
Από τον Ασπρόπυργο και τους Αγίους Αναργύρους μέχρι το Κορωπί, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια, το Λαύριο, την Κερατέα, την Βούλα, την Βουλιαγμένη και την Βαρυμπόμπη - Διαβάστε τις λεπτομέρειες της απίστευτης υπόθεσης με τα «δασικά» και... τα δημόσια κτήματα
Δεν έφτανε ο ΕΝΦΙΑ, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να καταθέτει ενστάσεις και να διεκδικεί την ακίνητη περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών.
Πρόκειται για ιδιοκτησίες που αφορούν πρώην δημόσιες εκτάσεις, είτε δασικές, που απώλεσαν σταδιακά τον χαρακτήρα τους, εντασσόμενες από δεκαετίες σε σχέδια πόλης χωρίς ποτέ να ληφθούν μέτρα προστασίας τους, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, εντός των σημερινών σχεδίων πόλης ( π.χ «Αποικία Βαυαρών» στο Νέο Ηράκλειο) για τα οποία επίσης δεν λήφθηκαν μέτρα. Εκτάσεις που έχουν ανοικοδομηθεί και βρίσκονται εντός σχεδίου, μάλιστα μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, που αν και αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές, παρέμειναν χαρακτηρισμένες ως δημόσιες.
Συνολικά το Δημόσιο διεκδικεί σήμερα εκτάσεις από 67 «Καποδιστριακούς» δήμους. Από τον Ασπρόπυργο και τους Αγίους Αναργύρους μέχρι το Κορωπί, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια, το Λαύριο, την Κερατέα, την Βούλα, την Βουλιαγμένη, την Βαρυμπόμπη. Και έπονται κι άλλοι.
Οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται να προσλάβουν μηχανικούς για τις απαραίτητες αυτοψίες και δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι τις κατέχουν νόμιμα αλλά και δικηγόρους οι οποίοι θα παραστούν στην Επιτροπή Ενστάσεων που είναι υπεύθυνη για να εκδώσει οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αν χρειαστεί οι δικηγόροι θα τους εκπροσωπήσουν και στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να προσβάλουν πιθανή απόφαση υπέρ του Δημοσίου.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές χιλιάδες συστημένα ειδοποιητήρια βρίσκονται στα ταχυδρομεία για να αποσταλούν στους αντίστοιχους παραλήπτες. Ειδοποιητήρια που φέρουν την σφραγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής του υπουργείου Οικονομικών. Στα γραφεία της, στην πλατεία Βικτωρίας έχει στηθεί δίχως υπερβολή μια μικρή φάμπρικα παραγωγής αυτών των εγγράφων.
Μόνο για το 2015 περισσότερα από 20.000 επιστολόχαρτα έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου με την «λυπητερή» να χρεώνεται στα ταμεία του υπουργείου. Περίπου 15.000 ευρώ για τα έξοδα αποστολής και του χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κόστος που βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μαζί και μια αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου ιδιοκτήτη ακινήτου.
Όσο τραγικό και αν ακούγεται, υπήρξε, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, Ευαγγελίας Κουφού, περιστατικό στη Νέα Ιωνία όπου ιδιοκτήτης ακινήτου μη μπορώντας να πιστέψει όσα διάβαζε στο χαρτί που μόλις είχε φτάσει στην πόρτα του, δηλαδή, ότι το κράτος ερχόταν να διεκδικήσει το σπίτι του, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Είναι γεγονός, παραδέχονται οι άνθρωποι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, ότι τα ειδοποιητήρια που παραλαμβάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο εγείρει ενστάσεις επί της κυριότητας των ιδιοκτησιών τους, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον αναστάτωση στους χιλιάδες παραλήπτες.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, η πλειονότητα των αποφάσεων των επιτροπών δεν δικαιώνουν το Δημόσιο, όμως οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται ψυχολογικά και οικονομικά από την όλη διαδικασία, όπως επισημαίνουν.
protothema.gr