Την πρόθεση της κυβέρνησης το σχέδιο θεσμικής αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» να είναι έτοιμο το αργότερο έως τις αρχές του 2017 ανακοίνωσε χθες στους δημάρχους ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει και το χωροταξικό του «Καλλικράτη» σε μεταγενέστερο χρόνο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξετάσει πρώτα τα θεσμικά ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μιλώντας από το βήμα του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Αλλαγή του ‘Καλλικράτη’ – Νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους», που διεξάγεται από χθες στο Βόλο, ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι βασική παράμετρος του σχεδίου θεσμικής αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» είναι η βελτίωση των υπηρεσιών των δήμων, προκειμένου να καταστούν πιο προσιτές στον πολίτη. «Η κυβέρνηση ξέρει πού θέλει να πάει, καθώς ήδη εξετάζει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των δήμων, για να είναι πιο κοντά στον πολίτη, τους πόρους, τον αναπτυξιακό ρόλο των ΟΤΑ κ.ο.κ. Η βασική φιλοσοφία του νέου σχεδίου είναι υπηρεσίες δήμων πιο προσιτές για τον πολίτη και αιρετοί και εργαζόμενοι να γίνουν πιο άξιοι να υπηρετήσουν το λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι «η χωροταξική αναθεώρηση του ‘Καλλικράτη’ θα προχωρήσει μελλοντικά, όχι όμως πριν να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Ωστόσο σε ακραίες περιπτώσεις ίσως να γίνουν κάποιες διορθώσεις, που θα αφορούν κυρίως μεγάλα νησιά ή μεγάλους ορεινούς όγκους».
Ο «Καλλικράτης» προκάλεσε προβλήματα
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης και προεκλογική δέσμευσή της είναι να επαναθεσμοποιήσει την Τ.Α. α’ και β’ βαθμού. «Ο ‘Καλλικράτης’ προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει. Με την ψήφιση του νόμου, που λέμε παράλληλο πρόγραμμα, θεσμοθετήθηκε μία επιτροπή από στελέχη του υπουργείου, από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους, υπό τη δική μου προεδρία ως γραμματέα του ΥΠΕΣ, η οποία έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες τη δουλειά της και πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παραδώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε στην ομιλία του. Όσον αφορά τις αλλαγές που συζητά η επιτροπή, είπε ότι αφορούν μία Τ.Α. με περισσότερη δημοκρατία, με εκλογικό σύστημα αναλογικής, με συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον α’ και στο β’ βαθμό Τ.Α. και στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αναφορικά με το χωροταξικό, ο κ. Πουλάκης επανέλαβε την τοποθέτηση του κ. Μπαλάφα ότι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στα μεγάλα νησιά ή τους μεγάλους ορεινούς όγκους, να γίνουν διορθώσεις.
ΚΕΔΕ: Πρώτα μεταρρύθμιση του κράτους και μετά αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προσδιόρισε τo πλαίσιο των βασικών θέσεων για την αλλαγή του «Καλλικράτη», επισημαίνοντας πως η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την προϋπόθεση όμως οι δρομολογούμενες αλλαγές να μην είναι πρόχειρες και αποσπασματικές αλλά ουσιαστικές.
Επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα, όπου η Τ.Α. αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε την ανάγκη οι δήμοι να είναι ισχυροί, να μπορούν να λειτουργούν, να διοικούνται και να μη «μετατραπούν σε ακυβέρνητες πολιτείες και πεδία πειραματισμού, για να ικανοποιηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Δήλωσε ακόμη πως οι αιρετοί πρέπει να αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί, όπως είπε, οι δήμοι να μην έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.
Απ. Τζιτζικώστας: Ήρθε η ώρα της περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης
Την ανάγκη να αλλάξει ο «Καλλικράτης» και να ενδυναμωθεί η συνεργασία δήμων και περιφερειών επισήμανε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (φωτ.), προσθέτοντας πως είναι καιρός να περάσει πλέον η Ελλάδα από την εποχή της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή της περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε μάλιστα ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την αυτοδιοίκηση της επόμενης μέρας, λέγοντας πως οι πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται και να υλοποιούνται από κάτω προς τα πάνω και ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση να γίνονται μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η μετάβαση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση σύμφωνα με τον περιφερειάρχη θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα πιο γρήγορα όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά συνολικά για τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα ανοίξει το πεδίο:
– Με την πλήρη κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας των περιφερειών και των δήμων.
– Με τη φορολογική αποκέντρωση στην πράξη.
– Με την απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος.
– Με την επαναφορά τον επενδυτικών ΚΑΠ.
– Με την εφαρμογή στην πράξη της μητροπολιτικής διοίκησης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
– Με τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, και τον επαναπροσδιορισμό των ελέγχων.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί Ειδική Διαβαθμιδική Επιτροπή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στην οποία θα συζητούνται όλα τα ζητήματα των δύο θεσμών και θα διαμορφώνουν την κοινή πορεία τους, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται μία κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
Της Φανής Σοβιτσλή
Πηγή
Πηγή