Το τέλος του δικομματισμού. Δεν πρόκειται ούτε για σύνθημα ούτε αποτελεί πολιτική επιδίωξη. Είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας των εκλογών της 6ης Μαΐου έτσι όπως καταγράφεται από τα αποτελέσματα της Ανοικτής Διαδικτυακής Ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη από τη zougla.gr και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα από την Τρίτη 19 Απριλίου έως και την Παρασκευή το μεσημέρι, 20 Απριλίου.
Η έρευνα είχε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά περίπου σε 33.500 πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου που ψήφισαν και το δεύτερο αφορά σε 1.313 άτομα που ανήκουν στην τράπεζα δεδομένων της zougla.gr έπειτα από δική τους απόφαση εθελοντικής συμμετοχής. Το δείγμα αυτό ανέρχεται σε 8.000 συγκεκριμένα άτομα, από τα οποία τα 1.313 ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των ανοικτών διαδικτυακών ψηφοφοριών ανέλυσε και στάθμισε τα αποτελέσματα ξεχωριστά για τα δύο σκέλη της έρευνας.
Η zougla.gr δημοσιοποιεί κατ' αρχήν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο πλαίσιο του δείγματος από την Data Bank της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Το ερωτηματολόγιο καθώς και οι προδιαγραφές είναι ταυτόσημα και ταυτόσημες και στα δύο σκέλη της έρευνας.
Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία – Αποτελέσματα
Οι πολίτες-ψηφοφόροι δεν τρέφουν καμία αυταπάτη και ξεκαθαρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία της τάξεως του 91% πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στο δεύτερο ερώτημα σχετικά με την επιλογή μεταξύ μιας συγκυβέρνησης ή προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων με ένα 65% τάσσεται υπέρ της εκδοχής της συγκυβέρνησης, αρνούμενη την παράταση ενός προεκλογικού και άρα ασταθούς πολιτικού κλίματος.
Το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα ξεκαθαρίζει πως θα ψηφίσει με γνώμονα την παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Μόνον ένα 13% επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, ενώ ένα 23% επιθυμεί τη χωρίς όρους παραμονή στην Ευρωζώνη και το ευρώ.
Τα πράγματα περιπλέκονται με τις απαντήσεις στο ερώτημα ποιος είναι ικανός να διοικήσει τη χώρα. Στον πίνακα που ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, ενώ την έκπληξη κάνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις. Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό του «Κανένα», που φθάνει το 20,6%.
Παρατηρούμε πως πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών έρχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 17%, δεύτερος ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 14,6%, τρίτος ο κ. Σαμαράς με μόλις 11,8% ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει το ισχνότατο ποσοστό του 4,6%. Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινούνται και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Το τέλος των πολιτικών μπαλκονιών
Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται οι επιλογές των πολιτών ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
Παρατηρούμε λοιπόν πως μόνον το 11% τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών ανοικτών συγκεντρώσεων. Το 57% επιθυμεί η προεκλογική καμπάνια να διεξαχθεί μέσα από τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις και τηλεμαχίες, ενώ το 30%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, βλέπει το Διαδίκτυο ως το βασικό πεδίο προεκλογικής δραστηριότητας.
Παράσταση Νίκης
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η άποψη των συμμετεχόντων στην έρευνα ως προς το ποιο θα είναι κατά τη γνώμη τους το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το 55,8% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Πολύ υψηλό ποσοστό υπό τις παρούσες συνθήκες πετυχαίνει το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού ένα 8,2% εκτιμά πως θα είναι αυτό το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με ένα πολύ ισχνό 8,6% είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Οι πολύπλοκοι συνδυασμοί της επόμενης ημέρας
Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι συγκεκριμένες επιλογές των ψηφοφόρων ως προς τους συνδυασμούς μιας συγκυβέρνησης.
Είναι φανερό πως προκρίνονται δύο συνδυασμοί. Ο πρώτος που αφορά σε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Ανεξάρτητων Ελλήνων με ποσοστό 25,5% και ο δεύτερος είναι ο συνδυασμός ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς με ποσοστό 25,1%. Είναι το γράφημα που αφήνει να διαφανεί η πόλωση της επόμενης ημέρας των εκλογών όπου τίθενται τα όρια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Η τρίτη επιλογή των πολιτών αφορά στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και συγκεντρώνει το 13,3% των προτιμήσεων.
Πόσο επηρέασε η προφυλάκιση του Άκη
Το 76% των ψηφοφόρων δηλώνει πως η εκλογική του συμπεριφορά δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης να συλλάβει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, την ημέρα μάλιστα προκήρυξης των εκλογών.
Πρόθεση Ψήφου
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων σε αυτό το σκέλος της έρευνας. Είναι προφανές πως οι επιλογές των πολιτών προϊδεάζουν για την επερχόμενη συντριβή του μοντέλου του δικομματισμού, όπως αυτός κυριάρχησε από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Παρατηρούμε λοιπόν πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν ποσοστά που τα καθηλώνουν στο απόλυτο ιστορικό χαμηλό από το 1974. Η Νέα Δημοκρατία με 12,6% και το ΠΑΣΟΚ με 11,1% συγκεντρώνουν μαζί ένα ισχνότατο ποσοστό. Πρώτο κόμμα έρχεται αυτό των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 16,8%, ενώ η Ακροδεξιά με τη «Χρυσή Αυγή» συγκεντρώνει 7,5%. Στη Βουλή εισέρχονται επίσης το ΚΚΕ με 6,4% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7,1%. Δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3% το κόμμα του ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει ένα 1,8%, και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη που αγγίζει μόλις το 1,6%. Εκτός Βουλής και η Δράση του Στέφανου Μάνου καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Συσπειρώσεις
Στο επόμενο γράφημα απεικονίζεται ο συγκριτικός πίνακας με τις επιδόσεις των κομμάτων στις δύο τελευταίες Ανοικτές Ψηφοφορίες, εκείνην του Μαρτίου και η παρούσα του Απριλίου.
Το οδοιπορικό των μετακινούμενων ψηφοφόρων
Στα δύο επόμενα γραφήματα καταγράφονται οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας (;) τουλάχιστον έως σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει το πρωτοφανές για ποσοστό κόμματος στη Μεταπολίτευση του 39,4%, μόλις 15 ημέρες από τις εκλογές. Το κόμμα του κ. Σαμαρά αιμορραγεί κυρίως προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου με απώλειες της τάξεως του 33,9%. Μεγάλο ποσοστό, ένα 6,9%, εγκαταλείπει τη ΝΔ και προσανατολίζεται προς την Ακροδεξιά. Μόλις ένα 2,3% πηγαίνει στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Παρακάτω καταγράφονται τα ανάλογα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συσπειρώνει μόλις το 26,1% του σκληρού πυρήνα του. Πρωτοφανές ποσοστό για την πολιτική του ιστορία. Αιμορραγεί προς τη Δημοκρατική Αριστερά κυρίως αλλά και προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες δευτερευόντως καθώς και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 6% φαίνεται να διαρρέει από το ΠΑΣΟΚ προς τη «Χρυσή Αυγή».
Εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος
Με βάση την ηλεκτρονική δημοσκόπηση του blog tro-ma-ktiko αλλά και σε συνδυασμό με τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει απο διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων επιχειρούμε να σας δώσουμε μια εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.
Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ zougla.gr ΤΗΣ 20/4/2012
Το δίλημμα των εκλογών είναι «συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό πρόγραμμα περικοπών και νεοφιλελεύθερης κόλασης, ενώ η Αριστερά προτείνει έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που θα καταγγείλει τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση
«Αν ο κόσμος ψηφίσει ΠΑΣΟΚ παίρνει δώρο τη ΝΔ», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας το δίλημμα «συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας». Ο κ. Τσίπρας επιμένει στην πρόταση για συνεργασία της Αριστεράς λέγοντας πως θα είναι διαρκής και μετά τις εκλογές, ενώ σημειώνει ότι λαϊκισμός είναι να τρομοκρατείς τρία χρόνια την κοινωνία και να σπέρνεις τον φόβο.
Ποιο είναι για σας το δίλημμα των εκλογών;
Τις εκλογές αυτές τις επέβαλε ο λαός με τους αγώνες του. Το δίλημμα των εκλογών είναι Μνημόνιο ή Αριστερά. Συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας. Αν ο κόσμος ψηφίσει ΠΑΣΟΚ παίρνει δώρο και τη ΝΔ, και το αντίστροφο. Κοινό τους πρόγραμμα είναι το μνημόνιο. Οποιος επιθυμεί τις περικοπές που συνεπάγεται η εφαρμογή του ας τους ψηφίσει.
Η πρότασή σας για συνεργασία της Αριστεράς συνάντησε την άρνηση ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι θα απαντήσουν αρνητικά. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους...
Αυτή η πρόταση είναι διαρκής. Προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική. Αυτήν την πρόταση την έχουμε καταθέσει εδώ και έναν χρόνο. Πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Διαβλέψαμε τη μνημονιακή καταστροφή εγκαίρως και προτάξαμε όχι το δικό μας κομματικό συμφέρον αλλά την κοινωνική ανάγκη για απαλλαγή από το μνημόνιο. Και θα συνεχίσουμε να τη βάζουμε στο τραπέζι μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλά και μετεκλογικά. Δυστυχώς, όσοι αρνούνται τη συνεργασία, δεν ακούνε ούτε την κοινωνία ούτε την κομματική τους βάση.
Η κ. Παπαρήγα σας κατηγόρησε ότι «παίζετε με τον πόνο του λαού»...
Καλό θα είναι να αφήσουμε τα προσχήματα και να μιλήσουμε επί της ουσίας. Θα ενώσουμε δυνάμεις για να απαλύνουμε τον πόνο του λαού; Ναι ή Οχι. Και αν ο λαός πει το μεγάλο ΝΑΙ κανείς δεν θα μείνει στο μικροκομματικό του ΟΧΙ.
Στο στόχαστρό σας μπαίνουν τελευταία οι τραπεζίτες. Γιατί;
Γιατί ποτέ στο παρελθόν τα συμφέροντά τους δεν ήταν τόσο ασύμβατα με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Διασώζονται με δημόσιο χρήμα, το αποθηκεύουν μπας και σωθούν, στραγγαλίζουν την οικονομία και διεκδικούν να υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πάρτι τελείωσε. Με δημόσιο χρήμα συνεχίζουν να υπάρχουν, το δημόσιο συμφέρον θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν. Αλλιώς να παραμερίσουν.
Και αν σας δοθεί η κυβερνητική εντολή τι θα κάνετε;
Για εμάς ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας που προτείνουμε είναι η καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Είναι η ξεκάθαρη δήλωση πως το δίκαιο μας δεν θα είναι αγγλικό και το ταμείο του κράτους θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του λαού και όχι των πιστωτών. Πρώτα θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, πρώτα θα καλυφθούν οι ανάγκες της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας και μετά οι δανειστές μας.
Το δεύτερο σημείο είναι το μορατόριουμ πληρωμών. Εχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε διεθνή λογιστικό έλεγχο, ώστε να διαγραφεί το κομμάτι του χρέους που είναι παράνομο και επαχθές.
Και τέλος, η αναδιανομή του πλούτου. Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Να συγκροτηθεί περιουσιολόγιο. Να σταματήσουμε να φορολογούμε τη φτώχεια και να φορολογήσουμε τον πλούτο. Οσους χρύσωσαν τον καιρό του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης».
Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά ότι είχε καταλυτική επίδραση στην εξάπλωση των παθογενειών του πολιτικού συστήματος και κυρίως γιατί ακόμη και άδικα αιτήματα εργαζομένων τα υιοθετούσατε;
Επίσης μας κατηγορεί πως κλείσαμε επιχειρήσεις. Μόνο που ξεχνά να μας πει ποιες επιχειρήσεις κλείσαμε και ποιο παράλογο αίτημα υιοθετήσαμε. Εγώ γνωρίζω πως κυβέρνησε και νομοθέτησε σε αυτόν τον τόπο με πελατειακή αντίληψη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Ολοι και όλες ξέρουμε πως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου έκλεισε χιλιάδες επιχειρήσεις. Ξέρουμε πως νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν πρώτα τη γενναία ενίσχυση και μετά τη μεταφορά εκατοντάδων επιχειρήσεων της Μακεδονίας στα Βαλκάνια.
Ποιος έκλεισε τις επιχειρήσεις στο Λαύριο, στη Νάουσα, στη Θράκη; Επιχειρήσεις σαν τις Λαναρά, Εnerga και Hellas Power, η Αριστερά τις έκλεισε ή ο καζίνο-καπιταλισμός που επέβαλλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
Σε λίγο θα μας πουν πως η Αριστερά έκλεισε και τα εργοστάσια της SIEMENS, του χορηγού του δικομματισμού. Αντί με περίσσιο θράσος να κατηγορούν την Αριστερά, ας αναλογιστούν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν και πόσους ανέργους δημιούργησαν τα μνημόνια και οι δανειακές τους συμβάσεις.
Γνωρίζετε ότι πολλοί λένε ότι οι προτάσεις σας είναι μη ρεαλιστικές και ότι επενδύετε στην οργή των ψηφοφόρων για να κερδίσετε ψήφους;
Λαϊκισμός δεν είναι ο πολιτικός λόγος που υπερασπίζεται δίκαια λαϊκά αιτήματα, λαϊκισμός είναι να τρομοκρατείς τρία χρόνια την κοινωνία, να σπέρνεις τον φόβο για να πείσεις για την αναγκαιότητα των μνημονίων. Δεν επενδύουμε σε καμία οργή στην Αριστερά, απλώς έχουμε άλλο πρόγραμμα και άλλους σύμμαχους σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο.
Από τη μία μεριά είναι τα κόμματα που έχουν πρόγραμμα το μνημόνιο και τη νεοφιλελεύθερη κόλαση. Από την άλλη, είναι οι δυνάμεις της εργασίας. Από τη μία μεριά είναι η σωτηρία των τραπεζών και από την άλλη η σωτηρία της κοινωνίας.
Οσο και να συκοφαντηθεί ο ανεπανάληπτος αγώνας που έκαναν οι πολίτες αυτά τα δύο χρόνια, στις 6 Μαΐου του 2012 θα λάβουν την απάντηση για την οικονομική και κοινωνική κόλαση που έφεραν στη χώρα στις 6 Μαΐου του 2010 τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού και των χορηγών τους.
Θεωρείτε ρεαλιστική την πρόταση για καταγγελία της δανειακής σύμβασης καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει χρεοκοπία της χώρας;
Μη ρεαλιστική έχει αποδειχθεί η εφαρμογή της. Συνεπώς η άρνησή της είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση. Η αποδοχή της δανειακής σύμβασης σημαίνει χρεοκοπία, επιστροφή στη δραχμή και τη δεκαετία του '50. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο. Οταν ξένοι οικονομολόγοι, ξένοι πολιτικοί ηγέτες και αναλυτές προτείνουν να μπει τέλος στην κόλαση της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ανατραπεί το σύμφωνο σταθερότητας, είναι ρεαλιστές σύμφωνα με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Οταν όλα αυτά τα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά γίνονται ουτοπικές προτάσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr
ptsoutsias@pegasus.gr