![]() |
Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ΕΜΠ κ. Αντώνη Γούλα |
Προέρχομαι από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και έχω ζήσει από το περιβάλλον μου τον πόνο και την αγωνία και σε απόλυτα προσωπικό επίπεδο τον αγώνα των γεωργοκτηνοτρόφων. Για το λόγο αυτό σέβομαι και εκτιμώ όλους όσοι εργάζονται και στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Στην περιοχή της Κερατέας υπήρχαν αρκετοί συνεταιρισμοί που από μια περίοδο και μετά ουσιαστικά αδράνησαν και ήταν αναγκαίο να γίνουν ένας ενιαίος Συνεταιρισμός. Πήρε χρόνο από προσωπικές αγκυλώσεις και ματαιοδοξίες να γίνει αυτό. Και ήταν αναγκαίο. Όμως , για να δούμε το ρόλο των παλαιών Συνεταιρισμών και του Ενιαίου.
Ο Συνεταιρισμός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μετέχει στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων από την καθαρά παραγωγή την επεξεργασία, την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων.
Χωρίς όμως την ΠΑΡΑΓΩΓΗ όλη αυτή η αλυσίδα δεν είναι δυνατό να υπάρξει. Εδώ στην Κερατέα εγκαταλείψαμε την παραγωγή και ασχολούνται λίγοι και οι υπόλοιποι κατά περίσταση.
Το χρήμα έρρεε γύρω από τα Συμβολαιογραφεία ΕΥΚΟΛΑ και δημιουργήσαμε Συνεταιρισμό ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.
Βέβαια, όλα αυτά πλέον ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΣΑΝ «ΦΟΥΣΚΑ». Όποιος έχει αυθαίρετο ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ και δεν εισπράττει τίποτα.
Η ανάγκη όμως θα μας κάνει να επανέλθουμε. Και ενώ ο ρόλος του Συνεταιρισμού είναι να έχει πρώτη προτεραιότητα την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, τη δημιουργία ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, την καλλιέργεια του εγκαταλελειμμένου ελαιώνα, και ακόμα την ομαδική συνεταιριστική παραγωγή περί άλλα τυρβάζουμε.
Παλιά, οι καθαρά γεωργικοί Συνεταιρισμοί είχαν έσοδα από τους κτηνοτρόφους με τη μίσθωση των «βοιδολείβαδων», όπως λέγονταν, και έφτιαξαν διάφορα έργα.
Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει ο κόσμος, διότι το χρήμα διέφθειρε ακόμα και την ύπαρξή μας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια του Συνεταιρισμού και απαιτεί να αναλάβουν ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Τέτοιοι που δεν έχουν τις αγκυλώσεις της ματαιοδοξίας. Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν χωρίς να απαιτούν να εκπληρωθούν προσωπικά όνειρα ΑΛΛΑ συλλογικές δράσεις.
Όντας συνταξιούχος, θα παρεμβαίνω με τη γραφίδα μου, έστω κι αν με κακολογούν, γιατί έχω μάθει να «σπάω αυγά». Η απερχόμενη διοίκηση του Συνεταιρισμού μαζί με μερικούς που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά είναι συνυπεύθυνοι , έβαλε στόχο να κατασκευάσει συνεταιριστικό ελαιοτριβείο και προέβη προς τούτο με δανειοδότηση σε αγορά ακινήτων.
ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΙ
Το ακίνητο που αγοράστηκε συνορεύει προς Ανατολάς με ακίνητο που μας κατέλειπε η θανούσα μητέρα μου, Ζαρολιάγκικο. Το ακίνητο ιδιοκτησίας μας έχει τίτλο από Μιχάλη Ζαρολιάγκη, από το 1873, και συγκεκριμένα το 1140/1873 πωλητήριο μετεγγραμμένο στον τόμο 8 αριθμό 89 και το 270/1888, με τόμο και αριθμό 24/285. Μου το υποσχέθηκε η μητέρα μου , όταν πέτυχα στις εισαγωγικές στο Πολυτεχνείο.
O ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Ο συνεταιρισμός προέβη στις εξής πράξεις:
- Με το 2.228/19.11.2009 συμβόλαιο Ιωάννου Χαραλαμπάκη και τόμο και αριθμό 523/62 ένα ακίνητο ΜΗ ΑΡΤΙΟ αποτελούμενο από δύο τμήματα 846,40μ2 και 404, 80μ2 που διακόπτονται από αγροτικό δρόμο (ο οποίος δεν προϋφίσταται του 1977 και δεν δίνει προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσωπο ακινήτου , πρόσφατες αποφάσεις ΣτΕ). Το πλάτος του ακίνητου είναι 9,20 και υποτίθεται ότι θα επικοινωνεί με το ΑΡΤΙΟ(;) ακίνητο του Συνεταιρισμού).
- Με το 2289/19-11-2009 συμβόλαιο του ίδιου συμβολαιογράφου μεταβιβάζει η Α. Ζ. του Δημητρίου και της Ευαγγελίας και λοιποί κληρονόμοι , 4118,40 άρτιο δια οικοδόμηση κατοικίας , ΡΗΤΗ αναφορά της μηχανικού Σ. Ρ. που συνέταξε το τοπογραφικό και ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ στο συμβόλαιο. Τόμος και αριθμό523/63. Όμως στο ίδιο συμβόλαιο εμφανίζεται ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη η θανούσα σύζυγος του προέδρου του Α.Σ.Κ., δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία απαίτηση επί του ακινήτου.
Θα αναφερθώ στα τμήματα.
Το α ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 6.756,46 και πληρώθηκε 20.000 Ευρώ με ισόποσο δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς.
Το β ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 22.239,36 και πληρώθηκε 105.000 Ευρώ με 5000 ευρώ μετρητά και 100.000 Ευρώ δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς.
Επειδή το αρχικό δήθεν άρτιο ακίνητο λόγω δεσμεύσεων πλάγιων αποστάσεων δεν μπορούσε να οικοδομηθεί προσαρτήθηκε τμήμα με κατάτμηση από το προς βορρά ακίνητο το υπόλοιπο του οποίου δωρίθηκε.
Δηλαδή λωρίδα πλάτους 10 μ προσαρτήθηκε και μεταβιβάσθηκε με το αρχικό και λωρίδα 8 μ δωρίθηκε.
Στο τμήμα αυτό και προς βορρά δωρίθηκε στο Συνεταιρισμό λωρίδα πλάτους 8 μέτρων και μήκους 43 μέτρων. Πέραν δε αυτής προς βορρά αγοράζεται άλλη λωρίδα 4μέτρα και μήκους 43. Τα συμβόλαια είναι 2333/2009 και 2326/30.11.2009. Χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία ότι οι πωλητές του μεγάλου τμήματος 4118,40 ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ σαν εκ τρίτου συμβαλλόμενοι στο Δωρητήριο του προς βορρά τμήματος..
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Τα αρχικά ακίνητα ήταν τέσσερα:
- Τα δυο τεμάχια 846,40 και 404,80 και πλάτος 9,20.
- Το μεγάλο ακίνητο διήκε στο μεγαλύτερο μήκος με μέσο πλάτος 20 μέτρα, άρα μη οικοδομήσιμο.
- Ακίνητο Ε. Ζ., προερχόμενο από τον μπάρμπα Γιώργη, τον πατέρα της, πλάτος 10+8=18,00 μέτρα και μήκος 43.
Για να δημιουργηθεί «δήθεν» αρτιότητα, τεμαχίστηκε, αν και είχε ενιαίο τίτλο σε δύο κομμάτια 10 μέτρα και 8 μέτρα.
Το 10 μ προσαρτήθηκε στο πλάτους 20,00 μ για το λόγο αυτό και για εξάντληση του τίτλου. Δωρίθηκε το 8άρι. Συνυπέγραψαν σε αλλήλους ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι.
- Το ακίνητο με πλάτος 4μέτρα και μήκους 43 (συμβόλαιο 2326/30.11.2009)
Σύμφωνα με το 2/15-6-2008 πρακτικό έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΑΣΚ οι υπογράφοντες τα συμβόλαια εκ μέρους του Συνεταιρισμού είναι οι Λ. Δ., πρόεδρος συνεταιρισμού, και Κ. Σ. γραμματέας του συνεταιρισμού.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Μπορεί να κατασκευασθεί σε αυτό το ακίνητο ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ;
Απαντώ κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Λόγοι απαγορευτικοί της δόμησης ελαιοτριβείου.
- Χρήσεις Γης: Απαγορεύεται η ανέγερση Ελαιοτριβείου περιοχή υπό στοιχείου Γ. του Π.Δ 125Δ/98 ΖΟΕ Λαυρεωτικής.
- Περιβαλλοντικοί λόγοι: Τοξικά απόβλητα και απαιτείται προτού πάνε στο Βιολογικό ΔΙΚΟ του βιολογικό.
- Το γήπεδο ρητά αναφέρεται ότι είναι οικοδομήσιμο μόνο για κατοικία. Κατά την προσωπική γνώμη μου ΔΕΝ είναι καν οικοδομήσιμο.
- Δεν υπάρχει δρόμος τέτοιος που να επιτρέπει την οικοδόμηση του γηπέδου σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις ΣΤΕ.
- Πλάγιες αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΣ.
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ?
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ
ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ