Μόλις 1500 μέτρα από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ
Άρθρο της Βάλιας Μιχαήλ
Η Πλάκα ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό που εξελίσσεται ραγδαία, με πολλές παλαιές κατοικίες κτισμένες για τους μεταλλωρύχους και πολλές σύγχρονες ,υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα εξόρυξης μεταλλεύματος. Όλες οι παλαιές κατοικίες αναπαλαιώθηκαν και κατοικούνται σήμερα. Στην Πλάκα υπάρχουν πάρα πολλές στοές στις οποίες εργάστηκαν σκληρά πριν μερικά χρόνια σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της.
Στο χωριό σώζονται η σιδηροκατασκευή με τον ανελκυστήρα και την τροχαλία τριών φρεατίων από τα οποία γίνονταν η ανέλκυση του μεταλλεύματος από την Γαλλική Εταιρεία . Το πρώτο φρεάτιο ονομαζόταν Λουΐζα και είχε βάθος 100 μέτρων. Υπάρχει ακόμη το παλαιό σπίτι κτισμένο με πέτρα που χρησιμοποιούσε σαν γραφείο η Γαλλική Εταιρεία.
Τα άλλα δύο τα οποία είναι επίσης σιδηροκατασκευές με ανελκυστήρες και τροχαλιοστάσια είναι τα φρεάτια των Σκλιβών και Βιλλίων. Στο Μουσείο του Λαυρίου μπορεί κανείς να δει τα ορυκτά των στοών αυτών όπως Λειμωνίτη (χρυσό –λεμονί χρώμα) γύψος (λευκό) , Γκαινίτης,ή Ασβεστίτης ( σε κόκκινο-καφέ) Αδαμίτης (σε ανοικτό γαλάζιο χρώμα) Σμιθσονίτης (σε γκρι γαλάζιο χρώμα Αραγωνίτης σε καθαρούς γαλάζιους κρυστάλλους , ο Φθορίτης σε λευκούς κρυστάλλους και ο Βαρύτης ή Αραγωνίτης σε κόκκινο καφέ χρώμα ).
Στο Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου υπάρχουν σπάνια κομμάτια ορυκτών μοναδικά στον κόσμο σε πανέμορφα χρώματα και σχήματα που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Πολλοί από τους κατοίκους της Πλάκας που εργάστηκαν στις στοές έχουν μικρές και μεγάλες συλλογές πολύτιμων πετρωμάτων στα σπίτια τους. Όλοι τους γνωρίζουν πώς να μπαινοβγαίνουν στις στοές με μεγάλη ευκολία και θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους νεότερους τα πάντα γύρω από την σκληρή δουλειά των μεταλλορύχων.Οι άνθρωποι αυτοί με καμάρι φυλάσσουν τα ευρήματά τους ζωντανεύοντας έτσι την ιστορία του χωριού αυτού.
Η είσοδος της μεταλλευτικής στοάς
Στο χωριό αυτό υπάρχουν επίσης η ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων η οποία κτίστηκε το 1892 από τους εργάτες των στοών της Πλάκας και τοπικούς ευεργέτες. Επίσης ευρίσκεται και η Καθολική Εκκλησία του Κορμήλου που κτίστηκε το 1882. Κάθε χρόνο πάρα πολλοί επισκέπτες έρχονται για να τις προσκυνήσουν . Στην γιορτή της Παναγίας του Κορμήλου πάρα πολλοί καθολικοί κατακλύζουν την Πλάκα και στην γιορτή των Αγίων Αναργύρων γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στον περίγυρο της εκκλησίας αλλά και αναβίωση του εθίμου από τον τοπικό Σύλλογο με ορχήστρα και φαγοπότι. Σ’αυτό το όμορφο χωριό που θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργήσει Αρχαιολογικό μουσείο και να στηρίξει τις στοές για να γίνουν προσβάσιμες προς τους επισκέπτες, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας επέλεξαν να δημιουργήσουν μία χωματερή σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες.
Όλοι οι κάτοικοι της Πλάκας διερωτούνται:
Γιατί το κράτος μας κοροϊδεύει;
Γιατί εισπράττει τους φόρους από τις αγοραπωλησίες των οικοπέδων μας;
Γιατί μας δίνει άδειες να οικοδομήσουμε και με ποιο δικαίωμα θέλει να μας καταστρέψει;
Γιατί δεν σκέπτεται ότι πολλοί χρωστάμε τα σπίτια μας σε τράπεζες;
Γιατί θα πρέπει να αναγκαστούμε να αναπνέουμε τις διοξίνες;
Γιατί θα πρέπει να μετακομίσουμε;
Γιατί δεν βρίσκει άλλο μέρος για τα σκουπίδια μακριά από οικισμούς;
Γιατί θα πρέπει να γίνουμε εμείς θυσία ή πρόσφυγες στον τόπο μας;
http://www.exanatolis.gr/summary.asp?catid=4061&subid=2&pubid=5824