![]() |
Εχοντας περάσει μήνες σε καταυλισμούς, χωρίς τη δυνατότητα για μετακινήσεις ούτε για ουσιαστική επαφή με το ελληνικό στοιχείο, οι γυναίκες υποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση εξόδου. |
Στο δάσος της Κλειδούς με τα διάσπαρτα πεύκα, τις ελιές, τις χαρουπιές και τις τσικουδιές (συγγενές του σχίνου) είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δέκα ασυνόδευτοι ανήλικοι, που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Μετάδρασης στη Χίο. «Καλωσορίσαμε τα παιδιά ξεναγώντας τα στις θεματικές γωνιές που έχουμε δημιουργήσει: για τη μαστίχα, τα εσπεριδοειδή και τη θάλασσα», περιγράφει στην «Κ» ο διευθυντής του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου, Σταύρος Σπυράκης. Μπορεί να παιδιά να βρίσκονται για μήνες στο νησί, ωστόσο λίγα πράγματα γνώριζαν για την ιστορία και τη γεωγραφία του. Αλλωστε, παρακολουθούν μεν εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να φοιτούν στο σχολείο.
Ηταν η εικόνα του Καραγκιόζη, αλλά και της μαστίχας, που έκανε τα μάτια των παιδιών να λάμψουν, καθώς τους ήταν οικεία. «Ο Καραγκιόζης ξεκίνησε από τη Νοτιοανατολική Ασία, πέρασε από την Τουρκία για να φτάσει εδώ», υπενθυμίζει ο κ. Σπυράκης, «ενώ μαστίχα εισάγουν και καταναλώνουν σε όλα τα αραβόφωνα κράτη». Το «highlight», ωστόσο, της περασμένης Πέμπτης, ήταν η στιγμή που τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς και τους διερμηνείς εισήλθαν στο δάσος. «Δεν τους πτόησε το κρύο, αντίθετα κινούνταν με άνεση στο δάσος, τις ομορφιές του οποίου απόλαυσαν», περιγράφει η εκπαιδευτικός, Ελένη Κοκκίνου. Ετσι, εντόπισαν φύλλα, λουλούδια, αγριοκρέμμυδα, οστά ζώων και... φυσίγγια κυνηγών. Ετοίμασαν με επιμέλεια τρία κολάζ και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν την απόδραση, καθώς το δάσος δεν απέχει πολύ από τον καταυλισμό. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των παιδιών για δράση και κίνηση, η Μετάδραση τους ετοιμάζει εντός των ημερών πεζοπορία και... σχοινοβασία.