• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Μαρτίου 27, 2017

    Μαθητικό Διήμερο στις 8 και 9 Απρίλη στο Λαύριο


    «Eμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε…
    ... εμείς που δεν έχουμε τίποτα
    ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο»
    Τάσος Λειβαδίτης
    Με σύνθημα «Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε…», το Μαθητικό Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απρίλη στο Λαύριο.
    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

    Σάββατο 8 Απρίλη:
    • 10.00 Αναχώρηση από την Αθήνα και τον Πειραιά.
    • 12.00 - 14.00 Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.
    • 18.30 Εκδήλωση της ΚΝΕ στην πόλη του Λαυρίου, αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες της πόλης. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της ΟΠ Αττικής. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα από τους «The Worksongs Project».
    • 22.45 Προβολή της ταινίας «Ουτοπία 1961», που είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες του Λαυρίου, στην κατασκήνωση.
    Κυριακή 9 Απρίλη:
    • 11.00 - 13.00 Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.
    • 16.30 Περίπατος στην πόλη του Λαυρίου.
    • 18.30 Αναχώρηση.
    Κατασκήνωση - διανυκτέρευση θα γίνει στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Δηλώσεις συμμετοχής στις οργανώσεις της ΚΝΕ και στο mail: propattikis@gmail.com.
    Αναχωρήσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ το Σαββάτο 8 Απρίλη:
    • 10.00 Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (για τις οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού, Ανατολικών, Βόρειου, Νότιου).
    • 10.00 Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά (για τις οργανώσεις Πειραιά, Θριάσιου).

    Στο κάλεσμα της η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ αναφέρει:

    «Από την ιστορία της εργατικής τάξης, την ιστορία των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, που κινούν την κοινωνία προς τα μπρος.
    Από την ιστορία των σκληρών αγώνων που έδωσαν οι εργάτες για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους, τους ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων, τους καπιταλιστές.
    Η εργατική τάξη του Λαυρίου, αποτέλεσε ένα τέτοιο παράδειγμα σκληρής ταξικής σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές…
    Η ιστορία της πόλης είναι δεμένη με τους εργατικούς αγώνες που σημάδεψαν όλες τις δεκαετίες λειτουργίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, και κυρίως των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.
    Η κερδοφορία των Εταιρειών των μεταλλείων βασίζεται σε εξοντωτικούς όρους δουλειάς και ζωής των εργατών, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.
    Οι εργάτες δουλεύουν 12 ώρες κάθε μέρα, ο μέσος όρος ζωής τους ειδικά τις πρώτες δεκαετίες δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια. Πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, αύξαιναν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.
    Από τα πρώτα χρόνια όμως, οι εργάτες κινητοποιούνται. Οργανώνονται απεργίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η απεργία του 1896, που πήρε χαρακτηριστικά εξέγερσης.
    Η απεργία αυτή ήταν σταθμός στην ιστορία του εργατικου κινήματος στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, παρότι δεν τελείωσε με νίκη των μεταλλωρύχων, έδειξε την αποφασιστικότητά τους, το πείσμα να διεκδικήσουν το δίκιο τους χωρίς να λογαριάζουν θυσίες. Οι εργάτες νιώθουν πια την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης, εκφράζουν τη θέληση και τη δύναμη να σταματήσουν να υποτάσσονται στους εργοδότες και την εξουσία τους.
    Στα 1918, ανοίγει μία νέα περίοδος για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας.
    Έχει προηγηθεί, το 1917, η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, υπάρχει πλέον στον κόσμο το πρώτο εργατικό κράτος, χώρα που οι εργαζόμενοι και καταπιεσμένοι πήραν την εξουσία στα χέρια τους! Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός ασκεί τεράστια επίδραση στην πάλη των εργατών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
    Το 1918, ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που μετέπειτα, το 1924, μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).
    Το ΚΚΕ από τα πρώτα του βήματα απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη. Έδωσε στην πάλη της άλλο νόημα και προοπτική. Να μην παλεύει μόνο κόντρα στον έναν ή άλλο εργοδότη, αλλά κόντρα σε όλη την τάξη των εκμεταλλευτών, συνολικά στο σύστημα. Να μην διεκδικεί απλά καλύτερες συνθήκες σε μία ζωή εκμετάλλεσης, αλλά να καταργήσει οριστικά την εκμετάλλευση με την δική της εξουσία.
    Πρόκειται για περίοδο που αναπτύσσονται σημαντικοί εργατικοί αγώνες, ανδρώνεται το εργατικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αντίστοιχα και στο Λαύριο. Χαρακτηριστικά, στο Λαύριο το 1929 οργανώνεται απεργία που διαρκεί 47 μέρες.
    Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν αποτέλεσαν μεγάλη κληρονομιά, πηγή έμπνευσης, πείρας και διδαγμάτων για τις επόμενες γενιές.
    Έλα και εσύ στο μαθητικό διήμερο της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στο Λαύριο 8 - 9 Απρίλη.
    Μαθαίνουμε την ιστορία των εργατικών - λαικών αγώνων στη χώρα μας και διεθνώς! Εμπνεόμαστε, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα για να συνεχίσουμε αυτή την αγωνιστική πορεία μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης!
    Τιμάμε τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ!»


    Item Reviewed: Μαθητικό Διήμερο στις 8 και 9 Απρίλη στο Λαύριο Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top