Η κυβερνητική πρωτοβουλία υπακούει στη μνημονιακή απαίτηση για αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, στην κατεύθυνση της συνέχειας του κράτους
Επέκταση της διαδικασίας στελέχωσης θέσεων ευθύνης μέσω του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί η κυβέρνηση. Πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει αλλαγές στον τρόπο διορισμού των γενικών γραμματέων των ΟΤΑ, οι οποίοι εξελίσσονται σε διοικητικούς γραμματείς. Οπως υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο, ουδεμία αλλαγή επέρχεται στις αρμοδιότητές τους.
Δικαίωμα εγγραφής
Το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια μεταρρύθμιση εφάμιλλη του ΑΣΕΠ.
Πρόκειται μεν για κυβερνητική πρωτοβουλία, υπακούει δε στη μνημονιακή απαίτηση για αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, στην κατεύθυνση της συνέχειας του κράτους.
Δικαίωμα εγγραφής και διεκδίκησης νευραλγικών θέσεων της διοίκησης (γενικοί, ειδικοί, διοικητικοί, τομεακοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών κ.ά.) έχει μια ευρεία γκάμα δημόσιων υπαλλήλων, εφόσον κατέχουν τα απαιτούμενα υψηλά προσόντα, όπως και υποψήφιοι από την ιδιωτική αγορά εργασίας. Το ενδεχόμενο ανάληψης θέσεων από τη δεύτερη κατηγορία υποψηφίων υπόκειται σε περιορισμούς.
Στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα (συμμετέχουν ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ), με αντικείμενο τη μεταφορά των σχετικών διατάξεων στην Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο πρότεινε η στελέχωση των προς σύσταση θέσεων των διοικητικών γραμματέων να προκύπτει μεταξύ υποψηφίων από τη «δεξαμενή» του Μητρώου.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων για τη θέση γίνεται από το αρμόδιο εννιαμελές Ειδικό Συμβούλιο (τα τρία μέλη προέρχονται από το ΑΣΕΠ) και αυτό με τη σειρά του προτείνει τους τρεις επικρατέστερους. Στην περίπτωση των ΟΤΑ, η επιλογή μεταξύ των τριών θα γίνεται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη. Με το υφιστάμενο πλαίσιο, καθήκοντα γενικού γραμματέα αναλαμβάνει πρόσωπο επιλογής του αιρετού.
Ανάλογες αλλαγές αναμένονται στον τρόπο επιλογής διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
«Καπέλωμα» της Τ.Α.
Το θέμα είναι ακόμα σε εξέλιξη, με την επιτροπή να μην έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις από τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα είναι εντονότατες.
Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας υποστηρίζει ότι η προωθούμενη ρύθμιση αφ’ ενός αντιβαίνει τον «Καλλικράτη», αφ’ ετέρου «εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας» που αφορούν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, «δεδομένου ότι καταργείται ή σε κάθε περίπτωση περιορίζεται» η αρμοδιότητα αυτοδιοικητικών οργάνων να ρυθμίζουν θέματα διοίκησης των νομικών τους προσώπων.
«Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να εμμείνει σε μια ρύθμιση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση, τον έλεγχο και, σε τελική ανάλυση, την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός.
Νωρίτερα, σε υψηλότερους τόνους αντέδρασε η ΚΕΔΕ υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του υπουργείου παραδίδει τη διοίκηση των δήμων από τους αιρετούς εκπροσώπους σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία και ουσιαστικά «αντικαθίσταται η λαϊκή βούληση με τον διορισμένο γραμματέα που δεν υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο».
Διαμαρτύρεται ότι αφαιρούνται εκτελεστικές αρμοδιότητες από τους δημάρχους και αναφέρει ότι «διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο».
Σημειώνεται ότι συγκαλεί έκτακτο Δ.Σ. τη Δευτέρα για το θέμα.
Κύκλοι του υπουργείου κάνουν λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις. Εκφράζουν, δε, την έκπληξή τους για τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής «ο εκπρόσωπός της δεν εξέφρασε αντιρρήσεις».
Πηγή: efsyn.grΔιαβάστε σχετικά: