμός Έλληνες πολίτες να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την τήρηση της ευρωπαϊκής αρχαιολογικής νομοθεσίας;;;
Όσο για τις «λούστρες» του κ. Τσίπρα , αυτή ήταν η ορθή τοποθέτηση και ελπίζω, ότι συνεχίζει να τις υπερασπίζεται ακόμη.
(Σχετικά με την ποιότητα μερικών σχολίων που προκάλεσε το άρθρο σας, αποτελεί απόδειξη της επίδρασης που έχει στο κοινό το είδος της παρεχόμενης σχολιαγραφίας.)
Ολγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη
εκ της «μαχομένης Αρχαιολογίας»
Με εκτίμηση,
Κακαβογιάννη Ολγα. | olgakkj@yahoo.gr
Διαβάστε σχετικά:

Από την Καθημερινή Το Οβριόκαστρο της Ρόδου Είναι νόμος: Όλες οι επενδύσεις στην Ελλάδα ρυπαίνουν και όσες δεν ρυπαίνουν βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε περιοχές ανείπωτου κάλλους. Πέραν αυτ…