• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ιουλίου 15, 2017

    ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Επιθεωρητές το επισκέφθηκαν για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.



    Πλησιάζοντας στη Μακρόνησο, ακόμη και ένας τουρίστας που δεν ξέρει την ιστορία που κουβαλάει το ξερονήσι το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Λαύριο, θα αναρωτηθεί σίγουρα για την μισογκρεμισμένη επιγραφή. «ΓΜΑ ΣΚΑΠΑΝ» μπορεί να διαβάσει κανείς, έξω από το χώρο του ενός Τάγματος Σκαπανέων.

    Στο τόπο του μαρτυρίου, εκεί όπου βασανίστηκαν από το 1947 χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικοί κρατούμενοι και άνθρωποι «ύποπτων πολιτικών φρονημάτων» υπάρχουν μέχρι και σήμερα τα μισογκρεμισμένα κτίρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης για να θυμίζουν μια από τις πιο μαύρες πτυχές της ιστορίας.

    Πάρα πολλοί από όσους εξορίστηκαν στην Μακρόνησο, δεν έφυγαν ποτέ από το νησί, δολοφονημένοι από τα ανείπωτα βασανιστήρια. Άλλοι πνίγηκαν στα νερά που την περιβάλλουν, αρκετοί έχασαν τα λογικά τους, μην αντέχοντας τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονταν, ενώ άλλοι έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή, αρνούμενοι να προδώσουν τις ιδέες τους.

    Τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι εξόριστοι πολλά και απερίγραπτα. Από το μαρτύριο της δίψας, το βγάλσιμο νυχιών, μέχρι τους ατελείωτους ξυλοδαρμούς, τους ψυχολογικούς βασανισμούς προκειμένου να πειστούν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και πολλά άλλα.


    «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ»

    Την 5η Ιουνίου του 1989 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, η απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, σύμφωνα με την οποία το νησί χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος και προστατεύεται καθώς «έχει σημαδέψει την ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, γιατί αποτελεί χώρο μνήμης όχι μόνο γι αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά για όλους τους Έλληνες, και κυρίως για τις νέες γενιές, γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχομένης, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών». Ακόμη, όλα τα κτίρια των στρατοπέδων χαρακτηρίζονται ιστορικά και διατηρητέα μνημεία «γιατί πολλά από αυτά κτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, μέσα στα οποία έζησαν κάτω από τις γνωστές συνθήκες».

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ;

    Μετά από καταγγελίες που έκαναν λόγο για αυθαιρεσίες σε κτίσματα επάνω στο ξερονήσι, κλιμάκιο επιθεωρητών δόμησης και περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισκέφθηκε τη Μακρόνησο με σκοπό να πραγματοποιήσει αυτοψία. Το News 24/7 βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε τα ευρήματα.




    ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ by News247 GR on Exposure




    Item Reviewed: ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Επιθεωρητές το επισκέφθηκαν για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top