• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Μαΐου 07, 2012

    Πάμε σε νέες εκλογές, λέει εμμέσως ο Τσίπρας




    • "Όχι" είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ΝΔ για κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας"



    "Εμείς εκλογικό δίλημμα θεωρούμε ότι ήταν το μνημόνιο", τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθυνόμενος στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.

    "Το μνημόνιο καταψηφίστηκε. Εσύ θέλεις να το στηρίξεις, άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε", έκλεισε κάθε κουβέντα περί κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας.

    Με δεδομένη την αρνητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πάγια άρνηση του ΚΚΕ να μπει σε κυβερνητικό σχήμα και την απόρριψη από τον Πάνο Καμμένο -ο οποίος δεν δέχθηκε καν να συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά- του ενδεχομένου συνεργασίας των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με τη ΝΔ, οι πιθανότητες να καταφέρει η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση ελαχιστοποιούνται.

    Αυτή την ώρα, η μόνη περίπτωση να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά είναι να σχηματιστεί συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να έχε στη νέα Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

    Με δεδομένη την προαναγγελία του κ. Κουβέλη ότι δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι μιας μνημονιακής κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Σαμαρά δεν θα τελεσφορήσει.
    Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

    Μια αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται αύριο να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να διενεργηθούν νέες εθνικές εκλογές.

    "Απευθύνουμε έκκληση να μην λάβουν νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών", προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αποκωδικοποίηση της δήλωσης αυτής προκύπτει ότι στο Συνασπισμό αναγνωρίζουν εμμέσως ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα τελεσφορήσει. Άρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ως πιθανότερο προβάλλει το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών τον Ιούνιο.

    "Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε από το παράθυρο με αυτόν που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα", τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. "Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι "οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ".

    Εκτός απροόπτου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κληθεί αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

    Στις τρεις μέρες που διαρκεί σύμφωνα με το Συνταγμα η ισχύς της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τα κόμματα της αριστεράς που μπήκαν στη Βουλή να σχηματίσουν κυβέρνηση της "αριστεράς". Η άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη, οπότε το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν.

    Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας στο διάστημα των τριών ημερών θα συναντηθεί μόνο με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη, και μόνο στην περίπτωση -εμφανίζεται σαν αμελητέο ενδεχόμενο αυτή την ώρα- που επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει ψήφο ανοχής από τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναντηθεί τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ εκ των πραγμάτων μια νέα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά δεν έχει περιεχόμενο από την ώρα που η σημερινή ναυάγησε.

    Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί ο Συνασπισμός τις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος ότι με την άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δημιουργούνται συνθήκες ακυβερνησίας. Σε αυτό το "παιγνίδι" επίρριψης ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην απόφαση για σχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς και θα προβάλλει την άποψη του κ. Τσίπρα ότι οι πολίτες στις χθεσινές εκλογές απέρριψαν το μνημόνιο άρα ο ιδιος δε νομιμοποιείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που δεσμεύθηκαν σε μια πολιτική που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.




    video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

    protothema.gr


    Συνταγματικές προβλέψεις και σχόλια για το σχηματισμό κυβέρνησης






    κ. Γιώργος Κασιμάτης: «...Εφόσον ξαναγίνουν εκλογές θα υπάρχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα όχι τόσο επειδή δεν θα υπάρχει σταυροδότηση, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών»


    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαίου ήταν ανατρεπτικό και εξ αυτού του λόγου πολιτικά και νομικά ενδιαφέρον. Σε μία πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι σαφές ότι κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο συνεπώς θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που προβλέπεται με αρκετά λεπτομερή τρόπο στο άρθρο 37 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, κατά το 37 παρ. 2 Σ, εφόσον κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, η πρώτη διερευνητική εντολή θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία βουλευτικών εδρών, δηλαδή στον κ. Σαμαρά. 

    Αν η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν τελεσφορήσει ή επιστραφεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παράσχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (37 παρ.3 εδ΄ α), εν προκειμένω στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αν ούτε η δεύτερη διερευνητική εντολή είναι επιτυχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον κ. Βενιζέλο. 

    Καθεμία από τις διερευνητικές εντολές ισχύει για τρεις μέρες, ενώ σε περίπτωση που οι εντολές δεν τελεσφορήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη (αρ. 37 παρ. 3). Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής, η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. 

    Αν αποτύχει ο σχηματισμός εκλογικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει σε έναν εκ των Προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για τη διενέργεια εκλογών και στη συνέχεια θα διαλύσει τη Βουλή. Απόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας η επιλογή ενός εκ των τριών Προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή του Προέδρου του ΣτΕ ή του Προέδρου του Αρείου Πάγου ή του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, αφού μετά τη μία το μεσημέρι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα ανακοινώσει επισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα εκλογικά αποτελέσματα και την κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος. Μολονότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συγκεκριμένη και τυποποιημένη στο Σύνταγμα, το ενδεχόμενο προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές δεν αποκλείεται, καθώς αριθμητικά δεν αρκεί η συνεργασία μεταξύ δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, εφόσον γίνουν επαναληπτικές εκλογές, θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης και με βάση το νόμιμο πληθυσμό που προκύπτει από την τελευταία απογραφή.

    To LAWNET.gr επικοινώνησε με έγκριτους συνταγματολόγους και σας παραθέτει τις απόψεις τους: 

    Σχόλιο συνταγματολόγου κ. Γιώργου Κασιμάτη για το εκλογικό αποτέλεσμα:

    «Το θέμα είναι να καταλάβει ο λαός τι σημαίνει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δείχνει μεγάλη άρνηση. Ένα ζήτημα είναι αν θα πάμε ξανά σε εκλογές ή αν θα μπορέσει να στηριχθεί για λίγο καιρό μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Οι διερευνητικές εντολές κρατάνε τρεις μέρες η καθεμία. Φαντάζομαι ότι δεν θα εξαντληθεί το τριήμερο. Μετά θα έρθει η σύγκληση των κομμάτων και εκεί θα φανεί η στάση των μεγάλων κομμάτων και η πολιτική των δανειστών μας. Εφόσον ξαναγίνουν εκλογές θα υπάρχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα όχι τόσο επειδή δεν θα υπάρχει σταυροδότηση, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών».

    Σχόλιο Καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτακή για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

    «Κατ’ αρχάς οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, αυτό είναι σαφές από την εκλογική νομοθεσία. Όσον αφορά την τελευταία απογραφή, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Αν είχαν δημοσιευθεί θα έπρεπε να γίνει ανακατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα προεδρικό διάταγμα. Αν οι εκλογές γίνουν άμεσα και διαλυθεί η Βουλή για παράδειγμα την επόμενη Πέμπτη, δεν θα έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, άρα θα γίνουν εκλογές βάσει της απογραφής του 2001».

    Σχόλιο Καθηγητή κ. Δημητρόπουλου για τις επόμενες μέρες και το ενδεχόμενο νέων εκλογών

    «Σε περίπτωση νέων εκλογών αυτές θα είναι χωρίς σταυρό προτίμησης, δηλαδή με λίστα, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία. Θα γίνουν επίσης οπωσδήποτε με την τελευταία απογραφή με βάση το Σύνταγμα. Οφείλεται σε ολιγωρία της υπηρεσίας ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 μέχρι σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη και οι εκλογές που πέρασαν θα έπρεπε να γίνουν με βάση την τελευταία απογραφή, αν η υπηρεσία τα είχε δημοσιεύσει εγκαίρως. Όπως και να έχει το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα». για το πλήρες άρθρο κάντε κλικ εδώ

    lawnet.gr


    Item Reviewed: Πάμε σε νέες εκλογές, λέει εμμέσως ο Τσίπρας Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top