• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δεκεμβρίου 19, 2010

    Ερωτηματικά για τις μελέτες των ΧΥΤΑ


    Τη μελετητική κοινοπραξία που διενήργησε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού θεωρούν συνυπεύθυνη «για το αδιέξοδο το οποίο παρατηρείται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων» οι δήμαρχοι της περιοχής.
     
     
    Ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, υποστηρίζει ότι η κοινοπραξία των μελετητών Enviroplan Α.Ε.-ΕΠΕΜ Α.Ε. - Ι. Φραντζής και Συνεργάτες ΕΠΕ στις μελέτες επιλογής των χώρων έχουν παραποιήσει επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν σε προεπιλεγμένες θέσεις που έχουν υποδειχθεί στο παρελθόν.

    «Τη θέση Οβριόκαστρο Κερατέας την υπέδειξε τον Δεκέμβριο του 1995 ο ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι αρχαιολογικός χώρος. Το 1998 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, τον απέρριψε. Ομως οι παραπάνω μελετητές από το 2001 και μετά απέκρυψαν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1.070/Β/29.12.1995) και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980). Ολα τα έχω καταθέσει σε προκαταρκτική εξέταση στον εισαγγελέα. Οι ίδιοι βρίσκονται πίσω από όλες τις μελέτες σε όλη την Ελλάδα και είναι οι άμεσοι συνεργάτες των τεχνικών εταιρειών που κατασκευάζουν τα έργα».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Ν. Κούκης. «Καταγγέλλω την κοινοπραξία, γιατί εκπόνησαν μελέτη χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι ο ΧΥΤΑ απέχει περίπου 1 χλμ. από τον Ευβοϊκό, είναι απέναντι από αρχαιολογικό χώρο, πάνω στο σεισμογενές ρήγμα του Ωρωπού, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα και σε δύσβατη περιοχή, στην οποία θα χρειαστεί να γίνουν έργα προσβασιμότητας εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα είναι σκάνδαλο να έχουν κηρυχθεί 124 χιλιάδες στρέμματα αναδασωτέα και να αρθεί η αναδάσωση μόνο για την περιοχή του ΧΥΤΑ».

    Εκ μέρους της κοινοπραξίας η Ντία Πασχάλη από την Enviroplan, αφού διαψεύδει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει αποκρυβεί οποιαδήποτε πληροφορία από τις μελέτες», υποστηρίζει.

    * Για το Γραμματικό: «Ο ΠΕΣΔΑ Αττικής δεν αποκλείει χωροθέτηση ΧΥΤΑ λόγω εγγύτητας σε θαλάσσια περιοχή. Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται 3,5 χλμ. από την αρχαιολογική περιοχή και εκτός λεκάνης απορροής της λίμνης του Μαραθώνα. Οσο για τα έργα, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. Με το θέμα της αναδάσωσης δεν έχουμε σχέση».

    * Για την Κερατέα: «Αρχαιολογικός χώρος είναι ο λόφος Οβριόκαστρο, ο οποίος βρίσκεται στη Ζώνη Α' απολύτου προστασίας. Αν και υπάρχει οπτική έπαφη με τον ΧΥΤΑ, τα όρια του αρχαίου οικισμού από τα όρια της ζώνης του ΧΥΤΑ απέχουν 300 μέτρα. Η νομοθεσία στερεών αποβλήτων απαγορεύει εγκατάσταση ΧΥΤΑ, εργοστασίων κ.λπ. μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (Ζώνη Α'). Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι όλη η Λαυρεωτική, αλλά δεν υπήρχε διάταγμα που να απαγορεύει τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ κατά την εποχή σύνταξης της ΜΠΕ. Εχουν γίνει προσφυγές κατά των μελετών μας, τόσο από το Γραμματικό όσο και από την Κερατέα, και έχουν απορριφθεί».

    Ερωτήματα προκαλεί το εξής: Το 2003, κατά την προσφυγή του δήμου Κερατέας στο ΣτΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους, η εισηγήτρια είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων του δήμου. Ομως το 2007, σύμφωνα με τους δημάρχους, αποφασίστηκε ομόφωνα από το ανώτατο δικαστήριο να απορριφθεί η προσφυγή της Κερατέας και η εισηγήτρια καταψήφισε την ίδια της την εισήγηση! 



    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=234365


    Item Reviewed: Ερωτηματικά για τις μελέτες των ΧΥΤΑ Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top