• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Απριλίου 22, 2012

    Ίδρυση Μουφτείας και κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας




    Ίδρυση Μουφτείας στην δικαιοδοσία της οποίας θα υπαχθούν όλοι οι μουσουλμάνοι που ζουν στο λεκανοπέδιο θα είναι το αμέσως επόμενο αίτημα που θα υποβληθεί στην – όποια- κυβέρνηση υπάρχει τότε μετά την ανέγερση του τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα.

    Ως επιχείρημα θα προβληθεί το άρθρο 13 του Συντάγματος με το οποίο θεμελιώνεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας όσο και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή. Σύμφωνα με το τελευταίο που θα επικαλεστούν οι μουσουλμάνοι "Πάν πρόσωπο δικαιούται την ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας".

    Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν γίνει δεκτό το αίτημά τους, ανοίγουν οι "Ασκοί του Αιόλου" αφού οι μουσουλμάνοι θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως θρησκευτική μειονότητα με διαλυτικές συνέπειες για τον εθνικό ιστό.

    Το παράλογο είναι ότι οι περισσότεροι (πάνω από 95%) είναι παράνομοι στην χώρα μας και κανονικά θα έπρεπε να απελαθούν, κάτι φυσικά που δεν γίνεται λόγω κυρίως των αγκυλώσεων που έχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.


    Και νεκροταφείο


    Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ιδρυθεί μουφτεία στην Αττική, θα γίνει "διαγωνισμός για τον έλεγχό της αλλά και τον έλεγχο των 750.000 ισλαμιστών που κατοικούν στην περιφέρεια Αττικής μεταξύ Ιράν, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Η κάθε μία πλευρά θέλει για τους δικούς της λόγους (για την Άγκυρα ξέρουμε γιατί) να έχει υπό την προστασία της το μουσουλμανικό στοιχείο. Ένα άλλο αίτημα που θα υποβληθεί και σύντομα μάλιστα, είναι η κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

    Σήμερα οι μουσουλμάνοι που έχουν την ελληνική υπηκοότητα και ζουν στην Αττική, θάβουν τους νεκρούς τους στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Για τους αλλοδαπούς που στο σύνολό τους είναι λαθρομετανάστες, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. 


    Η Μουφτεία στον 20ο και τον 21ο αιώνα


    Μουφτής της Καστοριάς (με την κόρη του). 19ος αιώνας
     Η Μουφτεία είναι δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτήν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

    Οι μουφτήδες των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ελλάδας στους οποίους αναγνωρίσθηκαν από την Πολιτεία καθήκοντα δικαστού για θέματα οικογενειακού δικαίου μεταξύ Μουσουλμάνων (Ελλήνων) πολιτών (γάμος, διαζύγιο, κηδεμονίες, διαθήκες, πιστοποιήσεις επιτρεπόμενων τροφών κλπ), διορίζονται από επιτροπή μουσουλμάνων υπό την προεδρία του Νομάρχη.

    Ο μουφτής πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του δίνει τον νόμιμο όρκο ενώπιον του Νομάρχη. Μισθοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο πολύ πριν οι Έλληνες Χριστιανοί ιερείς ενταχθούν σ΄αυτό. Ορίζονταν ή παύονταν παλαιότερα με Βασιλικό Διάταγμα, σήμερα με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν εισήγησης (πρότασης) του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

    Ο θεσμός της μουφτείας λειτουργεί στην περιοχή της Δυτικής Θράκης από την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, το 1923, και αποτελεί κληρονομιά του οθωμανικού συστήματος διοίκησης. Μεταξύ 1923 και 1990 οι μουφτήδες εκλέγονταν από τους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία ακολουθείτο από την επικύρωσή τους εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας της οποίας αποτελούν δημοσίους λειτουργούς. 

    Η πάγια αυτή πρακτική ανετράπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν από μερίδα της μουσουλμανικής μεινότητας ζητήθηκε η απευθείας εκλογή των μουφτήδων από τους πιστούς, κατ' εφαρμογή του νόμου 2345/1920 ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ[38]. Φόβοι για επέκταση του πολιτικού Ισλάμ οδήγησαν το ελληνικό κράτος στην εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με το νόμο 1920/1990 (4 Φεβρουαρίου 1991) ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία εντεκαμελούς επιτροπής μεταξύ των μελών της μειονότητας, αρμόδιας να προτείνει έναν κατάλογο υποψηφίων μουφτήδων εκ των οποίων διορίζεται ένας βάσει προσόντων με θητεία που διαρκεί 10 έτη.

    Κύριοι λόγοι τυχόν παύσης του είναι περίπτωση να καταδικασθεί για ορισμένα αδικήματα ή να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων ή λόγω βεβαρημένης νόσου, ανεπάρκειας, ή ασυμβίβαστης προς το αξίωμά του διαγωγής.

    Περί των μουφτήδων της Ελλάδας προβλέπει ο Νόμος 1920/Κύρωση 24 Δεκεμβρίου 1990. Στην Ελλάδα με τον νόμο αυτό έχουν διοριστεί οι εξής Μουφτήδες:
    Παράλληλα με τους διορισμένους μουφτήδες υπάρχουν και δύο υποψήφιοι μουφτήδες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία [39] που εκλέχτηκαν από ορισμένους πιστούς, δι' ανατάσεως του χεριού:
    • Ιμπραήμ Σερήφ ο ιδιώτης Μουφτής στην Κομοτηνή (προτεινόμενος-εκλεγμένος από μερίδα της μειονότητας)
    • Αχμέτ Μετέ ο ιδιώτης Μουφτής στην Ξάνθη (προτεινόμενος-εκλεγμένος από μερίδα της μειονότητας).

    Οι παραπάνω δεν κατέχουν θέση μουφτή (δημόσιου λειτουργού) της ελληνικής πολιτείας και δεν ασκούν διοικητικές και δικαστικές εξουσίες (εφαρμογή Σαρίας) που προκύπτουν από τον νόμο. Η ύπαρξή τους έχει προκαλέσει πολλές φορές διαμάχες. Στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα το Μάιο 2010 ο πρωθυπουργός Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την απευθείας εκλογή (από την μειονότητα-πιστούς και όχι το διορισμό από το Ελληνικό κράτος) των Μουφτήδων στην Δυτική Θράκη.  Στην ημερίδα «Πίστη, ημέρες τουρισμού» που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολητο 2010 ο εκλεγμένος μουφτής Ροδόπης Ιμπραήμ Σερήφ μαζί με τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η φωτογραφία αυτή παρουσιάστηκε σε πολλά τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 



    Item Reviewed: Ίδρυση Μουφτείας και κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top