• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Αυγούστου 28, 2016

    Χρήστος Ενισλείδης: Ο μεγάλος πνευματικός ευεργέτης της Κερατέας



    Κατά το William Butler Yeats «η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας». Αυτή την φλόγα άναψε στην χώρα του αλλά και στην Κερατέα ο αείμνηστος εκπαιδευτικός Χρήστος Ενισλείδης.



    Ο Χρήστος Ενισλείδης έζησε από  το έτος του 1895 έως και το 1985. Ήταν εκπαιδευτικός – θεολόγος - συγγραφέας και χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Στρατοκόπος - Θαλασσινός. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μικρασιατικής καταγωγής και γεννήθηκε πέριξ του Λυκαβηττού στην Αθήνα (για αυτό και η μεγάλη αγάπη του για την πεζοπορία).
    Ο Χρήστος Ενισλείδης δίδαξε στο Ελληνικό Σχολείο της μικρής τότε Κερατέας από 1922 έως και το 1927. Δύσκολες συνθήκες, μικρασιατική καταστροφή, γενική αμορφωσιά. Με την προσωπικότητα του, τα εκπαιδευτικά προσόντα του αλλά και την αγάπη του για τα παιδιά αλλά και για τον άνθρωπο ο εμβληματικός αυτός εκπαιδευτικός αποτέλεσε φάρο γνώσης, ουμανιστικής παιδείας, λαμπρής προσωπικότητας αλλά και παράδειγμα μίμησης στην πληγωμένη Ελλάδα. Από  1927 - 1931 ήταν καθηγητής στο Γυμνάσιο Γρεβενών. Μετά επέστρεψε στην Αθήνα και  διετέλεσε καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (Pierce College) και γυμνασιάρχης.


    Η φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού Χρίστου Ενισλείδη κυριαρχεί, λοιπόν, στην Κερατέα από το 1922 έως το 1927.


    Στην Κερατέα ο Ενισλείδης εκτός από το μεγάλο εκπαιδευτικό του έργο οργάνωσε τη σχολική ζωή και πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως ο προσκοπισμός,  οι φυσιολατρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.  (Αλήθεια, που οφείλεται το ισχυρό κίνημα προσκοπισμού αλλά και η κουλτούρα πεζοπορίας και εκδρομισμού στην Κερατέα;). Δημιούργησε, λοιπόν, από νωρίς ένα οργανωμένο σύστημα σχολικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης μέσα από το οποίο μαθαίνονται οι Ελληνικοί Εθνικοί χοροί:  κυρίως ο Τσάμικος και ο Καλαματιανός. Η άποψη είναι ότι οι δύο αυτοί χοροί αποτελούν στοιχείο εκπαίδευσης τόσο κινητικής όσο και ιδεολογικής αποτελεί το γεγονός ότι συνοδεύονται συνήθως από τραγούδια. Ο εκπαιδευτικός αυτός επέδρασε σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της πολιτιστικής κίνησης των Μεσογείων.
    Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε περισσότερα από 50 βιβλία ιστορικού, θρησκευτικού, τουριστικού, αρχαιολογικού περιεχομένου και πλήθος δημοσιεύματα ανάλογου περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε μέγας θεολόγος με  πύρινα κηρύγματα και παρεμβάσεις σε θεολογικά ζητήματα.
    Ένα σημαντικό έργο του είναι η πρώτη έκδοση της ιστορικής μονογραφίας "Η Πίνδος και τα χωριά της", που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Από το 1951 ο Χρήστος Μ. Ενισλείδης υποστήριξε στο βιβλίο του ότι πρέπει να αποδειχθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας για να μη ζητηθεί από άλλα κράτη.


             Ένα άλλο μνημειώδες έργο αποτελεί το βιβλίο του με τίτλο Η ΚΕΡΑΤΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ με έτος έκδοσης το 1925 όπου το υπέγραψε με το ψευδώνυμο Στρατοκόπος (το έργο αυτό ανατυπώθηκε το 1997 από την Χρυσή Τομή Κερατέας).
    Εκτός από διαπρεπής εκπαιδευτικός και θεολόγος υπήρξε και εξαιρετικός φυσιολάτρης και περιηγητής (*). Δύσκολο αυτό το εγχείρημα δεδομένου ότι είναι εξακριβωμένο ότι η Ελλάδα της εποχής εκείνης που την σπάραζαν οι πολιτικές και πολιτειακές διαιρέσεις και που η ύπαιθρος βρισκόταν, κυρίως στα χέρια ληστών, είναι ακατάλληλο έδαφος για να ευδοκιμήσει το άνθος του εκδρομισμού που χρειάζεται προ παντός ειρηνικές συνθήκες και αστική ανάπτυξη. Ιστορικά αναφέρεται ότι η συμβολική έναρξη της οργανωμένης φυσιολατρείας, έχει ως ημερομηνία αναφοράς την 26η Δεκεμβρίου του 1920. Σημειώνεται ότι το 1912, ο Χρ. Ενεισλίδης (Στρατοκόπος), ιδρύει τον όμιλο εκδρομέων "Αεικίνητος".
    Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλη τη περίοδο των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα είναι γεμάτη από τη δράση ορισμένων προσωπικοτήτων στο πλαίσιο της φυσιολατρίας – εκδρομισμού – πεζοπορίας, που ανήκουν στο πνευματικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας μας. (ακαδημαϊκός Δ. Καμπούρογλου, καθηγητής Γιάννης Σαρρής, Φ. Κορβελάς, Γ. Χρυσάφης, Α. Φέτσης, Τηλ. Καββαδίας, Νίκος Καρβούνης, Β. Φωτήλας, ο Σπήλιος και Κώστας Πασαγιάννης, ο Δημ. Χατζόπουλος, ο Θεόδ. Κόντερης, ο Χρ. Ενισλείδης κλπ).
    Στενά συνδεδεμένη με την φυσιολατρική οργάνωση ήταν και η έκδοση περιοδικών, δελτίων και άλλων εντύπων. Ο φυσιολατρικός τύπος προηγείται της φυσιολατρικής οργάνωσης. Ο Ενισλείδης έγραφε σε πολλά περιοδικά και έντυπά. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοδικά της εποχής, τη Νίκη (**), Δεκαπενθήμερος Επιθεώρησις Εικονογραφημένη, Εγκυκλοπαιδική, Αθλητικογυμναστική και Φυσιολατρική 1920, τη Ελληνική Περιηγητική Λέσχη 1921, τη Υπαίθριος 1922, το Ημερολόγιον Οδοιπορικού Συνδέσμου 1925, Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πειραιώς ο "Ζήνων" κλπ.
    Πολλοί έχουν εξυμνήσει τον Χρ. Ενισλείδη για το πολύπλευρο έργο του. Επίσης έχουν δημιουργηθεί ομάδες πχ με το όνομα «Στρατοκόποι»  που προήλθε   από το ψευδώνυμο του.


    Κατά τον William Arthur Ward  «Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει». Ο Χρήστος Μ. Ενισλείδης μας ενέπνευσε και συνεχίζει να το κάνει σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού αλλά και φυσιολατρίας – εκδρομισμού.


    Σημειώσεις:
    (*) Ο Χρήστος Ενισλείδης (Στρατοκόπος) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης σε θέματα φυσιολατρίας, πεζοπορίας και εκδρομισμού για τον Αθλητικό Όμιλο ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ο οποίος επιθυμεί να ακολουθήσει τα «χνάρια» του.
    (**) Το πρώτο περιοδικό φυσιολατρίας (1920) με το όνομα  «ΝΙΚΗ», (Δεκαπενθήμερος Επιθεώρησις Εικονογραφημένη, Εγκυκλοπαιδική, Αθλητικογυμναστική και Φυσιολατρική 1920) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ για ευνόητους λόγους.


    Σπύρος Παπαθανασίου



    Item Reviewed: Χρήστος Ενισλείδης: Ο μεγάλος πνευματικός ευεργέτης της Κερατέας Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top